R. Panić
Za sećanje: Grupni portret sa Mihajlom Šaulićem

Srpsko folklorno društvo “Homolje Gosau” u istoimenom gradu u Švajcarskoj ugostilo je u nedelju Mihajla Šaulića, novoimenovanog generalnog konzula Srbije u Cirihu i Nemanju Stajića, državnog sekretara. Šaulić je, podsetimo, imenovan 1. januara za konzula i ovo mu je prva zvanična poseta nekom udruženju u Švajcarskoj.

U vreme posete folklorno društvo je imalo radni vikend i održavale su se probe sva tri ansambla.

Neumorni folkloraši

– Goste smo dočekali po tradicionalnom običaju – uz pogaču i so – kaže Bojan Fusuljević iz SFD “Homolje”.

On je istakao da je zadovoljan druženjem koje je, kako je rekao, bilo i radno. Tokom susreta razgovaralo se, naveo je, o ozbiljnim problemima i otvorenim pitanjima koje interesuje naše građane ovde, a potom i o ostalim svakodnevnim temama.

– Pričalo se o aktuelnoj situaciji i o mogućnostima za veću i bolju komunikaciju konzulata sa našim građanima. Bilo je i pojedinačnih primera i pitanja u vezi sa izdavanjem putnih isprava, prijava novorođene dece, aktivnostima srpskih dopunskih škola, radom udruženja i kulturno-umetničkih društava… – pojašnjava Fusuljević.

Održane probe sva tri ansambla

U razgovoru je, kaže, istaknuto i da postoje mogućnosti da se unapredi kvalitet konzularnih usluga našim građanima u Švajcarskoj i da će se na tome raditi u narednom periodu. Istovremeno, srpskim poslovnim ljudima, visokoobrazovanim stručnjacima, kao i svim običnim građanima, prema njegovim rečima, pruža se mogućnosti i pomoć da svoje ideje i projekte ostvare u matici.

– Nemanja Stajić, državni sekretar, je tokom razgovora pokazao volju i zainteresovanost za svoje građane u rasejanju. Govorio je o nekoliko projekata i aktivnostima vlade i predsednika Republike Srbije koji bi mogli zainteresovati naše građane u dijaspori. Naglasio je da se poseban akcenat stavlja na mlade i stručne ljude koji bi svoje znanje i stručnost mogli da usmere prema matici – preneo je Fusuljević.

Najmlađi članovi

Ne može bez đakonija

Srpsko folklorno društvo “Homolje” kao i uvek predstavilo se kao odličan domaćin. Članice društva su pripremile posluženje uz domaću rakiju i ostale tradicionalne đakonije. Atmosfera je bila izuzetno prijatna i opuštena a uz to, zahvaljujući gostima, i veoma korisna i zanimljiva.