Fondacija Budi human

Marko Morić iz Nove Pazove se u najlepšim godinama života suočio sa opakom bolešću i sa više operacija, mučnim terapijama i borbom za život… Ovaj mladić se od 2020. godine i svoje 36. godine hrabro bori sa najagresivnijim oblikom malignog tumora mozga.

Markov i život porodice Morić nije bio nimalo lak od najmlađih dana, o čemu nam priča njegova sestra Marija Kasavica.

– Ostali smo bez oca kao mali, Marko je imao osam, a ja sedam godina kada je u saobraćajnoj nesreći, pijani vozač ubio našeg tatu i za taj zločin nije odgovarao. Mama nas je podigla, othranila i iškolovala – priča ona.

Delovalo je da su teški dani iza njih. Marko je počeo da radi kao programer i krenuo u renoviranje porodične kuće. Ali, tek što su stali na svoje noge, na vrata im je stigla nesreća. Usred pandemije kovida-19 suočili su se sa Markovom teškom bolešću.

– Moj brat se odjednom srušio u kući u kojoj je u tom trenutku bio sam. Pronašli su ga drugovi i odmah je prevezen na Vojnomedicinsku akademiju gde mu je ustanovljena velika promena na mozgu. Hitno je operisan na Svetog Nikolu 2020, a onda je usledila još jedna operacija pet dana kasnije. Lekari nisu hteli da daju prognoze, mada je delovalo da se uspešno oporavlja – priča nam Marija kroz suze.

Krenuo je na hemioterapije u Sremskoj Kamenici, jer je ostao deo tumorskog tkiva koji nisu mogli da uklone. Stanje se proteklog leta pogoršalo i usledila je i treća operacija kojom je smanjeno obolelo tkivo. Marija kaže da lekari ponovo nisu mogli da ukolne sve, pa je usledila introvenska hemioterapija. Nažalost, nije pomogla.

U borbi za njegov spas, sestra i majka su se okrenule drugim metodama, pa sada Marko prima terapije iz inostranstva. Porodica je dala sav novac koji je imala i prodali su sve što su mogli, da mu obezbede tu terapiju.

Kada se bolest povrati, sve je agresivnija, pa se porodica dovija da nabavi novac za tu terapiju, zahvaljujući kojoj je Marko motorički bolje.

– Snalazili smo se dve godine kako smo znali i umeli, ali više nemamo sredstava da se dalje suprotstavljamo progresiji bolesti – kaže drhtavim glasom sestra koja pored svoje dvoje dece vodi brigu o bolesnom bratu.

Pomoć “Vesti”

Imajući u vidu da su iscrpljeni svi načini lečenja u Srbiji, terapije u inostranstvu su jedina preostala mogućnost za zaustavljanje progresije i držanje Markove bolesti pod kontrolom. Novčana sredstva prikupljaju uz pomoć fondacije Budi human, a obratili su se i našoj redakciji sa molbom humanim ljudima da doniraju pomoć za troškove lečenja.