M.M./ATAImages
SAHRANA ĐOKIĆA: Goran Džonić osumnjičen da je ubio brata od tetke, njegovu suprugu i kćerku

Monstrum ubio svoju krv, pa za zločin optužuje rođene sinove… Treba ga doživotno strpati u zatvor… Ovako su komšije komentarisale Gorana Džonića iz sela Moravac kod Aleksinca koji je priveden zbog svirepog ubistva tročlane porodice Đokić. Penzionisani vatrogasac je osumnjičen da je brata od tetke Gorana Đokića, njegovu suprugu i ćerku upucao iz pištolja, a potom njihova tela zapalio. Zločin je pažljivo pripremao, a Đokići su imali veliko poverenje u bliskog srodnika i lako su upali u smrtonosnu zamku.

Ubistva najbližih srodnika su češća poslednjih godina, a primarni razlog su, kaže statistika, spor oko imovine ili para. Više je i višestrukih porodičnih zločina, ali i svirepijih, jer oni koji “dignu ruku” na najmilije uglavnom to rade oštrim predmetima.

Poput Džonića, dve godine ranije je Nišlija Vladimir Dinić zapalio telo brata od strica Slavoljuba Dinića, pošto ga je ubio nožem i kamenicom. U svađi su bili zbog dedinog nasledstva, pa je Vladimir zvao brata telefonom i glumio kupca džipa njegove ćerke, a kako bi ga namamio da dođe, ponudio je višu sumu za auto.

U Kučevu je nedavno Ivan Milić zadavio rođenog brata Mirka, pošto ga je po povratku iz grada zatekao sa svojom ženom. Usledila je tuča koja se kobno završila, posle čega je Ivan otišao u kafanu i uzviknuo: “Ubio sam govedo!” Komšije su braću opisale kao alkoholičare, a bratoubica je, inače, bio poznat po raznim krivičnim delima.

Miloš Ilić iz Granice kod Leskovca je, krajem 2020. sekirom iskasapio četiri člana svoje porodice: sestru u devetom mesecu trudnoće, drugu mlađu sestru koja je imala svega 12 godina, oca i maćehu. U prvi mah je kao motiv pominjano koristoljublje, da bi se ispostavilo i da je gajio veliku mržnju prema maćehi. Aleksandar V. je u junu ove godine ubio brata od tetke Milana Busiju u Novom Sadu, pa izvršio samoubistvo. Porodičnoj tragediji je, kako se čulo, kumovala droga. Milana je ubio u lokalu adaptiranom za stanovanje u kojem je živeo, a potom je pronađen mrtav u automobilu sa presečenim venama na rukama. Njihovi poznanici su bili u šoku, jer Milana znaju kao nekog ko je pomagao svakom, kao i bratu ubici.

Porodica Murgaški je zavijena u crno, prošle godine, kada je Radoslav (49) pucnjima iz pištolja usmrtio mlađeg brata Žarka (46) ispred porodične kuće u Novom Sadu. Njih dvojica su se posvađali u dvorištu kuće ubijenog koji je živeo sa suprugom, dvoje dece i nepokretnom majkom. Do svađe je došlo, kako se čulo, zbog novca i imovine.

Kraljevčanka Slavica Lazić je pre pet godina, sekirom na spavanju ubila na licu mesta oca Predraga Aleksića (75) i brata Slavoljuba (54). Majku Milanku (73) je teško ranila i starica je preminula u bolnici. Policija je zatekla gomilu krvi u kući, a Slavica je samo rekla: “Sve sam ih pobila.”

Nisu u Srbiji retki zločini između očeva i sinova. Iva Rašić (67) je 2016. u Velikoj Kruševici kod Kruševca usmrtio nožem sina Milana (34) nakon porodične svađe. Milan je bio narkoman, nije radio, a često je maltretirao oca i majku. Kobne večeri je ušao u raspravu sa majkom Milom na koju je potom nasrnuo, a kada je Iva pritrčao da je brani napao ga je čekićem. Otac je uzeo kuhinjski nož i izbo ga.

Borivoje Stanković (40) je pre mesec dana sekirom ubio oca Bogoljuba (73) u Jabučju kod Lajkovca i leš stavio u krevet. Posle tri dana je priznao zločin rođacima. U septembru je u Leskovcu Aleksandar Boldoranov (40), posle žustre svađe, sekirom ubio oca Đorđa (68). U ovoj porodici prepirke su bile česte, a ubica je maltretirao roditelje. Prema kazivanju komšija u sred svađe, otac je dohvatio ciglu i gađao ga, a sin se latio sekire i usmrtio ga. Policija je zatekla užasan prizor. Ubijeni otac je ležao u lokvi krvi, na jednoj strani su plakali majka i drugi sin, dok je ubica sedeo nešto dalje držeći se za glavu…

Izbo sestru, pa se bacio pod voz

Zoran Tvrdišić (56) iz Čačka je 2014. ubio sestru Milanku, a potom se u Prijevoru, bacio pod voz. On je sestru desetak puta izbo nožem, jer mu nije dala novac da adaptira kuhinju. Potom je pobegao, a policija je krenula u potragu za njim da bi ga potom i pronašli mrtvog na šinama.

Zadavio rođenog sina

Srbiju je pre četiri godine zgrozio monstruozni zločin Beograđanina Marka Nikolića. On je na Banjičkom groblju zadavio svog četvorogodišnjeg sina Mihajla, doneo ga ispred Centra za socijalni rad u Rakovici i bacio njegovo telo pred bivšu suprugu Maju. Nju je iskasapio nasmrt nožem.

Nikolić je pola godine kasnije oduzeo sebi život u zatvoru.

Sutra – Porodični zločini sve češći u Srbiji (2): Fatalna zavist