Youtube/Al Jazeera Balkans
Vladimir Leposavić

Crnogorski ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, čiju smenu traži premijer Zdravko Krivokapić zbog njegovih stavova o Srebrenici i Haškom tribunalu, tvrdi da neće podneti ostavku i da će svoju dužnost obavljati sve dok mu Skupština daje poverenje.

– Neprijatno sam iznenađen premijerovom tvrdnjom da je moje javno delovanje navodno “od početka u velikoj meri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma, koji su 8. septembra 2020. godine potpisali lideri koalicija parlamentarne većine”. Jedna od obaveza preuzetih ovim sporazumom odnosi se i na “odgovorno sprovođenje svih međunarodnih obaveza”. Ovo podrazumeva i obavezu svih članova Vlade Crne Gore da ne zaborave da nas nisu izabrali strani saveznici već građani posredstvom svojih poslanika – poručio je Leposavić u otvorenom pismu građanima Crne Gore, u kome podvlači i da je jasno rekao da ne negira niti relativizuje presuđeni zločin genocida u Srebrenici, što mu se spočitava i što je i bio povod da Krivokapić zahteva njegovu smenu.

Leposavić podseća da je pitanje poslanika DPS-a glasilo da li bi on lično priznao zločin genocida.

– To pitanje je deo uobičajene, monstruozne politike DPS-a, kojom se izaziva razdor i međusobno zavađanje. Bio sam svestan da ovo poslaničko pitanje nije bilo postavljeno iz dobre namere, niti da bi doprinelo poštovanju međunarodnih obaveza i ozdravljenju društva.

– Postavljeno je da bi se surovo manipulisalo tragičnim osećanjima svih građana koji imaju istu nacionalnu pripadnost kao i ja – naveo je ministar pravde u pismu, ističući da se to pitanje uvek postavlja samo ministrima i javnim funkcionerima koji su Srbi.

– Oni koji ga postavljaju posebno računaju na činjenicu da su nebrojene žrtve srpskog naroda ostale bez satisfakcije i zadovoljenja pravde. Upravo ovaj osećaj nepravde konstantno izaziva sukobe na svim nivoima društva i sprečava istinsko pomirenje. Znajući to, smatrao sam da je nemoralno i nestručno da na ovo pitanje odgovorim neodređeno. Odgovor na ovo pitanje sam dao i kao čovek i kao član vlade – tvrdi Leposavić. On naglašava da je na isti način izrekao i svoj stav o Haškom tribunalu bez namere da poništava važnost odluka tog suda.

– Moja namera je da osvestim javni dijalog kako bi se prepoznala i uvažila patnja ostalih žrtava građanskog rata s ciljem da se konačno s tranzicione pravde pređe na istinsko pomirenje – zaključuje ministar pravde.

Većina uz ministra

Sastanak premijera Zdravka Krivokapića i troje ministara sa predstavnicima stranaka parlamentarne većine o smeni Vladimira Leposavića završen je bez dogovora. Premijer je prekinuo skup jer je, kako je objasnio, morao da se bavi blokadom gradova zbog protesta komita. Podgorički mediji tvrde da su sve stranke osim GP URA Dritana Abazovića bile protiv smene Leposavića, a poslanica DF Branka Bošnjak otkrila je da su ona i ostale kolege izuzev predstavnika URA rekle Krivokapiću da parlamentarna većina nije izazvala krizu, koja je posledica ishitrenog poteza, povučenog bez konsultacija sa njima.