RTRS
Jelena Trivić

Pravni tim Partije demokratskog progresa priprema obimnu dokumentaciju za žalbu Centralnoj izbornoj komisiji na rezultate izbore za predsednika Republike Srpske. Trenutno je, prema preliminarnim podacima CIK-a, u toj trci u vođstvu lider SNSD-a Milorad Dodik sa oko 28.000 glasova prednosti u odnosu na Jelenu Trivić, ali iz PDP-a nemaju nameru da odustanu od dokazivanja tvrdnji da su izbori pokradeni.

Novo svetlo na ovu situaciju bacilo je priznanje predsednika biračkog odbora u selu Krajišnik kod Gradiške odakle je rodom majka Trivićeve i u kojem, prema podacima CIK-a, ona nije dobila nijedan glas. Predsednik lokalnog BO priznao je medijima da je zbog umora sve glasove Trivićeve u zapisniku upisao drugom kandidatu. U PDP-u tvrde da je ovakvih slučajeva na desetine širom Srpske.

– Predsednik biračkog odbora priznao da je dopisao moje glasove drugom kandidatu. Pronalazimo na desetine biračkih mesta na kojima ja kao jedan od dva kandidata između kojih se vodi najveća bitka imam ili 0 glasova ili jako mali broj glasova (1 ili 2), a da se moji glasovi upisuju drugim kandidatima sa liste za predsednika. Uz to, postoji preko 32.000 nevažećih listića na do sada obrađenom materijalu, brojnim neregularnostima u Doboju, Zvorniku i Prijedoru, ali i širom Republike Srpske, uz mnoge neregularnosti “slepih” ljudi, pokazivača, isterivanja posmatrača sa biračkog mesta,otvaranja vreća tokom noći, menjanja zapisnika… – navela je Trivićeva.

Sve to su, dodala je, razlozi zbog kojih neće priznati izborne rezultate za nivo predsednika Republike Srpske.

– Naš pravni tim sve dokumentuje i predaje nadležnim institucijama, a iskoristićemo sva civilizovana i demokratska sredstva da ovo isteramo na čistac kako bi bila ispoštovana narodna volja – dodala je Trivićeva.

S druge strane, u vladajućim krugovima ne deluju previše zabrinuto zbog ovakvih poruka i pozivaju opoziciju da prizna poraz i čestita pobednicima.

– Opozicija izjavama da je neko pokrao izbore pravi alibi u svojim redovima, a s druge strane zaluđuju svoje birače govoreći neistine. Uzmite izbore u koliko god hoćete procesa iza ovih. I 2014, 2016, 2018. i 2020. godine i videćete da je bilo uvek nevažećih listića od pet do šest procenata – rekao je generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović.

Zanimljivo je da još niko iz redova vladajućih stranaka nije komentarisao slučaj priznanja predsednika biračkog odbora iz sela Krajišnik da je pogrešno upisao glasove.

Skupštine

U senci borbe za predsedničku poziciju prolazi prebrojavanje glasova za Narodnu skupštinu RS i Predstavnički dom Parlamenta BiH. Prvi nepotpuni podaci govore da će u NSRS najviše mandata, blizu 30, imati SNSD, a imajući u vidu da su cenzus prošli svi koalicioni partneri te stranke (US, DEMOS, SP, NPS), oni će imati većinu od 42 poslanika za formiranje vlade. Kad je u pitanju parlament u Sarajevu, tu bi SNSD trebalo da dobije šest od ukupno 14 mandata iz Srpske. Dva će sigurno dobiti SDS, a jedan PDP.