R. Lukić
Godinama sarađuju: Dragica Šreder i gradonačelnica Birgit Alkenings

Međunarodna književna manifestacija Lirska jesen, koja se u Hildenu u okviru projekta Kulture zemalja već godinama uvek održava u oktobru, ponovo je u organizaciji nemačko-jugoslovenskog KUD-a Hilden i grada Hildena okupila pesnike, pisce i ljubitelje pisane reči poreklom iz više zemalja.

Skup su pozdravili Birgit Alkenings, gradonačelnica Hildena, Nebojša Živanović, konzul Srbije iz Diseldorfa, i Dragica Šreder, predsednica KUD-a Hilden.

– Zahvaljujući Dragici Šreder i ove godine smo uspeli da okupimo pesnike i pisce iz Rusije, Kurdistana, Srbije i više drugih zemalja. Dr Zaira Aminova je rođena u Mahačkali u Rusiji, Anvar Alman je iz Kurdistana, a Vladislav Radek je rođen u Beogradu. Mi ovim projektom koji nazivamo Kulture zemalja želimo da pokažemo otvorenost Hildena prema svetu, a time da postavimo i vidljiv znak miru i razumevanju. A da radimo nešto dobro, gospodine Živanoviću, svojim dolaskom i vi potvrđujete. To nam daje snagu da ovim putem i dalje nastavimo – rekla je između ostalog gradonačelnica Birgit Alkenings.

Konzul Živanović je zahvalio gradonačelnici za podršku KUD-u Hilden, koji svojom delatnošću povezuje narode različitih kultura, a Dragici Šreder za kulturološko predstavljanje Srbije u svetu.

– Tuđi nepoznati zvuci oduševljavaju ljude, a dvojezična poezija savladava jezičke granice i približava ih, smanjujući razlike između kultura zemalja iz kojih autori dolaze – naglasila je Dragica Šreder, pozivajući prisutne da zajednički uživaju u poeziji, prozi i muzici Borivoja Čukića, violiniste iz Kragujevca.

Poeziju i prozu čitali su Anvar Alman, Zaira Aminova, Dragica Šreder, Vladislav Radak, Ibrahim Džemail, Ralf Rolike i Barbara Pelenc. Publici u Nemačkoj prvi put je predstavljena i dvojezična antologija “Sećanja” (Erinerung), a među 50 autora, pričom “Zmija u crkvi”, zastupljen je i izveštač “Vesti”.

Pisci sa konzulom Nebojšom Živanovićem (prvi zdesna)

Moralne vrednosti

“Sećanja” je trideseta dvojezična antologija Dragice Šreder, koja je objavila i osam svojih knjiga poezije i proze, za decu i odrasle.

– Dragica Šreder je kao i u prethodnim priređivanjima knjiga i ovog puta imala mudrosti i smislenosti da odabere autore i izvrši zanimljivu selekciju, da istakne i prikaže najbitnije odrednice moralnih vrednosti čovekovog bivstva. Njena težnja da animira sećanja stvaralaca su odraz njene humanosti i ljudskog dostojanstva – naglasila je Ana Dudoš, recenzent knjige.

Olakšanje duše

– Sad kada sam pročitao tri pesme jednu iza druge razumem svrhu knjige. Ti autorima daješ priliku da olakšaju svoje duše, a to je nenadoknadivo. Knjiga budi naša osećanja, a ona su jednaka u svakoj zemlji i svakom narodu – rekao je Ralf Rolike, nemački književnik obraćajući se Dragici Šreder.