Privatna arhiva
Žrtve bezumlja: Porodica Đokić

Tokom poslednje decenije raste broj ubistava unutar porodice ili najbližih krvnih srodnika, a u ovom periodu su češća i višestruka ubistva, kaže za “Vesti” bivši pripadnik Državne bezbednosti Božidar Spasić. U Srbiji se, prema njegovim rečima, krvavi obračuni najčešće događaju između sinova i očeva i među braćom i to zbog neraščišćenih imovinskih odnosa.

On ukazuje da se dešavaju i masakri u porodici, poput stravičnog ubistva u blizini Leskovca, gde je čovek pobio celu porodicu.

– Statistički gledano, najčešća su ubistva u Negotinu i Beogradu i to uglavnom u sredinama nižeg socijalnog statusa i nižeg intelektualnog nivoa – pojašnjava iskusni policijski operativac.

Oni koji počine zločin unutar porodice, prema Spasićevim rečima, to uglavnom urade iz pištolja. Vatreno oružje kojim izvrše zločin je obično, njihovo ili nekoga iz porodice, a ako se reše da izvrše ubistvo hladnim oružjem to najčešće čine sekirom ili nožem.

– Kada počine ubistvo, ostave žrtvu na mestu zločina i svesni svog čina, prijave se i sačekaju policiju. Ili, neko od komšija pozove policiju, pa ga policajci pronađu kod kuće i, uglavnom, u stanju šoka – kaže Spasić.

Obično je, prema njegovim rečima, novac primarni motiv teških alkoholičara ili narkomana, ali se desi se i da neko pod dejstvom narkotika bude bez kontrole, a nađe se među najbližima.

– On tada u njima vidi krivca za svoj loš položaj ili neki problem iz kojeg ne može da se izvuče i kreće u nasilništvo i zločin – navodi naš sagovornik.

Dešava se, pojašnjava Spasić, da ubice bliske rodbine, pobegnu sa mesta zločina, ali kako ističe, “nema takvog zločina da nije otkriven”.

Dugogodišnji operativac DB ističe da su, neretko ubice najbližih rođaka, u svojim sredinama, poznate policiji, a sklone pijanstvu i nasilništvu.

– Takvi prvo popiju gajbu piva pred lokalnom radnjom u centru sela i onda tako u stanju “van razuma” odu kući započnu kavgu i počine zločin. Kao što sam rekao uglavnom su to nasilnici, a jako retko neko za koga komšije kažu da je “dobar kao hleb” postane ubica – naveo je Spasić.

Inače, kako ukazuje, ubica se može prepoznati, ali naš sagovornik smatra da socijalne službe ne rade dovoljno na prevenciji i otkrivanju takvih struktura ličnosti. Takođe, ima i slučajeva, kaže on, da neko zapadne u dugove kao na primer u slučaju nedavnog svirepog ubistva tročlane porodice Đokić, pa fizičko uklanjanje rođaka vidi kao način da se izvuče. Uz to, motiv može da bude i zavist i ljubomora na uspešnijeg rođaka.

Upitan zašto su u slučaju monstruoznog ubistva porodice Đokić, leševi spaljeni, Spasić odgovara da se tako nešto radi iz dva razloga.

– Ako ne može drugačije da ukloni DNK i druge tragove koji će navesti policiju na njega, ubica pali leševe, jer je uveren da će tako uspeti.

Takođe, bacanjem zapaljenih leševa u jamu i kamufliranje lišćem pokazuje da je ubica hteo da dobije i na vremenu, u smislu da oteža istragu i izbegne da bude otkriven za počinjeni zločin – rekao je Božidar Spasić.

Opasno ćutanje

Božidar Spasić ukazuje na još jedan vid ubistava do kojih dolazi nakon dužeg nasilništva nad ukućanima, a objašnjava da u najvećem broju slučajeva mladi ljudi maltretiraju nekog od roditelja, ali i babu ili dedu.

– Obično ukućani to ne prijavljuju državnim organima, jer ih je sramota, ili zato što ne znaju šta će se dalje dešavati ako prijave policiji. Odnosno da li će nasilnik biti ubrzo pušten, pa ponovo nasrnuti na njih – prepričava naš sagovornik, neke od situacija.

Likvidacija zbog poroka

Poslednjih godina, kaže Božidar Spasić, mladi poročni ljudi, sve češće ubijaju starije članove porodice radi novca.

– Dešavalo se u više navrata da neko ubije babu ili dedu kako bi im oteo novac koji mu je potreban za narkotike, a obično je reč o veoma malim svotama. Zbog alkohola i droge se menja čovekova svest, pa iz zatvora neki završavaju u ludnici, jednako kao i ubice koje inače imaju nasledne psihičke probleme – ukazuje Spasić kako je ubica zbog poroka, u nekontrolisanom stanju u trenutku zločina.