Vesti

Svi čelnici Hrvatske i više veteranskih udruženja jednoglasno su odbacili mogućnost da Srbija u bilo kom smislu sudi četvorici hrvatskih pilota koji su optuženi da su 7. avgusta 1995. godine, 60 kilometara van teritorije Hrvatske, u blizini mesta Svodna na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca bombardovali kolonu srpskih civila izbeglih u “Oluji” kad je stradalo 13 civila od čega šestoro dece, a njih 24 je ranjeno. S druge strane Savo Štrbac kaže da će se sudski utvrditi da su stradali žrtve ratnog zločina i to je najvažnija satisfakcija.

Prava histerija usledila je kad je u sredu Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu Tužilaštva za ratne zločine. Premijer Hrvatske Andrej Plenković koji se sastao sa optuženim pilotima odbacio je utemeljenost optužnica Srbije i najavio da će vlada “iskoristiti sve dostupne mehanizme da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskog rata”.

– Hrvatska ne prihvata da srpsko tužilaštvo diže optužnice protiv nesrpskih državljana koji žive na teritoriji koja nije Srbija – rekao je Plenković.

Na to reaguje Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas i nekadašnji sudija iz Benkovca, koji

nimalo ne sumnja da li će ovaj proces imati legitimitet s obzirom na to da Hrvatska osporava regionalnu nadležnost Tužilaštva za ratne zločine i da Zagreb ne namerava da optužene pilote izruči Srbiji.

– Hrvatska na svaki način pokušava da zamagli stvarnost. Ti piloti moraju da odgovaraju ne samo zbog regionalne nadležnosti Tužilaštva, već zato što se Hrvatska na to obavezala potpisivanjem Ženevske konvencije o univerzalnoj nadležnosti po kojoj je svaka zemlja na svetu dužna da procesuira ratne zločine. Tih procesa je bilo u Danskoj, Norveškoj, ali i u samoj Hrvatskoj. Pa oni su presudili i Fikretu Abdiću i jednom pripadniku Škopriona zbog ratnih zločina nad muslimanima tokom rata u BiH. Srbija ima pravo da podigne optužnicu i po trećem pravnom mehanizmu, a to je princip pasivnog personaliteta, jer su žrtve i porodice žrtava državljani Srbije – kaže Štrbac.

On ističe da su netačne tvrdnje hrvatskih zvaničnika i nekih pravnika da je Haški tribunal ustanovio da na Petrovačkoj cesti nije bilo nikakvog zločina.

– Istina je da se o tom krivičnom delu u Hagu nije ni raspravljalo jer je optužnica stalno sužavana i taj događaj je potpuno izbačen. Ono što Hrvati prećutkuju jeste da je Zagreb, u procesu koji je vođen u Hagu po kontratužbi Srbije za genocid, priznao da su njihovi avioni i piloti dejstvovali na Petrovačkoj cesti. Jedino što tvrde da su tada isključivo napadali vojne ciljeve. Eto prilike da se na sudu to i dokaže. Neka dođu piloti i njihovi stručnjaci i dokažu da je u koloni izbeglica bio tenk. Ne može se uništen tenk sakriti, zar ne – izričit je Štrbac.

Na pitanje kakva je korist da Srbija i presudi odgovornima za ratni zločin na Petrovačkoj cesti, Štrbac je više nego jasan.

– Najvažnija je satisfakcija za žrtve. Posle 27 godina utvrdiće se da su žrtve ratnog zločina i to u procesu koji će biti otvoren za međunarodnu javnost. Ceo svet će imati mogućnost da kroz izvođenje dokaza sazna šta se dogodilo te 1995. i napokon će se prekinuti praksa da je jedina istina ona koju plasiraju Hrvati. Najmanje je bitno da li će ti piloti na kraju i završiti u zatvoru – kaže Štrbac.

Etničko čišćenje i na sudu

Na pitanje koliko bi to suđenje bilo regularno s obzirom na to da optuženi ne bi prisustvovali, Štrbac podseća da je od 1991. pa sve do 31. septembra 2021. godine Hrvatska optužila 3.736 osoba za ratne zločine, od čega je čak 70 odsto procesuirano u odsustvu.

– Prema podacima ustavnog suda Hrvatske, ukupno 666 Srba je pravosnažno osuđeno, od čega 490 njih u odsustvu. Ako je svaka ta presuda u proseku bila na 10 godina, onda su Hrvati do sada presudili Srbima najmanje 4.900 godina robije i to u njihovom odsustvu. Dakle, apsurdno je da država koja svoju sudsku praksu temelji na suđenjima u odsustvu sada to osporava. Hrvati u procesima nisu tražili pravdu, već i dalje sprovode mnogo opasnije etničko čišćenje od onog koje su napravili u “Bljesku” i “Oluji”. Srbi se ne vraćaju na ognjišta svesni da će završiti u zatvoru zbog navodnog ratnog zločina.

Borović odbija krivicu

Danijel Borović (64) iz Varaždina, jedan od optuženih pilota, izjavio je da se ne oseća krivim.

– Odbijam sve to što će mi se stavljati na teret, ne osećam se uopšte krivim po tom pitanju. Ja sam sa kolegama u ratu odradio časno sve što je trebalo i sad je red na državi da se pokaže, oni koji je vode, ono što treba i da pokažu ono što treba da imaju”, kazao je Borović.

Optužnica sem njega tereti Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka i Željka Jelenića (69) iz Pule da su u akciji “Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti .