V. Aleksić
Ambasador Bradić (u sredini) s organizatorima i gostima iz Srbije i Srpske

Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj i Projekat Link Up! Serbia II organizovali su u švajcarskom gradu Brunen skup “Povežimo se! Novi mehanizmi saradnje i organizacije samita s privredom matice i dijaspore”. Cilj skupa bio je predstavljanje novog vida saradnje sa srpskom poslovnom dijasporom u Švajcarskoj, zainteresovanom da investira ili pronađe poslovne partnere u matici. Tokom skupa učesnici su razgovarali o novim mogućnostima koje projekat nudi dijaspori, kao i o pripremi novog tipa poslovne konferencije u Švajcarskoj 2022. godine.

Pored brojnih čelnika zavičajnih udruženja skupu su prisustvovali Goran Bradić, ambasador Srbije u Švajcarskoj i gosti iz Srbije i Republike Srpske, predstavnici više ministarstava, privrednih komora i agencija.

Ambasador Bradić ističe da je cilj skupa još bolje međusobno upoznavanje, ostvarivanje novih kontakata i što je moguće bolje povezivanje Švajcarske i Srbije, odnosno Srbije i zemalja u kojima se govori nemački.

OSTVARENI NOVI KONTAKTI: Ovo je treći skup namenjem našim privrednicima u Švajcarskoj

– Ekonomija, energetika i ekologija – tri E zajedno s nama svima donose dobre rezultate uzajamnog povezivanja. Zahvaljujući takvom povezivanju ojačavamo saradnju i uspostavljamo kontakte i činimo uzajamno dobro. Ovo je treći skup na kome se okupljaju naši privrednici i uopšte naši sunarodnici koji žive u Švajcarskoj, ljudi iz Srbije, Republike Srpske da udružimo našu energiju znanje i umeće da pojačamo privrednu saradnju između dve zemlje – naveo je Bradić.

DOGODINE SVESRPSKI SAMIT: Stojan Stevanović

Stojan Stevanović, predsednik udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj, predstavio je ideju proizašlu iz sopstvenog primera o važnosti povezivanja dijaspore i matice kada su u pitanju investicije i ulaganja u matici.

– Odlučili smo da se sakupimo upravo u Brunenu gde se i rađala Švajcarska. Simbolika je da uradimo nešto dobro za našu zemlju. Sam skup je temelj, priprema za iduću godinu, maj, eventualno jun, kad će se održati Svesrpski samit ekonomske, akademske i kulturne dijaspore, a u suštini to je i cilj Udruženja srpskih privrednika Švajcarske da povežemo Švajcarsku i Srbiju, ali i dijasporu i maticu u cilju bolje saradnje i investicija.

Goran Bradić, Snežana Petrović i Vladimir Kutirević

“Zaveštanja” na dar

Među brojnim čelnicima zavičajnih udruženja na skupu su bili i umetnici kao što je pesnikinja Snežana Petrović, koja je ambasadoru Bradiću i Vladimiru Kutireviću, savetniku u Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, poklonila “Zaveštanja 21”, zbornik radova Udruženja srpskih pisaca Švajcarske.

Posle foruma održan je sastanak zavičajnih udruženja na kome se takođe razgovaralo o temama s foruma, potom je upriličena i zakuska, a srpske i francuske šansone je izveo Loran Prokopić, šansonjer koji živi na relaciji Pariz – Novi Sad.