Ambasada Srbije
Uspešna saradnja dve države: Ambasador Snežana Janković

U Ambasadi Srbije u Berlinu u ponedeljak je priređen svečani prijem povodom Dana državnosti kome su prisustvovali predstavnici službe kancelara, Bundestaga, Ministarstva inostranih poslova i drugih institucija, kao i privrednih i akademskih krugova Nemačke. Bili su prisustni i predstavnici dijaspore – predsednici srpskih udruženja iz Berlina, kao i predstavnici diplomatskog kora. Gost na prijemu bio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koji se, pored ambasadora Snežane Janković, obratio prisutnima.

Snežana Janković je, poželevši dobrodošlicu gostima, istakla da na Dan državnosti Republike Srbije obeležavamo dva važna datuma – početak Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva 1804. i donošenje prvog srpskog Ustava 1835, koji je bio najmoderniji u tadašnjoj Evropi. Dodala je da je srpski narod tada bio ujedinjen u borbi za slobodu i pravdu, vrednosti kojima smo i danas posvećeni.

Zvanice na svečanoj prijemu

– Srbija je danas moderna država koja teži članstvu u EU, uz izgradnju prijateljskih odnosa sa svim državama u svetu. Članstvo u EU je naš glavni spoljnopolitički cilj – istakla je Snežana Janković i zahvalila na nemačkoj pomoći i podršci Srbiji u ispunjenju tog cilja.

Priređen je i skroman koktel

Ukazala je da je Nemačka godinama unazad naš najznačajniji partner u političkom i ekonomskom smislu, kao i da je prošlu godinu, uprkos pandemiji, obeležio intenzivan politički dijalog. Podsetila je da odnosi naše dve zemlje imaju dugu i zavidnu tradiciju i istakla da krajem ove i početkom sledeće godine proslavljamo 140 godina od potpisivanja Trgovinske i Konzularne konvencije, kao i da obeležavamo dva izuzetno važna jubileja u oblasti kulturne saradnje, a to su 200 godina od saradnje Vuka Karadžića sa Geteom, Šilerom i braćom Grim i 240 godina od studija Dositeja Obradovića na Univerzitetu u Lajpcigu i Haleu. Zahvalivši nemačkim zvaničnicima na saradnji, prijateljskoj podršci i radu na produbljivanju bilateralnih odnosa, ambasador Janković je izrazila nadu da će se dobra saradnja nastaviti i u budućnosti.

Na prijemu je emitovan video-materijal povodom Dana državnosti, a gosti su zahvalili na pozivu i prilici da se, uprkos i dalje teškoj epidemiološkoj situaciji u Nemačkoj, okupe ovim važnim povodom.

Nemačka najvažniji partner: Marko Čadež

Tramvaji u Minhen stigli iz Srbije

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, istakao da je Nemačka sa oko tri milijarde evra ulaganja u srpsku privredu u prethodne dve decenije, vodeći naš investicioni i spoljnotrgovinski partner i najzaslužnija za modernizaciju srpske ekonomije.

– Kada pogledate tramvaje u Minhenu ili Bremenu koje je radio Simens znajte da su proizvedeni u Srbiji. Ima još dosta takvih primera uspešne saradnje Srbije i Nemačke koja je motor razvoja globalne privrede – istakao je Čadež u obraćanju na svečanosti.

On je dodao da je Nemačka destinacija broj jedan za izvoz srpskih proizvoda.