Youtube/Österreichisches Außenministerium
Suzana Rab

Austrijske vlasti pokrenule su akciju za vakcinaciju na stranim jezicima, koja, međutim, promašuje ciljnu grupu. Od početka vakcinacije u više navrata bilo je zahteva da se vodi kampanja i na jezicima migranata koji žive u Austriji. Kritikovano je kako se migranti u daleko manjem broju prijavljuju za vakcinu i da je potrebno obratiti im se na maternjem jeziku. Sada je kampanja “Austrija vakciniše” pokrenuta i na turskom, hrvatskom, rumunskom, srpskom… Međutim, ta kampanja gotovo da nije vidljiva, jer se ne koriste klasični kanali komunikacije sa etničkim zajednicama, koje se i te kako koriste kada treba vrbovati glasače pred izbore. Umesto toga epidemiološka kampanja na stranim jezicima vodi se preko interneta, zanemarujući glavne kanale informisanja migrantskih zajednica.

Takav pristup migrantima, da postoji ponuda na stranim jezicima, ali da moraju sami da je nađu umesto da im se ona nudi preko medija na stranom jeziku i klubova, može biti veoma negativan, jer to znači da informacija o vakcinaciji neće stići do svih.

Ministarka za integraciju Suzana Rab, povodom kampanje na stranim jezicima, izjavila je da je u korona krizi bitno da svi građani Austrije dobiju sve informacije i da mogu da ih razumeju.

Kampanji je prethodila izrada informativnog materijala na 17 raznih jezika u onlajn formatu.

Tim povodom ministarka Rab je poručila da je država stavila na raspolaganje sav taj materijal, a da je na samoodgovornosti i angažovanju migranata da ga i koriste.

Što se našeg podneblja tiče na vakcinaciju, u kratkim video-spotovima, poziva nekadašnja austrijska plivačica poreklom iz Hrvatske Mirna Jukić Berger, a na srpskom doktorant Katarina Kovačević.

Inače, prijava za vakcinaciju u Austriji daleko je komplikovanija nego, na primer, u Srbiji, te je zahtevnija za osobe kojima nemački nije maternji jezik, pa bi dobro informisanje na maternjem bilo od velike koristi da se podigne vakcinisanost i kod migranata, ako su to i iskrena želja i cilj kampanje.

Britansko-južnoafrički soj

Pokrajina Gornja Austrija prijavila je prvi put prisustvo britansko-južnoafričkog soja korona virusa. Ta mutacija potvrđena je kod jednog pacijenta u Lincu. Osoba kod koje je utvrđen ovaj soj bila je asimptomatična i u međuvremenu je izlečena. Inače u Gornjoj Austriji u 13. kalendarskoj nedelji udeo novih sojeva u pozitivnim PCR testovima iznosio je 93,1 odsto.

Raste smrtnost

Studija Ministarstva zdravlja Austrije pokazala je da je preminulo više od trećine pacijenata, oko 35 odsto, lečenih na intenzivnoj nezi od COVID-19. Analizirani su podaci od početka pandemije do kraja februara ove godine. Podaci su pokazali da je zbog težine oboljenja 1,68 odsto svih pozitivno testiranih dospelo na intenzivnu negu. Ta stopa se, međutim, od novembra 2020. udvostručila, što se dovodi u vezu sa britanskim sojem. U prvoj fazi pandemije, do sredine aprila, 2020. preminulo je 32 odsto kovid-pacijenata na intenzivnoj nezi, a od tada je prosek umrlih porastao na 36 procenata. Smrtnost je povećana posebno kod osoba između 50 i 64 godine, pa je svaki peti pacijent na intenzivnoj nezi u toj grupi preminuo.