EPA
Reforme za oporavak budžeta:: Jedno od gradilišta u Sidneju

Vlada Novog Južnog Velsa predstavila je plan za postepeno ukidanje takse na kupovinu novih nekretnina, koja je decenijama u Australiji poznata kao – stamp duty.

Umesto jednokratnog plaćanja, u ovoj saveznoj državi počeće da se uvodi godišnji porez na zemljište (annual land tax). Ova promena biće deo široke poreske reforme, kojom vlasti NSW nameravaju da značajno umanje rekordan budžetski deficit, čiji iznos je kao posledica pandemije dostigao čak 16 milijardi dolara.

Predstavljajući budžet za ekonomsku 2020/21, državni blagajnik NSW Dominik Perote otkrio je razmere štete koju je kovid pričinio ekonomiji ove države. Poređenja radi, deficit se uvećao za čak 130 odsto u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu u kojoj je iznosio 6,9 milijardi dolara.

Generalno gledano, državna ekonomija pala je za 8,6 odsto u junskom kvartalu, što predstavlja najveći tromesečni pad u istoriji. S ovim periodom poklapa se i veliki pad zaposlenosti u državi, pošto je samo od marta do maja u ovoj saveznoj državi nestalo skoro 270.000 radnih mesta!

Ako se ima na umu da je NSW država, koja je uložila najviše u pomoć porodicama i ekonomiji tokom pandemije (29 milijardi dolara), kao i da je u istom periodu došlo do pada prihoda od 25 milijardi dolara, onda i ne čudi visok deficit, kao i neto dug države, koji je projaktovan da naraste do 104 milijarde dolara u junu 2024.

– Ovako veliki brojevi ponekad zvuče nestvarno, ali je njihov uticaj na stanovništvo i te kako stvaran – rekao je Perote.

Kako bi se obuzdao rast deficita, biće sprovedena reforma poreskog sistema, a njen značajan deo biće promene u načinu oporezivanja nekretnina koje građani budu kupovali. Prelazak sa stamp duty takse na godišnji porez na zemljište neće se međutim dogoditi odjednom, već će kupcima biti omogućeno da izaberu opciju koja im više odgovara, s tim da će prethodno biti sprovedene javne konsultacije o ovom predlogu.

Uvođenje novog poreza neće se odnositi na trenutne vlasnike nekretnina, već samo na buduće kupce stanova i kuća. Takođe, predviđa se ukidanje izuzeća od stamp duty obaveze za kupce prvih nekretnina koje koštaju manje od milion dolara. Umesto da budu oslobođeni ove dažbine, oni koji kupuju prvi stan dobijaće jednokratne grantove vredne najviše 25.000 dolara.

– Ove promene omogućiće nam da postavimo realne osnove za najznačajniju poresku reformu Novog Južnog Velsa u poslednjih 50 godina. Stamp duty pripada nekim prošlim vremenima, kada su se ljudi odlučivali za jednu karijeru, istovremeno počinjali stvaranje porodice i kupovali kuću u kojoj će živeti ceo život. Svaka naredna selidba, kupovina većeg ili manjeg doma, predstavljali su nove troškove koji su ljude zaustavljali u toj nameri jer su za taksu morali da plate hiljade dolara odjednom. To predstavlja kočnicu za našu ekonomiju u trenutku kada ona treba da ide napred punim gasom – istakao je Perote.

Drugim rečima, ukidanjem plaćanja stamp duty takse, Vlada NSW želi da građane motiviše na kupovinu stanova i kuća i da na taj način dodatno stimuliše tržište nekretnina, a samim tim podstakne i gradnju. Međutim, postoji bojazan među ekonomistima, da bi u slučaju odugovlačenja s primenom novog poreza, predviđenog tek za kraj 2021, gradnja do tada mogla skoro sasvim da stane.

S druge strane, svi koji kupe nekretninu i ubuduće će plaćati porez državi, ali ne odjednom u iznosu od nekoliko desetina hiljada dolara, već će imati mogućnost da plaćaju određeni iznos na godišnjem nivou, u zavisnosti od vrednosti i namene svoje nekretnine, odnosno da li su je kupili da bi živeli u njoj ili kao investiciju.

Vaučeri za izlazak

Vlada NSW je zvanično objavila inicijativu za podsticanje potrošnje stanovništva pod nazivom “Out and About”. U sklopu ovog projekta svaka odraska osoba dobiće vaučere u vrednosti od 100 dolara, koje će moći da potroši u ugostitetljskim objektima ili za odlazak u muzej, pozorište, galeriju…

Za ovaj stimulus državnoj ekonomiji izdvojeno je čak 500 miliona dolara, a Vlada je saopštila da se vaučeri moraju potrošiti odjednom i da ne mogu biti korišćeni za kupovinu cigareta, alkohola i za kockanje.

Milijarde za projekat metroa

U budžetu NSW predviđeno je ulaganje 10 milijardi dolara na gradnju podzemnog projekta “Metro West”, kao i dodatnih devet milijardi za izgradnju nove linije metroa do budućeg aerodroma na zapadu Sidneja. Takođe, 812 miliona dolara biće utrošeno na izgradnju 1300 novih socijalnih stanova i kuća, od kojih će nešto više od pola biti na teritoriji Sidneja.

Oko 120 miliona određeno je za finansiranje troškova obdaništa za oko 44.000 dece mlađe od pet godina, dok će 337 miliona dolara biti izdvojeno za angažovanje novih nastavnika i tutora, koji treba da pomognu đacima da “sustignu” gradivo koje su propustili zbog pandemije i “lokdauna”.