RTRS
Da se zločinci kazne: Srbi okupljeni u Sarajevu

Više stotina članova porodica nestalih i poginulih Srba, žena žrtava rata i logoraša iz srednjeg Podrinja, na protestu u Sarajevu, zatražilo je od Suda BiH da hitno krene u procesuiranje odgovornih za brojne nekažnjene zločine nad Srbima u ovom delu Republike Srpske.

Većina učesnika je nosila fotografije najbližih, a mnogi i sa ekshumacija posmrtnih ostataka članova svojih porodica. Svi oni traže da Tužilaštvo i Sud BiH hitno započnu istragu i podignu novu optužnicu protiv Nasera Orića, ali i njegovih komandanata i direktnih počinilaca ratnih zločina, jer kako poručuju, “već 27 godina ne postoji pravda za srpske žrtve”.

– Oriću je suđeno u jednom predmetu pred Sudom BiH gde je oslobođen, ali od 3.267 srpskih žrtava, polovinu su činili civili, deca, žene i starci. Niko za te zločine nije odgovarao, a sud namerno odugovlači sa mnogim procesima, jer su svesni da godine prolaze, a svedoci ili optuženi umiru – kaže Branimir Kojić, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.

Jedan od učesnika protesta Dragan Cvjetinović, demobilisani borac VRS koji je u ratu izgubio oca, dva ujaka i više od 10 članova porodice, kaže da je ogorčen radom Suda BiH.

– S jedne strane imate apsurdnu situaciju da svako ko je nosio uniformu VRS jeste potencijalna meta tužilaštva, pa sam i ja pre pet godina bio privođen od strane SIPA. S druge strane, i pored jasnih dokaza, mnogi pripadnici Armije BiH i dalje slobodno šetaju i za Bošnjake su narodni heroji. Boli ta nepravda, posebno nas koji smo izgubili najbliže u ratu, a za te zločine nikad niko nije bio ni optužen, a kamoli da je odgovarao – ističe Cvjetinović.

Izgubila oca: Jovana Zekić

Jovana Zekić je u ratu izgubila oca čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. I ona ističe da je najviše boli nepravda.

– Pred pravosuđem BiH Srbima se izriču maksimalne kazne zatvora, a za zlodela i nepravdu nad srpskim žrtvama Bošnjaci dobijaju minimalne ili bivaju oslobođeni. Time se ruganje srpskim žrtvama ne završava, jer se zločinci veličaju kao “narodni heroji”, a svi znaju koliko su im ruke natopljene srpskom krvlju – ističe Zekić.

Ona smatra da je jedino rešenje da RS preuzme nadležnosti sudova BiH.

– To bi značilo da Srpska preuzme sve procese traženja nestalih Srba, kao i ekshumacije i identifikacije lica srpske nacionalnosti, jer za Srbe, čak i mrtve nema pravde.

Ivanka Rankić

Gledala sam mučenje i ubistvo sina

Ivanka Rankić držala je u rukama fotografiju na kojoj su posmrtni ostaci njenog 24-godišnjeg sina Nenada. Kaže da je ubistvo svog sina gledala svojim očima – kroz dvogled.

– Orićevi vojnici su ga zarobili i onda, u šumi kod Bratunca, počeli da se iživljavaju, da ga svirepo muče i pale let lampom. Za to vreme on je igrao kolo i smejao se. I mog brata su ubili, slupali su mu glavu na pragu kuće. I to sam gledala svojim očima. Kažu da nema svedoka, evo ja sam svedok – uzbuđeno je kazala novinarima Ivanka Rankić.