B. Đorđević
Razmenile iskustva: Biljana Bukinac (treća zdesna) sa koleginicama

Dopunske škole na srpskom jeziku su važna karika u očuvanju srpskog jezika i kulture u dijaspori. Koliko je mreža dopunskih škola rasprostranjena širom Nemačke, najbolje se videlo pre nekoliko dana u Ambasadi Srbije u Berlinu, kada su uručene nagrade najboljim učesnicima konkursa “Moj jezik, moj svet – zašto učim srpski jezik” koji je krajem prošle školske godine, povodom dana Slovenske pismenosti, pokrenula dr Snežana Janković, ambasador Republike Srbije u Nemačkoj.

“Vesti” su u nekoliko prethodnih brojeva pisale o 12 nagrađenih od 115 učenika, učesnika konkursa iz svih delova Nemačke. Đacima koji su osvojili nagrade pripale su zahvalnice i knjige naših čuvenih pisaca koje je obezbedila ambasada, dok je ostaloj deci ambasada dodelila prigodne pohvalnice za učešće koje su im dostavljene po njihovim nastavnicama i koordinatorima za nastavu koji su prisustvovali svečanosti.

Biljana Bukinac, koordinator obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu ističe da je svečanost povodom dodele nagrada u Ambasadi Srbije u Berlinu omogućila da se nastavnici koji su angažovani u Nemačkoj prvi put okupe, upoznaju i razmene iskustva.

– Nastavnici za koje sam kao koordinator zadužena su zbog toga bili posebno srećni i komunikacija je protekla u vrlo dobroj atmosferi – kaže Bukinac za “Vesti”.

Ona je posebno zadovoljna jer i ove školske godine Dopunska nastava na srpskom jeziku u inostranstvu beleži povećanje broja učenika.

Bojana Rakonjac i Tatjana Milanović

– Od školske 2021/22. godine počela je nastava na srpskom jeziku u Kraljevini Holandiji, u Roterdamu su formirane dve grupe učenika. U Norveškoj se iz godine u godinu značajno povećava broj učenika i otvaraju se nove grupe. Ove godine formirane su grupe u gradovima Fridrikstat i Zandefjord. U nemačkoj pokrajini Hesen počele su rad dve grupe u Bad Homburgu, a u okrugu Ofenbah formirana je grupa u mestu Rodgau. U Hesenu nam nesebičnu podršku pruža Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu. Očekujemo odobrenje za korišćenje učionice u berlinskoj opštini Šarlotenburg gde planiramo početak nastave u novoj grupi učenika. – nabraja novosti koordinatorka Bukinac.

Ona i ovom prilikom poziva svu decu srpskog porekla da postanu đaci dopunske škole.

Emilija i Natalija Stojiljković iz Berlina sa učiteljicom Mirjanom Stefanović

– Dođite da zajedno učimo, pevamo, igramo se i družimo na srpskom jeziku – poručuje Bukinac.

Ona ističe veliku podršku koju nastavnici u formiranju novih grupa i organizaciji nastave na srpskom jeziku, dobijaju od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i posebno od nadležnih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Kakva je situacija u Hesenu, dodatno za “Vesti” pojašnjava nastavnica Tatjana Milanović.

Jedno od novih odeljenja: Učenici iz Rodgaua sa nastavnicom Sonjom Zrnić

– Dopunska škola u Frankfurtu postoji već sedam godina, a na moje veliko zadovoljstvo, ja sam se priključila kao nastavnik pre četiri godine. Ovo je za mene jedno neverovatno iskustvo, potpuno drugačija dimenzija rada sa učenicima, i veliki izazov u didaktičkom i metodičkom smislu. Naša odeljenja su se razgranala u celoj pokrajini Hesen, u gradovima kao što su Vizbaden, Darmštat, Noj Izenburg i Ofenbah. Uz dve nove grupe, njihov broj se popeo na dvadeset. Prvenstveni cilj nam je da se svake godine broj grupa povećava, kao i da bude više upisanih đaka. Koordinatorka Bukinac nas motiviše da istrajemo u ciljevima. Sa velikim ponosom možemo reći da je u svakoj grupi bilo učenika koji su se uključili u takmičenje na ovom konkursu.

Dragoceno iskustvo iz manjih gradova u Srbiji u Hesen je donela Bojana Rakonjac.

