Vesti
Sportski skup: Delegacije IBU i Balkana

Bosna i Hercegovina, ali i čitava regija imaju veliki potencijal za razvoj biatlona, rekao je predsednik Međunarodne biatlon unije (IBU) Oli Dalin iz Švedske. Biatlon je kombinacija dva sporta, nordijskog skijanja i streljaštva, a rukovodstvo IBU je na Jahorini održalo sastanak sa predstavnicima nacionalnih biatlon federacija svih zemalja Balkana posvećen trenutnom stanju u ovom sportu i daljim pravcima njegovog razvoja na svetskom nivou.

Za dalji napredak

Oli Dalin je rekao da im je namera da pruže podršku nacionalnim savezima za biatlon kako bi mogli da rastu i razvijaju se, jer je u pitanju vrlo popularan sport koji prati puno ljudi.

– Postavili smo cilj, a to je da udvostručimo broj sportista koji se bave ovim sportom i takmiče u naredna dva olimpijska ciklusa – kazao je on.

Direktorka razvoja u IBU Dagmara Gerašimuk iz Poljske rekla je da su stigli na Jahorinu da bi pokušali da odrede na koje načine mogu najbolje da pomognu savezima zemalja Balkana da što bolje rade, razvijaju se i privuku veći broj dece i mladih u ovaj sport.

Domaćini sastanka su Ski-savez BiH i Nordijski smučarski klub Romanija Pale. Predsednik kluba Ljubiša Tanić je rekao da je nakon završetka rata ovo najznačajnija sportska delegacija koja je posetila BiH. Dodaje da su se zahvaljujući radnicima kluba izborili da budu domaćini skupa zemalja Balkana koji je svake godine u drugoj zemlji.

– To pokazuje koliko vredno radimo i kako je Međunarodna biatlon unija primetila da ova regija ima značajan potencijal za razvoj sporta kakav je biatlon. Pre svega zbog borilišta i ljudskog potencijala koji imamo u klubu, jer su tu i bivši takmičari i treneri koji su učestvovali na Olimpijskim igrama – istakao je Tanić.

Povodom obeležavanja “Pedeset godina smučanja na Palama” klub je napravio prvi pokušaj da se na jednom mestu odslika i sačuva od zaborava bogata tradicija ovog sporta na području današnje opštine Pale.

Romanija sa devet decenija

Ta uvodna rečenica uzeta je iz knjige sportskog novinara “Oslobođenja” Milana Ždrala koju je klub izdao 1983. On je naveo da knjiga slikovito predstavlja Pale, kolevku smučarstva BiH.

Organizovanje prvih kurseva davne 1933. smatra se godinom formiranja smučarskog kluba Romanija. Klub je radio po sekcijama smučarsko trčanje, alpsko skijanje, skokovi, a 1934. i patrolno trčanje sa puškama koje je preteča današnjeg biatlona.

– Treba napomenuti da je te godine otvorena i skakaonica koju je projektovao norveški stručnjak za skokove Jar Bjorn. On je učestvovao i na prvom takmičenju 11. februara 1934. – kažu u klubu.

Dobijanjem ZOI 1984, usvojena je strategija razvoja zimskih i sportova na ledu na nivou Sarajeva i BiH. Smučarski savez je dobio zeleno svetlo za angažovanje trenera iz Rusije, Belorusije, Čehoslovačke i Poljske.

Veliki doprinos dao je profesor Simon Krasicki u čije su doba krenuli značajni rezultati, tada na nivou Jugoslavije. Klub je imao podršku privrede, a doprinos razvoju, pre svega nordijskog skijanja, dao je Elan iz Slovenije dodelom 200 pari skija za smučarsko trčanje.

– Staze su bile u centru Pala, a Alpinci trenirali na Koranu i povremeno na Jahorini. Radilo se na stazama na Dvorištima, izgradnji ski-lifta na Stanici Pale. Pale su dobile prve učesnike ZOI, a u biatlonu su to bili Tomislav Lopatić i Zoran Ćosić. U biatlonu smo imali prve prvake Jugoslavije, a 15 puta bili ekipni prvaci Jugoslavije – navode u klubu.

Obraćanje predsednika Biatlon unije
Delegacije Rumunije, Libana i Hrvatske
Dragi gosti: Turska delegacija

Ujedinjeni Balkan

Sastancima koji su odredili ključne smernice razvoja ovog sporta za Balkan prisustvovali su predstavnici Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Rumunije, Moldavije, Bugarske, Grčke, Turske i Libana.

Dragocena podrška

U klubu Romanija kažu da uspehom kluba smatraju i to što su tokom rata bili aktivni u meri koju je dozvoljavala situacija. Zahvalnost, kažu, duguju biatlon federacijama Bugarske, Rumunije, Grčke i Srbije, jer su im u najtežim okolnostima pomogli da održe ovaj sport.

Veliki potencijal BiH

Generalni sekretar IBU Amerikanac Maks Kob kaže da je njegova misija da biatlon prošire na zemlje gde ovaj sport nije popularan, da privuku što veći broj mladih sportista.

– Zato mi je drago što sam došao u BiH, koja ima veliki potencijal u ovom sportu – rekao je Kob, koji se više od 30 godina bavi biatlonom.