Z. Vicelarević
Parastos služilo sveštenstvo iz Frankfurta

Polaganjem venaca na memorijalu Sveti krst, spomeniku podignutom na mestu gde su sahranjeni srpski i ruski ratnici iz Prvog svetskog rata u Frankfurtu obeležen je Dan primirja i sećanje na hrabre ratnike Velikog rata dveju bratskih država Srbije i Rusije.

Komemoracija na rusko-srpskom oficirskom groblju na Glavnom frankfurtskom groblju je, sada već po tradiciji, počela tačno u 11 sati, parastosom koji su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkvene opštine Frankfurt Simon Turkić, Nedjeljko Đokić i Slobodan Tijanić. Vence su položili Branko Radovanović, generalni konzul Srbije, Ivan Khotuljev, generalni konzul Ruske Federacije u Frankfurtu, i pukovnik Nenad Milojević, vojni ataše Srbije u Berlinu. Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Srba i Rusa u rasejanju.

Položili vence: Pukovnik Nenad Milojević, Branko Radovanović i Ivan Khotuljev

– Ponosan sam jer učestvujem na ovoj komemoraciji. Zahvaljujem kolegi, srpskom generalnom konzulu Branku Radovanoviću, što ovu tradiciju nastavlja – rekao je za “Vesti” Ivan Khotuljev, generalni konzul Ruske Federacije u Frankfurtu.

Pukovnik Nenad Milojević je takođe zahvalio na pozivu našem generalnog konzula da prisustvuje komemoraciji i istakao:

– Ganut sam celim događajem, obeležavanjem Dana primirja u Velikom ratu i sećanjem na naše ratnike. Veliki je uspeh Generalnog konzulata i Srpske pravoslavne opštine u Frankfurtu da postave vidljiv pečat na poginule ratnike u Frankfurtu. Poznato je da smo u tom ratu izgubili trećinu stanovništva i to stradanje ne sme da se zaboravi. Da nije bilo žrtve naših predaka ne bi ni nas danas bilo ovde. Treba da budemo ponosni na svoju istoriju jer smo večito branili slobodu, a sve što obeležavamo ovde treba da prenesemo na naša pokolenja.

Branko Radovanović ističe da je ovo peto okupljanje na ovom mestu.

– Posebno sam ponosan na našu srpsku zajednicu koja se ponovo u velikom broju okupila danas ispred ovog, za nas Srbe, svetog mesta u Frankfurtu. Već petu godinu zaredom obeležavamo ovaj dan na način dostojan naših slavom ovenčanih predaka – rekao je Radovanović.

Komemoraciji su prisustvovali predsednici srpskih klubova i udruženja iz Frankfurta, Ofenbaha, Hohajma na Majni, predstavnici Centralnog saveta Srba Hesena, članovi orkestra Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” i nastavnički kadar Dopunske škole na srpskom jeziku u Hesenu.

Članovi orkestra “Stanislav Binički” i predstavnici Srba

Od 2018. godine kada je postavljen Sveti krst, koji simbolizuje prijateljstvo srpskog i ruskog naroda, komemoraciji uvek prisustvuju i predstavnici ruskog konzulata.

Podsetimo, Sveti krst je postavljen povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, zahvaljujući Crkvenoj pravoslavnoj opštini i Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu. Otac Simon Turkić kaže da ga je izradio magistar Milan Rakočević.

– Krst je urađen od crvenog kamena verona koji je 50 godina bio deo časnog prestola u Evangelističkoj crkvi na Galusu koju smo mi kupili. Iz poštovanja prema braći hrišćanima evangelistima taj presto je postao krst koji je postavljen na groblju gde počivaju Srbi i Rusi – navodi Turkić.

Krst je urađen od crvenog kamena verona

Imamo šta da pamtimo

Zorica Mladenović, nastavnica dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu, prvi put je prisustvovala komemoraciji.

– Meni je drago da su se naši građani odazvali u ovolikom broju i da su svesni značaja ovog trenutka i značaja naše žrtve u Prvom svetskom ratu. Vrlo je važno da postoji sećanje na to. Naravno da ove manifestacije treba da traju.

Da ne zaboravimo žrtve: Zorica Mladenović

Obezbeđenje

Ono što je ove godine posebnu pažnju privuklo je da je komemoracija održana uz jako obezbeđenje nemačke policije, što do sada nije bilo uobičajeno. Desetak policijskih službenika je bilo na nekoliko desetina metara od mesta polaganja venaca.

Ruski konzule Khotuljev je tim povodom za “Vesti” rekao da se oseća sigurno zbog prisustva nemačke policije na komemoraciji.

Policija je prvi put obezbeđivala komemoraciju