SPOJI
Štokinger, Radosavljević i Mijalković

Srpsko-austrijski pokret solidarnosti predao je udruženju SPOJI novac prikupljen na konferenciji povodom godišnjice NATO bombardovanja. Ček u vrednosti od 500 evra namenjen je za podršku humanitarnih aktivnosti SPOJI, pre svega za Srbe u enklavama na Kosovu i Metohiji.

U ime Srpsko-austrijskog pokreta solidarnosti David Štokinger i Srđan Mijalković simbolično su predali ček Oliveru Radosavljeviću, funkcioneru SPOJI, u bečkom parku Diane Budisavljević.

– Nama je važno da podržimo srpsko stanovništvo južno od Ibra na Kosovu zato što im je najteže i zato podržavamo projekat Narodnih kuhinja organizacije SPOJI. Srbi južno od Ibra ne žive samo nebezbedno, već su često odsečeni od infrastrukture. Narodna kuhinja je odličan projekat, jer pokriva najvažnije potrebe ljudi i olakšava im život – istakao je Štokinger, koji je i šef Socijaldemokratske partije Austrije u Švehatu.

On je dodao da je donacija Srpsko-austrijskog pokreta solidarnosti najveća pojedinačna donacija koju je SPOJI dobio za svoj humanitarni projekat.

Štokinger najavljuje da će Srpsko-austrijski pokret solidarnosti na budućim aktivnostima sećanja na žrtve NATO agresije skupljati novac za konkretne projekte solidarnosti sa Srbima na Kosovu.

Podrška za opstanak

Pre nekoliko dana SPOJI je završio 19. humanitarnu akciju na Kosovu i Metohiji u kojoj je pomoć dobilo pet porodica, u kojima je više od desetoro dece. Pomoć je uručena i narodnim kuhinjama.

“Vrednost akcije bila je nešto više od 5.500 evra, a porodice koje su ove godine dobile pomoć jesu ugrožene, ali stoje stabilnije na svojim nogama i rade na ostanku na Kosovu i Metohiji, te smo im pružili podršku kako bismo ih učvrstili u toj nameri”, navodi se u saopštenju SPOJI.

Delegacija SPOJI posetila je u ovoj akciji između ostalih Srbe u Ranilugu, Gnjilanu i Gračanici.