PrintScreen/youtube
Ne znaju za stid: Uvodnu reč imao gospićki župni vikar don Anđelko Kaćunko

Grupa rimokatoličkih sveštenika, mahom iz Gospića i okoline, “blagoslovila” je, odnosno osveštala u rodnom mestu Nikole Tesle “križ” njemu u čast! Krst koji po svom obliku i formi pripada “latinskom stilu” postavljen je u Smiljanu, na samo nekoliko metara od zemlje koja pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi i gde se nalazi Memorijalni centar Nikola Tesla, crkva, ali i mermerni, pravoslavni krst ispod koga se nalaze tela 600 civila srpske nacionalnosti koje su ustaše ubile u pokolju tokom Drugog svetskog rata.

Na postamentu ovog krsta nalazi se i prigodan tekst na latinici: “U spomen Nikoli Tesli 7. 1856. – 7. 1. 1943. / genijalnom izdanku hrvatskoga duha / znanstveniku svega svijeta / koji je noć pretvorio u dan / te gradio budućnost čovječanstvu.”

Čista kleptomanija

Prema pisanju hrvatskih medija, “križ” je podignut zaslugom udruženja Planetarna Hrvatska, ali su u njegovom “blagosiljanju” učestvovali katolički sveštenici: ekonom Gospićko-senjske biskupije i smiljanski župnik Nikola Turkalj, generalni vikar monsinjor Marinko Miličević i gospićki župni vikar don Anđelko Kaćunko. Ovom događaju prisustvovali su i ličko-senjski župan Ernest Petri i gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, ali bez ijednog predstavnika srpske zajednice ili Srpske pravoslavne crkve.

Prema saznanjima “Vesti”, srpski sveštenici iz ovog dela Hrvatske dobili su pozivnice da učestvuju u ovom događaju, ali su to odbili zato što ih niko prethodno nije obavestio ili konsultovao u vezi sa gradnjom “križa Tesli u čast”, kojim se na više nego jasan način proslavljeni srpski naučnik pokatoličava, mada je rođen i umro po svim pravoslavnim običajima.

Da apsurd bude još veći, gospićki župan don Kaćunko je u uvodnom govoru naveo da je križ podignut povodom 166 godina od rođenja i 80 godina od Tesline smrti:

“Dvostruka je poveznica između Križa i Tesle. Prvo, kao što je križ – globalni simbol vere, nade, života i uskrsnuća – povezuje pojedince, narode i hrišćanske denominacije na svim kontinentima, tako je i Tesla globalni znak koji u svetu povezuje različitosti. Odnosno, konkretno, Tesla spaja hrvatsku domovinu i ‘srbski rod’, pravoslavnu obitelj i katoličko okruženje, a uz to je Evropljanin u Americi te vrhunski naučnik i ujedno hrišćanski vernik.”

Dušan Bastašić, predsednik Udruženja Jadovno 1941, ogorčeno primećuje da pod plaštom “jedne vere” hrvatska katolička crkva nastavlja posao koji je započela tokom Drugog svetskog rata, ali sa živim Srbima, da bi sada prešla i na mrtve!

– Tokom NDH su masovno pokrštavali Srbe, a sada su prevazišli sami sebe, jer su odlučili da pokrste i Teslu mada je rođen u pravoslavnoj porodici, otac mu je bio sveštenik, kršten je u pravoslavnoj crkvi i sahranjen je po pravoslavnim obredima. Da je katolička crkva zaista imala dobru nameru, onda bi na tom mestu podigla krst posvećen svim srpskim žrtvama u eri pokolja tokom NDH, jer u blizini tog “križa” je grobnica u kojoj su tela 600 Srba iz Smiljana, među kojima je mnogo i sa prezimenom Tesla. Ovako, ovo nije ništa drugo nego nova provokacija i nastavak kleptomanije hrvatske katoličke crkve da je Tesla zapravo bio Hrvat – isključiv je Bastašić.

Vrhunac ironije

Dušan Bastašić dodaje da slavni naučnik zapravo nikad nije rođen u Hrvatskoj, već u tadašnjoj Austro-ugarskoj, a o pominjanju da je “pravoslavnog roda”, svedoče dokumenti u muzeju u kojima se nijednim slovom ne pominje da je Tesla Srbin, već Vlah.

