Z. Mirković
Događaj za priču: Deca i roditelji u prostorijama Jedinstva

Klub Jedinstvo iz Švehata je, kao i svake godine, organizovao Deda Mraz šou, manifestaciju namenjenu najmlađima. Krsta Petrišorević, predsednik podseća da najstariji klub u Donjoj Austriji, već 14 godina deli najmlađima paketiće

– Ove godine sam još pre nekoliko meseci odlučio da nastavimo tradiciju, ali i da se Deda Mraz šou ne održava uveče već u 15 časova. Pošto sam bio jasan da će paketići biti obezbeđeni samo za prijavljenu decu, sedam dana pred manifestaciju bio sam iznenađen velikim interesovanjem – 31 dete je prijavljeno – kazao je on.

Petrišorević kaže da su na Deda Mraz šou došla sva prijavljena deca i to većinom ne samo sa roditeljima, nego i sa bakama i dekama.

Ulogu Deda Mraza ovaj put je preuzeo Mića Pudarević, koji je na kraju bio obučen i u Sneška Belića.

Deo programa izveden je u dvorištu ispred kluba gde je posebnu zabavu za decu priredio Čika Mraz, u čijoj se ulozi dobro snašao Bojan Pandurović i još jednom pokazao da ume da organizuje lepo druženje sa interesantnim sadržajem za najmlađe.

Pudarević i Pandurović su oduševili mališane obavivši svoje uloge fenomenalno – igrali su, skakali i pevali s decom. Ceo program trajao je oko dva i po sata, a na kraju je svako dete dobilo svoj paketić. Mališani su se naravno najviše obradovali, a i posle Deda Mraz šoua prisutni su prepričavali svoje doživljaje sa zabave.

Roditelji i mališani su otišli iz kluba uz veliku zahvalnost upravi i iskazanu želju da ponovo dođu.

Inače, među 31 prijavljenim detetom, bilo je i sedam izbeglica iz Sirije i Irana, kojima je ovo bio poseban doživljaj. To nije prvi put da deca izbeglica dobijaju paketiće u Jedinstvu. Pre nekoliko godina zbog malog broja prijavljenih priredba zamalo nije otkazana.

– Ubrzo je priskočio u pomoć Maks Rauh, predstavnik Rimokatoličke crkve u Švehatu i veliki prijatelj Jedinstva. On je u klub doveo mališane sirijskih izbeglica, pa je tradicija sačuvana – navodi Petrišorević.

Paketići stizali i u Srbiju

Petrišorević se prisetio da je prvi Deda Mraz bio tadašnji sekretar Petar Sinkić.

– Ovu tradiciju smo započeli pre 14 godina. Na početku smo je organizovali u klupskim prostorijama i bilo je po dvadesetak mališana. Kasnije se znatno povećalo interesovanje dece pa sam odlučio da manifestaciju prebacimo u salu Pfarcentruma, a pored dodele paketića organizovali smo i igranku. U prve dve godine priredbe u Pfarcentrumu smo pripremali po stotinu paketića. Međutim zbog kasnog održavanja nismo imali maksimalan broj dece, pa je mnogo paketića ostalo. Prvi put ih je bilo sedamdesetak, a drugi oko pedesetak. Prve godine smo ostatak paketića odneli u opštinu Brus Udruženju Pčelica za decu zaostalu u razvoju. Pored tih paketića odneli smo i namirnice, sredstva za higijenu i skromnu novčanu pomoć. Druge godine odneli smo preostale paketiće udruženju Oblutak u Zaječaru – podsetio je Petrišorević.

Kasnije je zbog slabije posećenosti odlučeno da se manifestacija “vrati” u klupske prostorije.

Dogodine jubilej

– Ovom manifestacijom završavamo aktivnosti u 2019. godini. Možda ćemo još poslednjih dana godine organizovati jedno manje druženje povodom predstojećih praznika. Sledeća manifestacija biće svakako Svetosavski bal, koji će se održati 8. februara u Pfarcentrumu – najavio je Petrišorević.

Ukazao je da Jedinstvo iduće godine proslavlja 45 godina postojanja, što će biti obeleženo na Svetosavskom balu.