EPA/Andre Borges
Luiz Inasio Lula da Silva

Poseta ruskog zvaničnika Južnoj Americi izazvala je očekivane – negativne reakcije u SAD, a posebno što je brazilski predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva izjavio da Sjedinjene države “podstiču rat u Ukrajini”. Lula decidno odbija da njegova zemlja naoružava Ukrajinu i predlaže da grupa zemalja, uključujući Brazil i Kinu, posreduje oko postizanja mira u toj zemlji. On je prethodno izjavio i da SAD moraju prestati da “stimulišu” kontinuirane borbe u Ukrajini, već da počne da se razgovora o miru. Početkom ovog meseca, Lula je predložio da Ukrajina formalno preda Krim Rusiji kako bi se okončao rat, što je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko odbio. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je tokom posete Brazilu da Moskva želi da se sukob u Ukrajini okonča što je pre moguće. Na konferenciji za novinare sa brazilskim kolegom Maurom Vijeirom, Lavrov je zahvalio Brazilu na “razumevanju nastale situacije u Ukrajini”.

– Zahvalni smo našim brazilskim prijateljima na njihovom jasnom razumevanju nastanka situacije. Zahvalni smo na njihovoj želji da doprinesu pronalaženju načina za rešavanje ove situacije – rekao je Lavrov posle sastanka sa brazilskim kolegom Maurom Vijeirom u Braziliji i dodao da je Rusija zainteresovana da “što pre reši konflikt”.

Pregovori o miru

Brazilski ministar spoljnih poslova Mauro Vijeira rekao je novinarima nakon sastanka da je ponovio nameru Brazila da formira grupu zemalja za pregovore o miru u Ukrajini, potvrđujući stavove Brazila za prekid vatre i protiv jednostranih sankcija. Bela kuća je oštro kritikovala Brazil ocenjujući da “papagajski ponavlja rusku i kinesku propagandu”.