Srna
Zastrašujuće: Grafiti na groblju u Vihovićima

Malobrojno srpsko stanovništvo u celom delu Hercegovine koji danas pripada Federaciji BiH uznemireno je nakon što je u mostarskom naselju Vihovići tokom vikenda oskrnavljeno pravoslavno groblje. Poručuju da, iako je od završetka rata prošlo bezmalo tri decenije, u BiH i dalje postoje opasni mozgovi koji bi da seju mržnju i plaše narod ratnim pokličima. Mnogi od njih strahuju i za vlastitu bezbednost.

Podsetimo, groblje u Vihovićima, koje se nalazi u zapadnom delu grada, oskrnavljeno je tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive preteće poruke Srbima i ustaški simboli.

Kako su preneli mediji, jedna od ispisanih poruka, uz koju je nacrtano slovo “U”, glasi: “Srpska porodica od 13 članova masovna je grobnica već iskopana, bacam granatu 12 pogiba, posljednjeg preživjelog probodem vilama!”

Druga poruka glasi: “Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina!” Pored ove poruke stoji potpis Hrvatska Republika Herceg Bosna.

Na ulaznoj kapiji ispisano je “Maksovi mesari”, kojima je u Drugom svetskom ratu komandovao Vjekoslav Maks Luburić, komandant logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su počinjeni stravični zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima.

Srbi iz Vihovića kažu da su veoma uplašeni nakon ovakvih poruka i da više ne znaju da li su bezbedni u svojim kućama i u svom gradu.

– Ovo je jezivo. Prvo su oskrnavili groblje, a potom ostavili ovakve poruke. Jasno je da ovo nisu poruke mrtvim Srbima, iako ni njima ne daju mira, već nama koji živimo ovde. Jasno piše da treba poklati Srbe. Mi ne znamo šta nam je činiti – naveli su meštani.

Natpisi uneli nemir među Srbe

Slučaj je policiji prijavio lokalni sveštenik Nebojša Radić koji ističe da je veoma zabrinut.

– Ovo je ozbiljna situacija. Ne znam šta da kažem ljudima. Ovo je unelo nemir među meštane srpske nacionalnosti. Osuđujem ovaj sramni čin i pojedince koji su ovo učinili. Pozivam policiju da se izjasni da li su ljudi ovde sigurni – naveo je Radić.

Policija je izvršila uviđaj, a više informacija o ovim pretnjama trebalo bi da bude poznato u narednim danima. Meštani su tokom vikenda uklonili gnusne natpise.

Hercegovci sa kojima smo razgovarali kažu da nisu iznenađeni ovakvim događajem jer je atmosfera u tim krajevima već godinama puna tenzija, pa čak i otvorene mržnje.

– Malobrojni srpski povratnici koji nisu želeli da se odreknu vlastite imovine godinama žive u strepnji od konstantnog jačanja ustašluka. Svih ovih godina svakog dana se budimo sa zebnjom da bi moglo doći i do fizičkih napada – ispričao je za “Vesti” jedan povratnik u okolinu Mostara koji je insistirao da ostane anoniman da ne bi “navukao bes na sebe”.

Događaj na groblju u Vihovićima osudili su lokalni funkcioneri, a među njima i gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ BiH). On je zajedno sa zamenikom predsednika Gradskog veća Veliborom Milivojevićem posetio Vihoviće.

– Zajednički smo osudili ovakve anticivilizacijske postupke. Budući da se slični ispadi pojavljuju u poslednje vreme nemoguće je ne posumnjati da su u funkciji neke politike koja želi da prebaci fokus sa svega dobrog što se u Mostaru događa. Važno je da svi pošaljemo poruku da neće uspeti da unesu nemir – poručio je Kordić koji je razgovarao sa meštanima i ponudio pomoć gradske uprave.

Osudili vandalizam: Kordić (levo) i Milivojević (desno) obišli naselje

Loša poruka svima

Velibor Milivojević poziva nadležne službe da što pre otkriju i adekvatno kazne izvršioce.

– Poruke viđene na zidu pravoslavnog groblja u Vihovićima nisu samo loša i zastrašujuća poruka Srbima nego svim stanovnicima Mostara da u gradu postoje retrogradne grupe ili pojedinci koje su spremne žrtvovati sve za ostvarenje svojih ciljeva. Ovakvi incidenti unose uznemirenost i zabrinutost. Pozivam sve razumne ljude da se suprotstave mržnji, huškanju i narušavanju teško uspostavljenih međuljudskih i komšijskih odnosa – naveo je Milivojević.

Ulice po imenima ustaša

U Mostaru već decenijama postoje ulice koje nose imena ustaških oficira. Licemerje međunarodne zajednice ogleda se u činjenici da su pojedini strani predstavnici tek nedavno pozvali lokalne vlasti da promene nazive pet ulica koje smatraju spornim. Zbog toga je osnovana i radna grupa koja bi trebalo da se pozabavi tim pitanjem, ali imajući u vidu dosadašnji odnos snaga u gradu na Neretvi, neće biti lako doći do dogovora. Reč je o ulicama Mile Budaka (ministar u vladi NDH), Đure Spuževića (vrhovni izvršilac uprave NDH u župi Hum u Mostaru), Ive Zelenike (ustaški tabornik u Zagrebu), Jure Francetića (zloglasni komandant Crne legije) i ulici Vokića i Lorkovića (ministri u vladi NDH).