R. Patković
Nošnje za svečani čin: KUD Srbija Dortmund

U organizaciji Generalnog konzulata Republike Srbije u Diseldorfu 10 srpskih klubova simbolično je priredilo podizanje srpske zastave u Diseldorfu, Dortmundu, Reklinghauzenu, Esenu, Vupertalu, Paderbornu, Hildenu, Kelnu, Ratingenu i Solingenu. Povod je 15. septembar Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, praznik koji je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava proboj Solunskog fronta. Ovom akcijom Srbi u nemačkoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija žele da ukažu na jedinstvo sa maticom.

U akciji su učestvovali: KUD Izvor, Kolo Esen, Jelek Vupertal, Srbija Dortmund, Moravac Diseldorf, “Nikola Tesla”, Borac Solingen, Zora – Ratingen, FK “Tesla” i Jugoslovensko-nemački kulturni savez.

Klubovi su iskoristili termine kada su probe i druge aktivnosti i organizovali fotografisanje uz zastavu. Tim povodom Dragan Ivašković, predsednik dortmundske Srbije kaže da bi Srbi širom sveta 15. septembra trebalo na svojim kućama da istaknu srpsku zastavu.

Pričali o prazniku: Članovi KUD Izvor iz Reklinghauzena

– Suština akcije koju pokreće Ministarstvo spoljnih poslova je jačanje kulta nacionalne zastave. Oko toga treba da se ujedine svi Srbi gde god se nalazili. Pozdravljam i s radošću postavljam našu zastavu na svoju kuću – ističe Ivašković.

Milan Petrović čelnik KUD Izvor iz Reklinghauzena kaže da su tom društvu na probi podigli srpsku zastavu.

– Nažalost prethodnih godina nije bilo prilika da se o zastavi kao simbolu jedne zemlje priča, pa mnogi i ne znaju kako zaista izgleda zastava naše zemlje i koliki značaj ona ima. Mi smo eto imali priliku da tim povodom o tome popričamo i našim članovima nešto više kažemo o prazniku naše zastave, koji se simbolično slavi od 2020. godine.