Instagram/buducnostsrbijeav
Vladavina prava prioritet: Aleksandar Vučić

Srbija je posvećena borbi protiv korupcije i jačanju ljudskih prava kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom nivou, istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na onlajn Samitu demokratije, čiji je domaćin bio američki predsednik Džozef Bajden, a učestvovalo je više od 100 zemalja. Vučić je u unapred snimljenoj video-poruci rekao da je Srbija spremna da bude pouzdan partner SAD u naporima za jačanje demokratije i da je veoma pozitivno što je Amerika prepoznala potrebu da organizuju skup koji promoviše i podseća na značaj demokratskih vrednosti u vreme kad se govori o njihovoj krizi.

– Svakom zloupotrebom demokratskih principa samo obmanjujemo sebe i time ugrožavamo, pre svega, sopstveno dobro. To je posebno istakla pandemija korona virusa, podsećajući nas da niko nije imun na globalne pretnje i da moramo pokazati da su demokratije sposobne da se izbore sa ovim zajedničkim izazovima, i da donesu konkretne rezultate za građane – rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija u kontinuitetu radi na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti da razvijaju sopstvene potencijale i da učestvuju u svim aspektima života, kao i da je u potpunosti posvećena evropskim vrednostima.

– Punopravno članstvo u Evropskoj uniji ključni je spoljnopolitički prioritet Srbije koja ulaže kontinuirane napore u procesu pridruživanja, koji uključuje usvajanje najboljih evropskih praksi i primera u oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije. Osim toga, pripremamo se za predstojeće izbore koji će biti održani na proleće, kako bismo osigurali da se čuje glas naroda. Ponovo smo uspostavili radnu grupu za izbore, uz posredovanje EU, i izmenili zakone kako bismo osigurali da se političke stranke osećaju ravnopravno – istakao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Srbija je posvećena poštovanju manjinskih prava, što je nasleđe na koje je posebno ponosna i dodao da je naš sistem zaštite manjina dobio najviše pohvale iz niza nepristrasnih međunarodnih izvora. Takođe je ukazao i da je Srbija lider u regionu i kad je u pitanju rodna ravnopravnost i naveo da Vladu Srbije, koju čini skoro 50 odsto žena, predvodi predsednica, a da se na dužnostima u lokalnim sredinama nalazi više od 70 žena. Najavio je i novu inicijativu, za koju veruje da je podržavaju i ostali lideri Zapadnog Balkana, a tiče se bolje inkluzije Roma.

Otvoreni Balkan

Vučić je govorio i o infrastrukturnoj povezanosti koja predstavlja polaznu osnovu za bolji kvalitet života građana, što olakšava dijalog o poštovanju demokratskih vrednosti.

Podsetio je da je Srbija pokrenula inicijativu Otvoreni Balkan, za koju je uveren da promovisanjem slobode kretanja – ljudi, roba, kapitala i usluga, stvara uslove za jačanje svih demokratskih vrednosti.

– Naš vodeći princip je da niko ne sme biti ostavljen po strani u ostvarivanju osnovnih prava i sloboda. Stoga, dozvolite mi da izrazim uverenje da je Samit za demokratiju prava prilika da se ukaže na potrebu ravnopravnog tretmana svih naroda i verskih grupa u regionu u cilju daljeg jačanja stabilnosti u ovom delu Evrope, što je preduslov za stvaranje još prosperitetnijeg Zapadnog Balkana, orijentisanog ka budućnosti – rekao je Vučić.

Izazovi širom sveta

Otvarajući dvodnevni Samit, 9. decembra, Bajden je rekao da se “demokratija suočava sa stalnim i alarmantnim izazovima širom sveta”.

– Nalazimo se na tački skretanja. Da li ćemo dozvoliti da prava klize unazad i da se i dalje ne bavimo demokratijom? – upitao je američki predsednik i dodao da trendovi “u najvećoj meri ukazuju na pogrešan smer” i da su demokratiji potrebne snažne ličnosti.

Samit se odvijao putem video-veze zbog pandemije, a Bajdenova odluka da ne pozove Rusiju i Kinu izazvala je kontroverze.