Svi za Kosmet
Septembarska radost: Mališani sa članovima udruženja Svi za Kosmet 2018. godine

Uprkos svim nedaćama sa kojima se svakodnevno susreću, srpski inat i želja da ostanu na ognjištu svojih predaka održava već godinama narod na Kosovu i Metohiji.

Za razliku od dece u ostatku Srbije, za mališane u enklavama na Kosmetu, školovanje je pravi izazov. U sredini u kojoj većinsko stanovništvo čine Albanci, okruženi napetošću koju izazivaju političke tenzije koje traju godinama, sve je teže učiti srpski jezik, svoju istoriju, nabavljati udžbenike, školski pribor… Ipak, sve neprijatnosti koje doživljavaju za njih su samo još veći podstrek da ostanu, istraju i sačuvaju svoje Kosovo.

Humanitarna organizacija “Svi za Kosmet” već godinama brine o potrebama tih mališana. Oni koji čine stub te organizacije su prepoznali težinu situacije u srpskim enklavama i zadali sebi cilj da koliko je u njihovoj moći olakšaju svakodnevicu srpskoj deci.

Ove godine, već petu godinu

zaredom, organizuju prikupljanje školskog pribora za decu Kosmeta.

– Nova školska godina je pred nama, a mnogo srpskih porodica sa Kosova i Metohije ima poteškoće da opremi decu za školovanje. Pokažimo da smo sa njima, pomozimo im da se uspešno školuju – navode u humanitarnoj organizaciji “Svi za Kosmet”.

Zoran Ćirić iz ove organizacije kaže da svake godine u septembru, uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja članovi organizacije obilaze srpske svetinje i narod u srpskim enklavama i lično im nose prikupljenu pomoć.

– Već 12 godina radimo i vodimo ljude da upoznaju Kosovo, da vide kako se dole živi. Poslednjih pet organizujemo i ovu akciju prikupljanja pribora, jer je mnogo siromašnog stanovništa tamo koje teško priušti deci sve potrebno za novu školsku godinu. A postoji i nešto mnogo važnije od tog materijalnog dela. Roditeljima tih mališana znači ta pažnja, da osete da imaju podršku, da znaju da narod i dalje misli na njih. Mnogo naših porodica živi u većinski albanskim sredinama, ne osećaju se bezbedno i prijatno u sredinama u kojima su rođeni i važno je da im stvorimo osećaj da nisu sami tamo negde, već da imaju oslonac – kaže za “Vesti” Ćirić.

Kako kaže, akcija prikupljanja pribora traje do 3. septembra i organizuje se u Srbiji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Austriji i Americi.

– Prikupljamo školski pribor. Oni koji žele da pomognu, a žive daleko i nisu u mogućnosti da pošalju materijalnu pomoć, mogu nam uputiti i novac kojim ćemo mi kupiti pribor. Kad prikupimo i spakujemo sve paketiće za mališane sa Kosova, 6. septembra, krećemo na put koji će trajati dva dana, kako bismo podelili sav pribor. Iskreno se nadamo da ćemo uspeti štoviše da prikupimo kako bismo mogli da obezbedimo pomoć za što veći broj mališana – rekao je Ćirić.

Dodaje da su prošle godine obišli 17 porodica, obišli nekoliko škola i usrećili nekoliko stotina dece.

– Mi bismo voleli kad bismo mogli da pomognemo svakom detetu, da nijedan roditelj tamo ne mora da brine makar o osnovnim stvarima potrebnim za nove školske pobede. Zato pozivamo sve koji su u mogućnosti da nam pomognu, da se uključe u akciju i pomognu mališanima da im školska godina počne sa radošću – kaže Ćirić.

Dodaje da je zahvalan svima koji su se uključili do sada u ovu, ali i prethodne akcije za pomoć mališanima.

– Samo ujedinjeni možemo sve – zaključuje Ćirić.

Turnir i koncerti

Prethodne četiri godine humanitarna organizacija Svi za Kosmet organizuje uoči Nove godine prikupljanje slatkiša i igračaka za novogodišnje paketiće. Tim povodom organizovan je humanitarni turnir u stonom fudbalu, ali i nekoliko humanitarnih koncerata. Zahvaljujući tome, početkom ove godine, oko 2.500 mališana u srpskim enklavama obradovano je novogodišnjim poklonima.

– To je bila divna akcija i ulepšali smo novogodišnje i božićne praznike u mnogim domaćinstvima na Kosovu, što je za nas najveća nagrada – rekao je Ćirić.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.