Z. Vicelarević
Generalni konzulat Srbije u Frankfurtu

U Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu otpočetka nedelje važe vanredne mere koje su donele institucije Nemačke i Srbije. Na osnovu njih i u cilju sprečavanja zaraze u kozulatu se trude da i dalje pružaju konzularnu pomoć našim građanima. Kompletno osoblje je na radnim mestima, ali se radi sa smanjenim kapacitetima. Obrađuju se samo hitni slučajevi i stranke se u prostor konzulata puštaju isključivo pojedinačno kako bi se sprečila mogućnost zaraze.

– Hitni slučajevi su oni koji imaju medicinski problem, smrtni slučaj u porodici, oni koji overavaju putni list, pitanje boravka ili ako su se trenutno našli u inostranstvu turistički i nemaju gde da ostanu i slično. Svi takvi hitni slučajevi mogu da se jave konzularnim predstavništvima Srbije kako bi dobili adekvatnu pomoć ili savet – kaže nam Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.

On apeluje na naše građane koji žive u inostranstvu da poštuju preporuku Vlade Srbije i ne kreću na put u otadžbinu, već da i za dolazeće uskršnje praznike ostanu tamo gde rade i borave.

– Primetili smo da su građani sami uvideli ozbiljnost situacije i dolaze u manjenom broju, ali se ipak dešava da nastane zastoj iz razloga što se obrađuje po jedan zahtev – navodi Radovanović.

Za to vreme se u dvorištu konzularne zgrade čeka mirno na red.

Građani strpljivi: Red u dvorištu konzulata

Otvoreni svi konzulati

Sva pitanja u vezi sa radom konzulata građani Republike Srbije mogu da pronađu na internet strani konzulata njnjnj.frankfurt.mfa.gov.rs
gde se nalazi i broj telefona za kontakt.

Svi generalni konzulati Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj su otvoreni samo za hitne slučajeve. Generalni konzulati Srbije se nalaze u Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu, Diseldorfu, Hamburgu, a u ambasadi Srbije u Berlinu postoji konzularno odeljenje.