D. Pašić
Izuzetan odziv: Prvom času prisustvovali i roditelji

Poslednjeg dana septembra bilo je veoma veselo u prostorijama srpskog kluba Bosiljak iz Velsa. Toga dana počela je nastava Prosvjetine škola srpskog jezika, za koju su se prijavila 44 polaznika uzrasta od 8 do 15 godina. Uz učenike na prvom času su se okupili i njihovi roditelji, svi veseli i nasmejani zbog početka nastave na maternjem jeziku.

Projekat je podržao i grad, odnosno gradonačelnik dr Andreas Rabl, a dolaskom u prostorije srpskog kluba učenike i vodeće ljude Bosiljka je lično pozdravio zamenik gradonačelnika Gerhard Krois. On je preneo pozdrave prvog čoveka grada i poručio da je naš narod važan deo celog austrijskog društva.

Biće više grupa: Nikolija Daničić sa đacima

– Radujem se što sam među vama, pre svega među decom koja su najbolje ogledalo uspeha kako kluba tako i celog društva. Svaki dolazak u vaše udruženje mi je posebno priznanje i verujem da ćemo tek imati još uspešniju saradnju. Važno je da deca nauče svoj maternji jezik jer tako će lakše savladati i nemački na kojem se izvodi nastava u školama – poručio je Krois, koga je dočekao Predrag Ljiljak, predsednik KUD Bosiljka sa saradnicima.

Za nastavu je zadužena učiteljica Nikolija Daničić iz Banjaluke, koja je oduševljena brojem polaznika.

Podrška grada: Gerhard Krois, učiteljica i Predrag Ljiljak sa učenicima

– Raduje me ovakav odziv, jer ovo je najbolji dokaz da je uvođenje nastave srpskog jezika odličan potez i projekat. Videćemo da nastavu organizujemo u nekoliko grupa jer nemoguće je u isto vreme raditi sa 44 učenika – kazala je učiteljica Daničić.

Predrag Ljiljak je zahvalio svima koji su podržali ideju o pokretanju nastave srpskog jezika u prostorijema udruženja iz Velsa. On je posebno istakao podršku odbora Srpskog kulturnog i prosvetnog društva Prosvjeta iz Beča i profesora Srđana Mijalkovića.

Nastavu pohađaju učenici od 8 do 15 godina

– Sigurno da smo presrećni što se prijavio veliki broj dece za nastavu i svima sam im u ime kluba poželeo dobrodošlicu. Suvišno je trošiti reči koliki je značaj škole na srpskom za svako dete. Na ovaj način sačuvaćemo naše korene i tradiciju na ovim prostorima. Imamo podršku grada, a ključna i nesebična pomoć naravno da nam je stigla pre svega od bečke Prosvjete i Srđana Mijalkovića, od matice i Crkve. Svi su nam dodatno ulili samopouzdanje da krenemo. Imamo i sjajnog učitelja, tako da su svi uslovi tu. Neka bude srećno i berićetno – poručio je prvi čovek našeg kluba iz Velsa.

Mnogi će sa folklora na časove

Nastava petkom

Nastava će se održavati petkom uoči proba folklorne sekcije, tako da će rad biti usklađen. Većina dece koja idu na folklor upisala se i na nastavu srpskog jezika, pa zato će popodnevni termin petkom biti najbolje rešenje da polaznici stignu i na časove srpskog jezika i na probe folklora.

Nastup starije folklorne grupe

Gostovanje u Marhtrenku

Članovi KUD Bosiljak su postali nezaobilazni učesnici tradicionalne manifestacije Fest nacija u obližnjem gradiću Marhtrenku. Vredni zemljaci su iskoristili priliku da brojnim gostima, kako Austrijancima tako i onima drugih nacija, predstave deo srpske kulture. Na bini u centru Marhtrenka nastupile su dve sekcije folklornog ansambla Bosiljka i odigrale spletove narodnih igara iz Srbije.

Štand Bosiljka

Na štandu okićenom srpskom zastavom gosti su se mogli poslužiti domaćim specijalitetima poput proje i pite. Nije izostalo ni jagnjeće i praseće pečenje, prethodno pripremljeno u prostorijama kluba. Među gostima su bili brojni lokalni političari.