Lična arhiva
Bori se osmehom: Nataša Nedić sa sinom

Od momenta kada stignemo na ovaj svet ne možemo znati šta nam je sudbina priredila i sa kakvim ćemo se sve životnim preprekama suočiti. Tako ni Nataša Nedić (30) iz Sremske Mitrovice, majka dva mala dečaka od tri i šest godina, nije mogla ni da nasluti sa čime će biti primorana da se bori. Do teške spoznaje došla je slučajno, tokom godišnje rutinske ginekološke kontrole.

– Bolujem od retkog i veoma agresivnog karcinoma grlića materice, neuroendokrinog tipa. U svetu od ovog tipa karcinoma boluje samo jedan odsto žena na svetu. Osoba sam koja je redovno odlazila na ginekološke preglede i do tri puta u toku godine, ali eto, sudbina je imala neki svoj plan. Prve simptome bolesti sam uočila početkom decembra 2017. i tada sam obavila kompletan ginekološki pregled koji je bio uredan (Papa test je bio dobar, brisevi uredni kao i ultrazvučni pregled). Doktorka me je poslala kući i rekla da su svi simptomi koje primećujem i osećam hormonalnog porekla. Nažalost, simptomi su se javljali i početkom 2018. i ja sam ponovo otišla na pregled. I tada me je doktorka ubeđivala da je sve dobro. Tek krajem februara, kada sam po treći put otišla na pregled, doktorka je videla “miom” i rekla da mi on stvara sve probleme, zbog čega sam već početkom marta otišla da se ukloni – ispričala je za “Vesti” mlada Nataša, dodavši:

– Ubrzo su mi stigli rezultati histopatološkog nalaza u kojem je pisalo da miom nije miom, već karcinom grlića materice. Odmah sam upućena u Sremsku Kamenicu na Institut onkologije, gde sam operisana. Urađena je histerektomija sa odstranjivanjem limfnih čvorova. Karcinom je bio samo na grliću materice, limfni čvorovi su bili čisti. U junu sam počela da primam “preventivnu” hemoterapiju, isključivo zbog agresivnog tipa tumora i zadnju terapiju sam primila u novembru 2018. U decembru sam uradila kontrolnu magnetnu rezonancu koja je bila uredna, bez znakova bolesti, ali već u aprilu naredne godine moje stanje se pogoršava i magnetna rezonanca pokazuje agresivno vraćanje bolesti. Ovoga puta tumori se nalaze u limfnim čvorovima abdomena, preostalom jajniku, na hilusu jetre i na plućima. Ne mogu ni da opišem kako sam se tada osećala. Ali, dala sam sebi zadatak – da preživim, zbog dece, supruga, zbog mojih voljenih…

Hrabra Nataša je ubrzo potom na Institutu onkologije u Kamenici saznala da nije kandidat za hirurško lečenje, ali isto tako da lekari ne mogu da joj prepišu odgovarajuću hemoterapiju, jer nema standardnog protokola u lečenju neuroendokrinog karcinoma grlića materice.

– Lekovi koje mogu državno da primim nisu odgovarajući, zbog čega sam samoinicijativno stupila u kontakt sa profesorom iz Hjustona koji se bavi istraživanjem i lečenjem ovog tipa tumora. On nam je napismeno dao koja je to terapija koja bi meni pomogla. Na žalost, to su lekovi koji se ne nalaze na listi RFZO-a. U pitanju su “Avastin”, “Irinotecan” i “Taxol”
za koje mesečno treba izdvojiti oko 1.385 evra. U međuvremenu, moje zdravstveno stanje se naglo pogoršava, tumor u abdomenu je počeo brzo da raste – priča o svom zlom usudu Nataša.

Prema njenim rečima, u Institutu nisu imali rešenje za njen problem, zbog čega je ponovo samoinicijativno stupila u kontakt sa našim vrhunskim hirurgom prof. dr Dragutinom Kecmanovićem.

– Već u julu su me operisali u privatnoj bolnici Aurora. Prof. dr Kecmanović je uspeo da odstrani sve tumorske promene u abdomenu i ostale su promene na plućima zbog kojih moram da primim biološku i hemoterapiju. Obavila sam konsultacije u privatnoj klinici u kojoj mogu da primim terapiju, ali za moje lečenje (koje bi trajalo minimum godinu dana), potrebno je između 40.000 i 50.000 evra. To je suma koju moja porodica ne može sama da obezbedi. Dosadašnje lečenje smo uspeli nekako sami da uzguramo, ali ovo je van svakog našeg domašaja. Baš zbog toga sam primorana da se za pomoć obratim dobrim ljudima, u nadi da nam mogu pomoći da prikupimo sredstva neophodna za dalje lečenje. Ja dajem sve od sebe i ne posustajem, ali ovu bitku ne možemo dobiti sami – iskreno će Nataša.

“Uragan” osećanja

– Teško je u nekoliko rečenica opisati kako se čovek oseća kad sazna strašnu dijagnozu i prognozu. Mnogo toga sam “prebacila” preko glave, ma pravi “uragan” raznih osećanja i da nije bilo porodice koja bi me podržala da istrajem i verujem, ne znam da li bih imala snage da se izdignem iz cele situacije i nastavim dalje. Sada je novac velika prepreka, ali ne smem da dozvolim da me to deprimira. Moram, kao i do sad, verovati u najbolji mogući ishod – kazala je Nataša.

Kako pomoći?

Budući da Nataša Nedić ovu bitku započinje upravo na Humanitarnom mostu “Vesti” i da se još nije obratila za pomoć humanitarnim fondacijama, a da joj je potrebna poveća suma novca u narednih godinu dana da bi ozdravila na radost svoje dečice i najmilijih, to joj je podrška dobrih ljudi i više nego dobrodošla.

Novčanu pomoć možete uplatiti na Natašin tekući račun otvoren u Unikredit banci:

170-⁠0010548303000-⁠86

Isto tako, moguće je uplatiti donaciju iz inostranstva, ali na račun Natašinog supruga  Darka, otvoren u Telenor banci:

Darko Nedić

Mirna 1, Sremska Mitrovica, 22000, Srbija

IBAN RS35115038160345329311 SWIFT AAAARSBG

Svi plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu njeno lečenje, mogu i stupiti sa Natašom u kontakt putem telefona na broj: +381 63 19 88 113, a adresa je: Mirna 1, 22000 Sremska Mitrovica i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći.

Naravno, kao i uvek do sada, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.