Lična arhiva
OBRADOVALI ZEMLJAKE: Milan, Nenad i Mihajlo sa domaćinima

Zemljotres koji je 29. decembra 2020. godine pogodio Glinu, nije ostavio ravnodušnim naše zemljake u Vićenci i okolini. Humanitarna akcija za Glinu okupila je više klubova, a najviše su se angažovala udruženja Duga iz Montekia Mađora i Vidovdan iz Vićence. Ova dva udruženja su u januaru odmah posle Nove godine počela da prikupljaju pomoć za meštane sela Mali Gradac u opštini Glina.

Kamion pun humanitarne pomoći, od garderobe do pokućstva, prehrambenih namirnica i hemijskih sredstava za licču i higijenu domaćinstva stigao je na odredište prošlog vikenda. Sve prikupljeno otpremljeno je tek polovinom aprila, jer je pokrajina Veneto bila u crvenoj kovid zoni i iz nje nije moglo da se izađe.

Milan Martinović, koji je rodom iz okoline Gline, dobio je od svog poslodavca Bruna Santolinija kamion da odveze pomoć zemljacima u nevolji.

– Nismo imali nikakvih prepreka, ni zastoja na putu do Gline. Na granici nismo čekali u koloni sa ostalim kamionima, odmah su nas propustili, ali, da budem iskren, imali smo sve papire u rukama potpuno regularne i ispravne, od strane italijanske Civilne zaštite do hrvatskog konzulata u Trstu. Put je trajao sedam sati, a to je razdaljina od oko 500 kilometara. Mene i kamion u putničkom automobilu su pratili Nenad Stokuća, potpredsednik i Mihajlo Blanuša, sekretar udruženja Duga – prepričava nam po povratku Milan Martinović, član udruženja Vidovdan.

Dušica Lalić, predsednica udruženja Duga navodi da je ovo bila njihova prva humanitarna akcija.

– Osim priredbi, do sada nismo imali prilike da bilo šta drugo realizujemo. Prezadovoljna sam organizacijom i kako smo svi bili složni. Bio je to, ipak, veliki posao, pakovanje, utovar, svaku stvar posebno umotati i zaštititi da se ne ošteti tokom transporta. Ali smo zato vrlo zadovoljni svrhom ove humanitarne akcije – ističe Dušica Lalić, predsednica udruženja Duga.

Mihajlo Blanuša, sekretar Duge smatra da je ovaj humanitarni poduhvat bio i svojevrstan test.

– Test koji je imao izuzetno pozitivan ishod i pokazao da i mi Srbi možemo složno funkcionišemo. Ovo je početak nove saradnje. S obzirom na to da je Veneto bio crvena zona trajalo je malo duže i skoro sve je odrađeno telefonom. Nismo mogli da idemo i angažujemo ljude već smo ih zvali telefonom i predlagali im da se uključe u našu humanitarnu akciju – objašnjava Blanuša kako je sve obavljeno.

Čelnici udruženja Duga

Pomagali i Albanci

Nenad Stokuća, potpredsednik Duge ne krije svoje zadovoljstvo:

– Akcija je imala izuzetno pozitivan ishod, mi smo obradovali i usrećili te ljude koji su ostali bez svojih domova i sada žive u kontejnerima. Našoj akciji su se pridružili i ribolovci iz udruženja Golden carp
, grupa navijača “Delije iz Vićence”. I pripadnici drugih nacionalnosti su donosili stvari, kao sto je komšija Afrikanac i jedan Albanac iz Albanije. Odziv je bio odličan, izvan svakog očekivanja. Zaista smo obradovali te ljude koji su nas lepo primili i ugostili, podelili sa nama ono malo što im je ostalo – navodi Nenad Stokuća.

Dobili poklone

Iz udruženja Vidovdan, pored ostalih članova i Milana Martinovića, koji je vozio kamion, najaktivniji je bio Vladiša Buzejić.

– Mi smo osetili neku vrstu moralne obaveze prema ljudima iz Malog Gradca, jer su članovi SPKD Prosvjeta iz tog mesta učestvovali na našoj priredbi Srbija u srcu 2019. Odmah smo prionuli na sakupljanje pomoći i nismo štedeli ni sebe, ni naše vreme. Željka i Janko Likar, članovi UO Prosvjete su dočekali kamion i ispred Mesne zajednice njihovog sela zahvalili svima koji su učestvovali u akciji. Čak su nam u znak pažnje poslali i poklone. To nas je ganulo, jer u svoj toj njihovoj muci i nesreći koja ih je zadesila, oni su izdvojili novac da nama kupe poklone – otkriva za “Vesti” Buzejić.

Korona nas sputava

– Udruženje Duga je nastalo u februaru 2015. godine i na početku smo imali oko 80 članova, ali je tokom prethodnih godina taj broj varirao. Trenutno smo, kao i sva udruženja, neaktivni zbog kovida-19. Inače imamo sportsku i folklornu sekciju – navodi Dušica Lalić.

ODNELI POMOĆ: Stokuća, Martinović i Blanuša