B. Miličić
Horovi zajedno pevali "Tamo daleko"

U prepunom hramu Svetog Jovana Vladimira kralja srpskog u Minhenu održan je koncert Hora “Sv. Jovan Vladimir” koji deluje pri hramu i Dečjeg i omladinskog hora ruske crkve Hristovog vaskrsenja iz Minhena. Na repertoaru oba hora bile su pravoslavne kompozicije i pesme posvećene Božiću, liturgijski psalmi i tradicionalna horska muzika naših i ruskih kompozitora. Srpskim horom dirigovala je Jelena Stojković, a ruskim Matijas Kobro. Prvi deo koncerta pripao je ruskom Dečjem i omladinskom horu koji je pevao osam kompozicija posvećenih Božiću i deo repertoara prilikom liturgijskih izvođenja u hramu, a u drugom delu sedam kompozicija pevali su članovi hora “Sv. Jovan Vladimir”. Poslednje dve kompozicije ovog predbožićnog koncerta “Tamo daleko” i “Naša vera” zajedno su otpevali članovi oba hora, što je publika nagradila dugim aplauzom. Ceo koncert je bio zanimljiv, a svaka tačka repertoara nagrađivana je aplauzima posetilaca u hramu.

Dečji i omladinski hor ruske crkve Hristovog vaskrsenja iz Minhena postoji četiri godine i predstavlja deo tradicije crkvenog pojanja dece i omladine kroz nastavu pevanja i liturgijsko pojanje za vreme bogosluženja. Proteklog leta hor je snimio svoj prvi CD pod imenom “Anđeo zove”.

Oduševljeni: Posetioci na koncertu

Hor “Sv. Jovan Vladimir” koji deluje pri Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Minhen od 2017. godine vodi Jelena Stojković, pijanista i dirigent.

Osim srpskih i ruskih sveštenika koncertu dva hora prisustvovala je brojna publika koja nije krila oduševljenje tokom izvođenja kompozicija, a posle ovog zaista kvalitetnog muzičkom programa bilo je vidljivo veliko zadovoljstvo među posetiocima.

Jelena Stojković

Cveće za Jelenu

Na kraju koncerta Jeleni Stojković uručen je buket cveća u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju, a predstavnici ruske zajednice pohvalili su ideju o zajedničkom nastupu. Uz zahvalnost na gostoprimstvu, oni su izrazili želju da se saradnja nastavi i pozvali naš hor da gostuje kod njih.