KSZS
Nezaboravno putovanje u Sloveniju: Nastup na trgu u Piranu

Prvi dani januara su i vreme kada se sumiraju rezultati godine koja je prošla i prave planovi za tekuću, pa to nije izuzetak ni u Kulturno-sportskoj zajednici Srba u Salcburgu, našem najstarijem udruženju u Mocartovom gradu.

Članovi Kulturno-sportske zajednice Srba u Salcburgu (KSZS) zadovoljni su ostvarenim rezultatima u 2022, koja je, posle dvogodišnje pauze izazvane pandemijom korona virusa, praktično bila godina oporavka, pre svega kada su u pitanju nastupi folklora i organizovanje priredbi.

Nema brige za budućnost: Mladi su oslonac udruženja

Tako je prošla godina započela organizacijom klupske tradicionalne proslave povodom 8. marta, Dana žena, kada su se ponovo na okupu našli prijatelji i poznanici, koji su mogli da se pozdrave i zagrle.

Usledilo je, zatim, učešće na Smotri foklora u Beču, gde nisu izostale medalje – zlatno i srebrno odličje osvojeno je u kategoriji folklora za srednji i izvođački ansambl.

Proba pred nastup na Smotri u Beču

Godina puna dešavanja, nastavljena je brojnim druženjima, učešćima na takmičenjima, proslavama, gostovanjima…

Među njima je i nezaboravno putovanje u Sloveniju, na Festival folklora u Postojni, Portorožu i Piranu, gde su pored takmičenja članovi folklornog ansambla uživali na plažama Portoroža i u obilasku Trsta. Na sve to ne treba zaboraviti ni tradicionalno učešće na otvaranju salcburškog letnjeg festivala i nastup grupe veterana u čuvenoj Igri baklji.

Početkom oktobra KSZS je organizovala svoju jesenju folklorijadu pod nazivom “Jesen stiže, dunjo moja”.

Sladili su se tokom godine i poznatom krempitom na Bledu, prilikom učešća na “Vukovim danima folklora” u Radovljici, uvežbavali nove koreografije, radili vredno i na kraju bili nagrađeni novogodišnjim paketićima, koje je doneo Deda Mraz.

Na danima folklora u Radovljici

– Da bi sve navedeno bilo ostvareno, bilo je potrebno mnogo uloženog vremena, sredstava i, naravno, i ljubavi prema onome čime se bavimo. Iz dana u dan, povećavao se broj novih članova, stvorena je atmosfera jedne velike porodice, uvažavanja i poštovanja – istakao je Nenad Šulejić, predsednik društva.

Kao rezultat takvog pristupa i rada Kulturno-sportska zajednica Srba u Salcburgu postoji pune 23 godine.

– Najveća zahvalnost svakako pripada deci i omladini folklorne sekcije, njihovim vrednim roditeljima, sponzorima i prijatejima kluba koji nas podržavaju svih ovih godina – rekao je Šulejić.

Podrška države i Crkve

Šulejić je naveo da saradnja sa Generalnim konzulatom Srbije i Srpskom pravoslavnom crkvom u Salcburgu, kao i podrška Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, uveliko doprinosi da se ispuni glavni cilj udruženja na tim prostorima – očuvanje i negovanje srpske tradicije i kulture.

Nenad Šulejić sa sveštenicima

Promocija Srbije

Pored osnovnih i ciljanih klubskih aktivnosti na očuvanju naše kulture i tradicije kroz srpsku reč , igru i pesmu, članovi KSZS veoma uspešno predstavljaju i promovišu deo srpske tradicije i kulture žiteljima grada i pokrajine Salcburg.

Svuda ponosno sa srpskom zastavom

– Redovno učestvujemo i nastupamo na zajedničkim skupovima, gde kroz igru,pesmu i narodnu nošnju društvo predstavljamo svu lepotu matice Srbije. Tome treba dodati razumevanje i veliku pomoć gradskih institucija, pre svih sektora za Narodnu kulturu Salcburga. Veliko hvala svima koji su na bilo koji način pomogli i podržavaju postojanje KSZS. Podrudićemo se da u godini koja dolazi budemo bolji i uspešniji. Samo da bude zdravlja, sreće, mira, ljubavi i više razumevanja – ističe Šulejić.

Na Festivalu kultura Salcburga