Youtube/Gibanica
Novi Sad bio česta meta bombardera: Porušen most

Hartmut Zomeršuh, ugledni nemački novinar, pisac i ekološki aktivista u autorskom tekstu koji je objavio “Berliner cajtung” piše da su, između ostalog, ekološka i humanitarna katastrofa posledice rata koji je NATO 1999. vodio protiv Srbije. Srpske bolnice, škole, vodovode i hemijska postrojenja bez odobrenja Ujedinjenih nacija bombardovao je NATO 78 dana te 1999. godine. O tom prvom agresivnom ratu sa učešćem Nemačke od 1945. godine nemačka udruženja za zaštitu životne sredine i politička partija Zelenih i danas, 22 godine kasnije, i dalje ćute o tome, kritički je osvrt Hartmuta Zomeršuha.

Povodom tog teksta Lazar Bilanović, predsednik Austrijsko-srpskog društva solidarnosti smatra da privatne tužbe protiv NATO, zbog bombardovanja Srbije osiromašenim uranijumom nisu bez šansi. Srbija, kao država, bi trebalo da podrži te tužbe i da se uključi, smatra Bilanović čije udruženje svake godine u centru Beča organizuje pomen za žrtve NATO bombardovanja.

On navodi i da sve što zapadne zemlje rade i govore, čine to da bi prikrile svoje zločine, baš kao što su to učinile nedavnom presudom generalu Ratku Mladiću.

Ukazuje da je, kao što piše “Berliner cajtung”, NATO trebalo da bude osuđen za hemijski rat protiv Srbije, dodajući da se radilo o agresiji i više od toga.

– Ne samo hemijski, već i ekološki rat, korišćen je osiromašeni uranijum. Svi ti teški metali, otišli su u Dunav. Gađane su dve rafinerije blizu Dunava, termoelektrane u Obrenovcu, kod Save… kud ćeš gore nego to bombardovanje – navodi Bilanović.

Na pitanje da li ima šanse da se po tom pitanju nešto učini, ističe da šanse postoje. Bilanović podseća na slučaj italijanskog advokata Angela Fiore Tartalje, koji je zastupao italijanske vojnike pred sudom u Italiji i uspeo da dobije 181 pravnosnažnu presudu u korist svojih klijenata, vojnika koji su bili u mirovnoj misiji na KiM i koji su godinama posle toga imali ozbiljne zdravstvene probleme. Tartalja je uspeo da oni dobiju odštetu do milion evra.

– To treba podržati i gledati da se država uključi – navodi Bilanović.

Upitan da li zapadne sile pokušavaju da prikriju svoj zločin, primera radi i tako što se u presudi Mladiću govori o genocidu, Balinović je istakao da oni sve što rade – rade da prikriju svoja zlodela. Prisetio se da je 1991.godine u parlamentu Austrije, kada su bila u toku izlaganja o priznanju nezavisne Slovenije i Hrvatske, sedeo u parlamentu kao posmatrač, i čudio se izlaganju Zelenih, od kojih su neki podržavali “demokratsku Tuđmanovu Hrvatsku”.

“Uveli su zastavu i valutu, kao Pavelić što je imao, fašističke iz njegovog doba. Sa krilaticom ‘Za dom spremni’ krenuli su na Srbe, koji su, zamislite, tada tražili SAO Krajinu. Ne republiku, ne otcepljenje, nego SAO… Šta vredi to. Tako da je fašizam u tom smislu ponovo pobedio i Četvrti rajh je i dan danas na snazi”, pesimističan je Bilanović.

ZAPAD PRIKRIVA SVOJA ZLODELA: Lazar Bilanović

Mlaka reakcija Zelenih

Na pitanje zašto austrijski Zeleni nisu reagovali, dok je Joška Fišer huškao Nemačku na rat, Bilanović je rekao da je on sadašnjem predsedniku Austrije, Van der Belenu, koji je tada bio na čelu poslao takav zahtev.

– Van der Belen je poslao zahtev Zelenima da se ograde od nemačkih Zelenih, međutim, ne na zvaničan način. On je to uradio posle mog zahteva, ali nije to učinio javno, zvanično. Nije na televiziji iskoristio mogućnost da to saopšti, nego je to bilo lično u pismenoj formi, ali mi je poslao ta dokumenta koja je slao u Nemačku – rekao je Bilanović.

PLAKAT IM GODINAMA NIJE SMETAO: Lazar sa policajcem

Oduzet transparent

Na ovogodišnjem pomenu žrtvama NATO bombardovanja koji je bio miran kao i svake godine desio se manji incident na kraju koji je izazvala policija. Naime, austrijski čuvari reda su oduzeli jedan transparent na kojem su bili znak NATO i Hitlerova svastika. Ocenili su da se radi o kršenju zakona o zabrani simbola, koji predviđa zabranu veličanja Trećeg rajha. Ni pokušaji objašnjenja da se ne radi o veličanju nacizma, već poređenju NATO sa Hitlerovom Nemačkom nisu urodili plodom i čuvari reda su odlučili da zaplene transparent. Bilanović je tada za “Vesti” rekao da ne razume ponašanje policije jer se radi o transparentu koji je prisutan na protestu i pomenu od 1999.

“Do sada niko nikada ništa nije rekao za ovaj transparent, a sada su odjednom odlučili da ga oduzmu. Uzeli su plakat na kojem smo ukazali da je NATO agresija bila isto što je Hitler uradio 1940. Do sada im 22 godine nije smetalo i sada im smeta”, kazao je tada Bilanović.

Neokolonijalizam

Bilanović podseća da je on još 1995. godine, kad su u EU ušle Austrija, Švedska i Finska, rekao da od tih 15 zemalja, jedino Finska nije imperijalna država.

– Sve ostale, sve do jedne, su u kolonijalnom poretku, tako da EU, u tom smislu, ništa drugo i nije nego skup imperijalnih sila, koje nastoje da budu još koncentrisanije, da se ne bore jedne protiv drugih, nego da se ujedine i da kao takve naprave novi svetski poredak, neokolonijalizam. Svedoci smo koliko sam ja tada bio u pravu – dodaje Bilanović.