Youtube/Srbija info
Goran Džonić

Niko normalan ne može da ubije čoveka, kaže za “Vesti” čuveni srpski advokat Toma Fila koji je u bogatoj karijeri, kako sam kaže, imao oko 800 slučajeva ubistava unutar porodice.

On objašnjava da duševno zdravi ljudi ubijaju samo u nužnoj odbrani, odnosno onda kada brane sopstveni život, ili život svojih najmilijih.

U osvrtu na motive ubica, među kojima su i oni koji posegnu za oružjem i ubiju bliske rođake, Fila je kazao da takvi gnusni zločini, najčešće budu počinjeni iz koristoljublja. Na drugo mesto razloga zbog kojih neko posegne za oružjem, naš sagovornik stavlja osećanje zavisti prema bliskom rođaku.

– Dešavalo se da u restoranu sedi za jednim stolom neko ko je jako uspešan, i kada ustane, sa susednog stola ga upuca drugi čovek, a ispostavi se da je to uradio zbog sujete i ljubomore na uspehe koje je ubijeni postigao – prepričava nam jedan od slučajeva.

Desilo se, ističe naš sagovornik, da je jedan Albanac pozdravio ženu drugog Albanca i ovaj ga je zbog toga ubio. Napominje da postoji velika lepeza zločina iza kojih stoji upravo primitivizam. Ma kako težak zločin počinili, čak i onaj nad bliskim rođacima, prema rečima ovog poznatog advokata, ubice ne razmišljaju ni o čemu drugom, osim da ne budu uhvaćeni i uhapšeni.

– Ove ubice su samo usmerene na to da ne budu otkrivene, ne razmišljaju ni o dužini zatvorske kazne, niti o bilo čemu drugom. Kada ih uhapse, svesni su da ne mogu nikako da se izvuku, pa onda se brane na najrazličitije načine da bi smanjili svoju krivicu. Ima i onih koji posle stravičnog zločina koji su počinili počnu da iznose netačnosti, poput one da su ubistvo počinili u samoodbrani – ukazao je Fila za naš list.

Zanimljivo je da je ovaj advokat sa višedecenijskom bogatom praksom u zastupanju u najtežim slučajevima, rekao i pre nego što je otkriveno da je Goran Džonić osumnjičeni za ubistvo svog brata od tetke i njegove supruge i ćerke, da ubicu treba tražiti među rođacima i poznanicima Gorana Đokića.

– Ubice su tačno znale Goranove navike, gde ide, koliko ostaje, kome veruje, a od koga se plaši. Uveren sam da ubicu treba tražiti među rođacima i najbližim saradnicima – prokomentarisao je Fila ubrzo posle ubistva za više beogradskih medija, a ispostavilo se kasnije da je bio u pravu.

Ovaj advokat je tada je istakao i je ubijeni Goran Đokić u noći zločina vozio auto u kojem su bile njegova supruga i ćerka i da ne bi zaustavio auto nekom nepoznatom na putu u sred noći.

Analiza profila krvnika: Toma Fila

Ne branim delo, već čoveka

Često pitanje advokatima je kako mogu da brane one koji su počinili najteže zločine, a advokat Toma Fila na to odgovara:

– Mi branimo ljude, odnosno branimo čoveka, a ne zločin i uvek mogu da se nađu olakšavajuće okolnosti, poput suženja svesti i smanjene uračunljivosti, jer to može da utiče na smanjenje kazne.

Sutra – Porodični zločini sve češći u Srbiji (3): Nasilje kao bumerang