Lična arhiva
Ispred nedovršene kuće: Snežana, Nevena i Spasoje Pantelić

Znajući koliko je teško breme na plećima samohranih roditelja, naša plemenita čitateljka Nadežda Radović iz Hohajma trudi se već godinama da upravo takve jednoroditeljske porodice obraduje poklon-paketima i donacijama. Izuzetka nema ni ovog puta, jer je ova dobra duša posredstvom Redakcije “Vesti”, baš kao i prethodne godine u ovo doba, uputila poveći paket, pun slatkiša, odeće, obuće i igračaka, ali i donaciju od 100 evra samohranoj majci Snežani Pantelić (47) iz sela Zarići kraj Kosjerića i njenoj devetogodišnjoj ćerkici Neveni. Pošiljka je nedavno stigla na njihovu kućnu adresu, donevši veliku radost u njihov skromni dom.

– Iznenađena sam i mnogo obradovana što je ta divna žena još jednom mislila na nas, a posebno na moju Nevenu za koju bih dala sve na svetu. Ne mogu rečima opisati ni koliko su nas usrećili pokloni te divne žene i to pred našu krsnu slavu. Sve je prelepo. Nevena je sijala od radosti kada smo otvorili pakete i kada je videla šta sve ima unutra. Malo je reći hvala toj divnoj ženi koja je toliko obradovala moje dete, ali ne znam šta bih joj drugo poručila. Nevena je bila toliko ponosna i srećna. Zaista, ovi darovi su nam dobrodošli da razgalimo srce, kad su me već tolike nevolje snašle i kad smo ostali bez najmilijih u tako kratkom vremenskom razdoblju – rekla je Snežana Pantelić, priznavši da joj smrt mlađeg brata, ujedno i stuba porodice i dalje teško pada.

Nažalost, kako Snežana nema zaposlenje, nema ni stalnih primanja osim skromnog dečjeg dodatka, što nije dovoljno ni za najosnovnije.

– Nigde ne radim i nemam dodatno primanje osim dečjeg dodatka. Živim s bratom Spasojem (50), obolelim od Parkinsonove bolesti, koji prima invalidsku penziju, a primanja nam ukupno iznose oko 25.000 dinara što ni izbliza nije dovoljno za sve naše potrebe. Mlađi brat koji nam je pomagao i od koga smo tako reći zavisili doživeo je nesreću na poslu prošle godine u 31. godini i preminuo. To je bio veliki udarac za našu porodicu i sad kad na to pomislim suze same teku. Još ne mogu da prebolim. Bojim se samo da se ne razbolim zbog toga, ne smem zbog Nevene. Ona mi je sve – iskreno će nesrećna Snežana Pantelić.

Kada smo prvi put pisali o Snežaninim mukama bilo je to zato što nije mogla da obezbedi ogrev za zimu. Čim su saznali za to posredstvom “Vesti”, naši plemeniti čitaoci odmah su pritekli u pomoć, zahvaljujući čemu se Snežana, njen bolesni brat Spasoje i ćerkica Nevena nisu smrzavali. Iako je zima prošla, varljivo i hladno proleće tražilo je dogrevanje, pa je još jednom zahvaljujući ljudima velikog srca i ovaj problem rešen.

Nevena Pantelić sa majstorima

Kako pomoći?

Svi plemeniti čitaoci koji mogu i žele da pomognu Snežani Pantelić da reši bar neki od gorućih problema, mogu stupiti s njom u kontakt putem telefona na broj: +381 31 587 881 i +381 61 171 41 89, adresa je selo Zarići, 31260 Kosjerić, Srbija i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Takođe, donaciju možete uputiti na Snežanino ime direktno iz Srbije na broj računa: 205-9011007077500-65 (Komercijalna banka). Naravno, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.

Zahvalnost od srca

– Kada smo se posredstvom “Vesti” obratili za pomoć humanim zemljacima, nisam znala šta da očekujem, niti sam bila sigurna da će nam neko zaista pomoći posle apela. Hvala od srca još jednom svima koji su nam priskočili u pomoć i spasli nas muka i smrzavanja. Hvala još jednom i dobroj Nadeždi iz Nemačke koja je mislila na nas – istakla je Snežana Pantelić, samohrana majka osmogodišnje devojčice za koju ne prima alimentaciju.

Nikako da krene

Iako su humani Kosjerićani pritekli svojoj sugrađanki u pomoć, kako kaže Snežana, zli usud im ne dozvoljava da budu srećni.

– Istina, brojni sugrađani pomogli su da se okreči i uredi soba za Nevenu, da se zameni grejač u bojleru, a bravar Tupajić nam je obećao i zamenu nekih prozora i brava na kući. U planu je takođe bilo i to da uvedemo vodu. Sve ono što mi nikad sami ne bismo mogli da uradimo. Ali, nama se ne da. Uprkos svim dosadašnjim naporima, voda nije potekla u našoj kući, kažu da je nema dovoljno da bi došla do nas. Ni u kući stanje nije bolje. Nemamo ormare, stvari su nam bukvalno po podu, brave i stolarija nisu zamenjeni i opet smo na početku. U kući nam je haos. Sav onaj polet nestao je kao rukom odnesen, a ja ne znam šta ću ni kako ću dalje. Moraću bar ormare da kupim zahvaljujući donacijama koje su nam divni ljudi poslali, jer ako nam miševi uđu u garderobu, mogu samo da je bacim – rekla je Snežana.