Pixabay.com

Australijska domaćinstva se suočavaju sa značajnim poskupljenjem struje u narednih nekoliko meseci, pošto će cene u nekim državama skočiti i za 30 odsto.

Istina, poskupljenja će biti manja od onih koja su najavljivana pre nego što je Savezna vlada donela ograničenja cena uglja i gasa, u pokušaju da obuzda sve veće troškove električne energije.

Australijski energetski regulator je u sredu objavio nacrt odluke o maksimalnoj ceni koju trgovci mogu da naplate kupcima električne energije za finansijsku 2023/24.

Ovim se predviđa poskupljenje električne energije za domaćinstva i male biznise u NSW, Južnoj Australiji i jugoistočnom Kvinslendu, između 19,5 odsto i 23,7 odsto, u zavisnosti od države i dobavljača.

Regulator je saopštio da se očekuje da će ova cena za rezidencijalne kupce u Novom Južnom Velsu porasti između 20,9 i 23,7 odsto, dok će struja u jugoistočnom Kinslendu porasti za skoro 20 procenata, odnosno 22 odsto u Južnoj Australiji.

Procenjuje se da bi mali biznisi mogli da se suoče sa poskupljenjem od 14,7 do 25,4 odsto, u zavisnosti od regiona i dobavljača, a konačna odluka biće doneta u maju.

Regulator je upozorio da je bez intervencije federalne vlade na energetskom tržištu, cena za domaćinstva mogla da ode gore za više od 50 odsto u nekim regionima.

Viktorija, koja ima posebnu gornju granicu cene električne energije, takođe, u sredu je objavila svoj nacrt cena preko Komisije za osnovne usluge (ESC).

Planirano je poskupljenje godišnjih računa za više od 30 odsto za domaćinstva i mala preduzeća od početka jula.

Za građane Viktorije to znači skok uobičajenih računa za domaćinstva sa 1.400 na oko 1.830 dolara godišnje. Mala preduzeća suočiće se sa skokom tipičnih godišnjih računa sa oko 5.620 dolara na oko 7.360 dolara godišnje, saopštili su iz ESC.

U regionalnom Kvinslendu, nacrt povećanja cene je 28,9 odsto za tipične rezidencijalne potrošače i 26,1 odsto za mala preduzeća, iako se očekuje da će se iznosi promeniti u konačnoj odluci državnog organa za zaštitu konkurencije.

Šef energetskog regulatora Kler Sevidž kaže da je došlo do neviđene nestabilnosti na veleprodajnom tržištu električne energije, zbog visokih cena uglja i gasa, kao i zatvaranja elektrana na ugalj.

– Znamo da je ovo povećanje cena teška vest za kupce koji se suočavaju sa pritiscima rastućih troškova života. Poskupljenje od 20 do 22 odsto je i dalje značajno povećanje cene, ali je mnogo niže nego što bi inače bilo – naglasila je Sevidžova za ABC radio.

Ona smatra da regulator mora da uravnoteži potrebu za zaštitom potrošača od neopravdano visokih cena sa potrebom da obezbedi da trgovci na malo mogu da namire svoje troškove i obezbede konkurentnost.

Ujedno je istakla da ponude s nižom cenom imaju tendenciju da prate rast maksimalnih cena, te da potrošači treba da se raspitaju i da izaberu najbolju ponudu za snabdevanje strujom.

Rešenje u obnovljivoj energiji

Savezni ministar energetike Kris Bouven kaže da je vlada zaštitila građane od najgorih predviđenih poskupljenja struje, ali će poskupljenje koje dolazi i dalje biti izazov za mnoge porodice.

– Suočena sa predviđanjem velikog skoka cena na tržištu, Vlada je hitno reagovala da obuzda rastuće cene gasa i uglja, i tako zaštiti porodice i firme od najvišeg skoka cena energije – istakao je Bouven.

Prema njegovim rečima, vladin kratkoročni plan za smanjenje cena energije uključuje rabate za potrošače i male firme, dok se na duži rok zalaže za povećanje obnovljive energije u elektro-distributivnoj mreži.