MN Press
SLAVLJE U BEOGRADU: Nacionalna selekcija Srbije osvojila drugo mesto na EP

I rukomet je sport koji nam je proteklih decenija, zahvaljujući briljantnoj igri brojnih asova, doneo mnogo radosti. Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. jugoslovenski rukometaši osvojili su zlato, a taj podvig ponovili su 1984. na OI u Los Anđelesu. Na Olimpijadi u Seulu bili su treći. Majstorske partije pružali su i na prvenstvima sveta – osvojili su zlato na SP u Švajcarskoj 1986, srebro u SR Nemačkoj 1982, a bronze u Francuskoj 1970, DR Nemačkoj 1974, Egiptu 1999. i Španiji 2001. Na Evropskom prvenstvu 1996. u Španiji bili su treći, na 2012. na takmičenju za najbolje ekipe Starog kontinenta u Srbiji osvojili su srebrnu medalju.

Stariji ljubitelji sporta dobro se sećaju Olimpijade u Minhenu 1972. godine. Prvi favorit turnira sa 16 reprezentacija bila je selekcija Rumunije, aktuelni šampion sveta iz Francuske 1970, dok su se jugoslovenski rukometaši, bronzani sa tog nadmetanja, nalazili u grupi favorita iz senke. Prve dve selekcije iz svake grupe nastavljale su takmičenje u finalnoj fazi.

Drama u finalu

Na startu je pobeđena nezgodna selekcija Japana sa 20:14, zatim su Jugosloveni bili ubedljivi protiv nedoraslih Amerikanaca (25:15). U derbiju grupe, bitnom jer su se bodovi prenosili u viši rang, pobeđena je Mađarska (18:16).

U fazi dva prvo je nadigran domaćin 24:15, a zatim u divovskoj borbi i svetski prvak Rumunija sa 14:13. Tada je već zlato bilo osigurano, jer su Česi u finalu bili nedorastao protivnik. Jugoslavija je pobedila 21:16, uz šest golova sjajnog Milana Lazarevića i četiri Branislava Pokrajca. Treba zapamtiti sastav pobedničkog tima: Abas Arslanagić, Čedomir Bugarski, Petar Fajfrić, Hrvoje Horvat, Milorad Karalić, Đorđe Lavrnić, Milan Lazarević, Zdravko Miljak, Slobodan Mišković, Branislav Pokrajac, Nebojša Popović, Miroslav Pribanić, Dobrivoje Selec, Albin Vidović, Zdenko Zorko i Zoran Živković. Savezni selektor bio je Ivan Snoj.

Dvanaest godina kasnije tadašnji plavi su ponovili trijumf u Los Anđelesu. Nije bilo predstavnika istočnog bloka osim jake Rumunije. Jugoslavija je došla kao jedan od glavnih favorita i to je u potpunosti opravdala. U grupi su zatim zabeležene pobede nad Japanom, Alžirom, Švajcarskom i Rumunijom (19:18). U finalu je rival bio pobednik druge grupe Zapadna Nemačka. Jugoslavija je u dramatičnoj utakmici pobedila 18:17 i po drugi put osvojila olimpijski tron. Selektor je bio Branislav Pokrajac, a igrali su Zlatan Arnautović, Momir Rnić, Veselin Vuković, Milan Kalina, Jovan Elezović, Zdravko Zovko, Branko Štrbac, Pavao Jurina, Veselin Vujović, Slobodan Kuzmanovski, Mirko Bašić, Dragan Mladenović, Zdravko Rađenović i Mile Isaković.

Prepuna Arena

Pre deset godina, na Evropskom prvenstvu u Srbiji, naši asovi su osvojili srebrnu medalju. Domaća reprezentacija je sjajnim igrama, borbom, timskim duhom i zajedništvom postala u trenutku jedna od najdražih selekcija u zemlji. Rukometaši su stigli do finala, ali nisu uspeli da pobede Dansku. Završni mečevi igrani su pred prepunom Arenom, a sve je podsećalo na vreme kada je rukomet bio jedan od najpopularnijih sportova. Za Srbe je polufinale bila istorijska utakmica. Protivnik je bila vrhunska ekipa Hrvatske. Pred 20.000 gledalaca Srbija je slavila sa 26:22. Nažalost, nije bilo snage u finalu. Danska je bila bolja sve vreme i zasluženo je trijumfovala sa 21:19.

Treba pomenuti da su boje Srbije, po izboru selektora Veselina Vukovića, branili Dragan Marjanac, Žarko Šešum, Marko Vujin, Ivan Nikčević, Nikola Manojlović, Alem Toskić, Darko Stanić, Momir Ilić, Dobrivoje Marković, Rajko Prodanović, Rastko Stojković, Momir Rnić, Bojan Beljanski, Miloš Kostadinović, Nenad Vučković, Dalibor Čutura, Ivan Stanković i Petar Nenadić.

Neočekivano srebro

Na Svetskom prvenstvu u SR Nemačkoj, prilično neočekivano osvojeno je srebro. Tek u produžetku sjajnog finala poklekli smo pred Sovjetima sa 27:30. Prvo smo pobedili Kubu i Rumuniju, a poraženi smo od Danske. U drugoj fazi prvo je osvojen bod protiv Mađara, a zatim smo pobedili Španiju i Švedsku. U sjajnom finalu sreća je bila na strani SSSR. U timu selektora Branislava Pokrajca bili su Mirko Bašić, Vlado Bojović, Jovica Elezović, Petrit Fejzula, Časlav Grubić, Mile Isaković, Zoran Jovanović, Pavle Jurina, Radivoj Krivokapić, Stjepan Obran, Zdravko Rađenović, Momir Rnić, Branko Štrbac, Ermin Velić, Veselin Vujović i Zdenko Zorko.

“Osveta” u prvom meču

Na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj 1986. Jugoslavija je kao favorit osvojila zlato. U prvom meču savladan je dužnik iz finala sa prethodnog SP, Sovjetski Savez sa 26:22. Usledile su pobede nad Kubom, Istočnom Nemačkom, Španijom, Švajcarskom, Zapadnom Nemačkom i u finalu nad Mađarskom. Bila je to kruna izuzetno uspešnog perioda kada je, posle krize rezultata, jugoslovenski rukomet početkom osamdesetih godina prošlog veka ponovo krenuo uzlaznom linijom.

Sutra – Pojedinci i klubovi koji su osvajali medalje za Beograd (26): Asovi za pamćenje