– Kad je napravljen Memorijalni centar Nikola Tesla, izgrađena je i grobnica za žrtve ustaškog pokolja, ali bez ikakve table da su tu postradali, pa je to dugo, punih 12 godina, bilo mesto gde su ljudi odmarali ili jeli. Zahvaljujući našem udruženju tu je prvo podignut drveni, časni krst, a zatim i od mermera kako bi se znalo da je to jedno od srpskih stratišta iz Drugog svetskog rata.

Za razliku od Bastašića, direktor DIC Veritas, Savo Štrbac ne smatra da su Hrvati postavljanjem “križa” pokušali da mrtvog Teslu pokatoliče, ali postavljanje tog obeležja ocenjuje kao “vrhunac ironije”.

– Fasciniran sam stepenom licemerja tih ljudi. Srbi su za svoje komšije Hrvate uvek bili dobri susedi sve dok se “voda ne zamuti”. Tada kreću na pravoslavce. U Smiljanima, sve ono što nisu pobili u Drugom svetskom ratu, pobili su u ovom poslednjem. Porušili su sve što su mogli: od škole, crkve… I dok je za vreme Jugoslavije, Tesla po celoj Hrvatskoj imao svoje ulice, trgove, škole, fakultete, fabrike, sa poslednjim ratom je sve to izbrisano ili uništeno. Uništena je crkva gde je kršten, crkva gde je služio njegov otac, čak i njegova bista na trgu u Gospiću je minirana još na početku rata. I sada, kada u tom delu Hrvatske više nema ni Srba, ali nijednog živog Tesle, oni su počeli da ga svojataju, stavljaju na kovanicu evra, po njemu Hrvatsku nazivaju “zemljom izumitelja”… U praksi oni i dalje nisu znali šta će s njim. Tako su tek prošle godine vratili spomenik, ali ne tamo gde je bio, nego ispred nekog doma kulture. Možda bi od ovog “križa” mnogo veća sprdnja bila da su ti isti postavili pravoslavni krst. To bi tek bila parodija svoje vrste – ogorčeno primećuje Štrbac.

Ovde počivaju roditelji našeg velikana
Detalj sa nadgrobne ploče Milutina Tesle

Po Stepinčevom receptu

Savo Štrbac kaže da proces pokatoličavanja Srba u Hrvatskoj nikad nije prestajao od Drugog svetskog rata, a da su tome umnogome doprinele ne odluke tadašnjih i sadašnjih vlasti, već i prosta činjenica da su ti krajevi poznati po mešanim brakovima.

– Budak je baš u Gospiću obelodanio strategiju da “jednu trećinu Srba treba proterati, drugu pobiti, a treću pokrstiti”. Tuđman je taj “recept” malo modifikovao pa je dve trećine Srba proterao, a manji deo ubio ili pokrstio. Prema nekim podacima, do sada je najmanje 30.000 prešlo u katolike. Uostalom i Stepinac je često govorio da pokrštavanjem on zapravo spasava Srbe od smrti – ogorčeno primećuje Štrbac.

Užasno licemerje: Savo Štrbac

 

Provokacija pored Jadovna

Dušan Bastašić kaže da je istovetan oblik krsta postavljen i blizu Memorijalnog područja Jadovno i to ustaškom emigrantu Stjepanu Devčiću koji je ubijen 1932. godine tokom Brušanskog ustanka protiv tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

– Taj “križ” je danas mesto hodočašća mahom onih Hrvata koji dolaze u crnim majicama, sa šahovnicama čije je prvo polje belo i sa oznakama HOS. Ti “divni ljudi” su u više navrata pokušavali da spreče održavanje komemoracije na stratištu Šaranova jama – podseća Bastašić.

Dušan Bastašić

 

Osveštavanje fresaka

Kako “Vesti” saznaju, “križ” u čast Tesle postavljen je tik uz zemlju koja je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i samo ulica ih deli. Zemljište pripada Hrvatu iz Gospića koji je i vlasnik nekoliko hotela, a oženjen je Srpkinjom koja se pokatoličila.

Da apsurd bude veći, ovaj krst je postavljen nepune dve nedelje pošto će u crkvi u Memorijalnom centru svečano biti osveštane nove freske na kojima će se, između ostalog, naći i sam proslavljeni naučnik.

Svečano osvećenje fresaka zakazano je za 2. avgust.