– Ja sam tek godinu dana u Frankfurtu, a do tada sam radila kao profesor srpskog jezika u Boljevcu. Neposredno po mom dolasku, silom prilika prešlo se na onlajn nastavu. Uprkos tome, uspeli smo da sačuvamo naša odeljenja, čak i da povećamo broj učenika. Rezultati su vidni, a prošla školska godina, i u takvim uslovima, završena je izuzetno uspešno. Naši učenici su bili vrlo zainteresovani za ovo takmičenje, a na predavanjima stalno ističemo da srpski jezik mora da se čuva, a ćirilica da se zna. Ovaj konkurs je bio povod da se o tome još dublje zamislimo, što je rezultiralo velikim brojem učenika iz Hesena koji su uzeli učestvovali na konkursu. Prošle godine, korona je osujetila naše namere da intenziviramo i vannastavne aktivnosti, ali se sada nadamo boljim uslovima za to. Raduje nas Kros RTS-a, krajem oktobra, koji nećemo da propustimo, a onda slede i ostale aktivnosti – kaže učiteljica Bojana.

Slađana Dunjić Fridrih i Tatjana Filipović

Dolaze novi naraštaji

Tatjana Filipović je učiteljica u Hamburgu gde dopunska škola ima dugu tradiciju. Ona je treću školsku godinu u tom lučkom gradu. Sa vidnim zadovoljstvom i ponosom nam kaže da se broj upisanih učenika povećao na 124 i da neprestano raste.

– Interesovanje za ovaj literarni konkurs bilo je izuzetno veliko, o čemu govori trideset radova pristiglih iz Hamburga, od kojih su dva nagrađena, što nas čini veoma ponosnim. Deca su podeljena u sedam grupa, a nastava se održava na šest punktova. Interesovanje roditelja i dece je vrlo veliko, i time smo potpuno zadovoljni, tako da ne moramo da brinemo za buduće naraštaje đaka. Priprema za konkurs odvijala se putem onlajn platformi, ali smo ipak potpuno zadovoljni rezultatima – kaže Filipovićeva.

U Bremenu, koji je sa Bremerhafenom takođe grad-pokrajina kao i Hamburg, učiteljica je Slađana Dunjić Fridrih.

– U Bremenu sam već 17 godina, ali sam tek prošle godine postala učiteljica srpske dopunske škole koju je pre mene više od 20 godina uspešno vodila Milica Stanković i velika mi je čast što sam je ja nasledila. Nastava se odvija u jednoj gimnaziji u Bremenu, ali postoji i grupa u Osnabriku. Učenici su izuzetno motivisani, a imamo i veliku podršku Saveta roditelja, kao i od Srpskog kulturnog centra u Bremenu, sa kojim odlično sarađujemo kada su u pitanju vannastavne aktivnosti. Svi učenici koji su želeli, mogli su da učestvuju na ovom konkursu. Ukupno ih je bilo 12 i vrlo sam ponosna na njih – sažela je Slađana.

Tatjana sa nagrađenim učenikom Davidom Jokovićem

Uzlazna linija u Bavarskoj

Tatjana Hot je nastavnik u pokrajini Bavarska.

– Redovna nastava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Srbije počela je 2018. godine. U početku smo imali samo jednog honorarnog nastavnika, ali je interesovanje za upis u škole svakim danom postajalo sve veće. Tako danas imamo sedam odeljenja u Minhenu i jedno u Rozenhajmu. Do pre tri godine živela sam u Beogradu, a onda sam postala prvi redovni nastavnik dopunske škole u Bavarskoj. Svedok sam kako interesovanje naše dece za učenje srpskog jezika, kulture, istorije, neprestano ide uzlaznom linijom, pa se stalno povećava broj učenika u grupama, ali se postepeno povećava i broj grupa. Prijavljivanje učenika za ovo takmičenje odvijalo se spontano, jer je to prvi literarni konkurs za koji su čuli. Informisanje o tome pretežno se odvijalo putem onlajn platformi, pošto nije bilo neposrednog rada sa učenicima, ali su deca uvek spremna da se uključe u vannastavne aktivnosti – navodi Tatjana Hot.

Dopunska nastava na srpskom jeziku u Bavarskoj je više godina organizovana i u Nirnbergu i Erlangenu gde tri grupe dece uči nastavnica Gordana Budiša.

Formirana su i nova odeljenja, u Regenzburgu, Augzburgu i Lindauu.