EPA-EFE
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je da će nakon “vaskrsnuća Aja Sofije, osloboditi džamiju Al Aksu” u Jerusalimu, piše “Jerusalim post”.

Taj list se poziva na sajt predsednika Turske.

Kako navodi list, na sajtu predsednika piše da je “vaskrsnuće Aja Sofije korak koji napravljen voljom muslimana iz celog sveta… Vaskrsnuće Svete Sofije je vaskrsnuće vatre nade muslimana i svih u poniženih, potlačenih, ugnjetenih i eksploatisanih”.

List naglašava da je “govor predsednika koji je bio održan na turskom jeziku bio nešto drugačije preveden na arapski i engleski jezik, kako bi se, izgleda, sakrio stav Ankare o Aja Sofiji i širi program (Vlade)”.

Osim toga, “Jerusalim post” je naglasio da se u obraćanju na arapskom jeziku govori o pretvaranju Aja Sofije u džamiju kao delu „vraćanja slobode Al Aksi“. Po mišljenju lista, to znači da bi “Izrael trebalo da izgubi kontrolu nad starim gradom u centru Jerusalimu u kojem se nalazi Al Aksa”.

Štaviše “Jerusalim post” piše da “predsednik Turske povezao odluku oko statusa Aja Sofije sa preporodom islama u Buhari u Uzbekistanu i Andaluziji u Španiji”.

“Terminologija koja povezuje Al Aksu u Jerusalimu sa Aja Sofijom i Španijom je neka vrsta kodirane terminologije za širu religioznu, militarističku agendu na Bliskom istoku. U turskoj verziji se ne pominje Španija”.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej.

Prva molitva biće održana u petak, 24. jula.