Vesti
Građani grada na reci In ponosni na svoju sugrađanku

Članovi Srpske pravoslavne omladine SPOJI zahvalili su gradskim vlastima Inzbruka za spomen-ploču heroini Diani Obekser Budisavljević na njenoj rodnoj kući u gradu na Inu.

U pismu zahvalnosti Upravni odbor SPOJI naveo je da je time, posle 11 godina od prve inicijative za postavljanje ploče, stavljena istorijska tačka na ovo poglavlje.

– Na taj način, kao i odlukom za preimenovanje postojećeg gradskog vrtića po Diani, dokazali ste da je naš grad Inzbruk odlučan u tome da se suprotstavi tamnim stranicama Drugog svetskog rata i da je spreman da sprovodi savremenu i u javnom prostoru prisutnu kulturu sećanja – navodi se, između ostalog, u pismu.

SPOJI je podsetio i da put do realizacije ove spomen-ploče nije bio nimalo lak.

– Kad smo 2010. sa Socijaldemokratskim pokretom oslobodilaca Tirola pokrenuli prvu inicijativu i pokušali da izdejstvujemo postavljanje ploče na Obekser-Hausu, u Ulici Marije Terezije, nismo bili uspešni. Iz te prve inicijative rodile su se nove ideje kako bi se mogla odati počast i održati sećanje na Dianu u Inzbruku, ali je spomen-ploča “zaboravljena” dok grad početom 2020. nije ponovo oživeo tu ideju – naveo je SPOJI.

Podseća i da je postavljanju ploče prethodila višemesečna javna rasprava zbog teksta koji je trebalo da se nađe na obeležju, ali i naglašava da je grad Inzbruk u tim trenucima pokazao svoju pravu veličinu jer nije odbijao primedbe, već je našao sluha i empatije i upustio se u diskusiju, koja se kasnije ispostavila kao fer i konstruktivna.

– Mora postojati jasna razlika između počinilaca i žrtava. Ukoliko žrtve ne nazovemo pravim imenom, to bi značilo da na kraju počinioci ipak odnose pobedu, te bi i cilj jedne savremene kulture sećanja bio znatno promašen. To se u Inzbruku, zahvaljujući ozbiljnom razmatranju tematike u vezi s “Akcijom Diana Budisavljević” nije desilo, te možemo kao građani da budemo ponosni na naš grad i njegove zvaničnike – poručuju iz SPOJI.

Diana Budisavljević je, podsetimo, iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, spasla više od 12.000 uglavnom srpske dece.

Ploča na kući u ulici Marije Terezije svedoči o herojstvu Diane Budislavljević

Inicijativa iz 2010.

Članovi SPOJI su još 2010. godine pokrenuli inicijativu da se, između ostalog, postavi spomen-ploča, ali i da se po Diani nazove jedan dečji vrtić u Inzbruku, što je prošle godine i učinjeno. Pre nekoliko dana postavljena je i ploča, a u SPOJI očekuju i ceremoniju otkrivanja, kada se za to steknu uslovi.