M. S.

Parohijani hrama Svetog Georgija u Bremenu su svoju hramovnu slavu Đurđic proslavili zajedno sa brojnim gostima iz Ruske, Gruzinske i Grčke crkve i predstavnicima našeg konzulata.

Liturgiju su sa bremenskim protojerejem Sašom Momirovićem pored đakona Gruzinske crkve Ilije Šlepegrela sasluživali i čteci iz Ruske, Grčke i Gruzinske crkve. Na gornjoj galeriji je pevao ruski hor. U svojoj propovedi prota Momirović je istakao značaj zajedništva koje odlikuje svu pravoslavnu braću koja se okupljaju u hramu Svetog Georgija.

Slavska znamenja su privlačila pažnju lepotom, a pripremili su ih kumovi slave, porodica Danijele i Slobodana Markovića sa ćerkama Miom, Lanom, Aleksandrom i sinom Davidom. Svečarska trpeza je postavljena u sali pod istim krovom gde je naša crkva. Prota Momirović je pozdravio goste i svoje parohijane i najavio najlepšu čestitku koju su priredili đaci Srpske dopunske škole “Sveti Sava” iz Bremena.

Đački program bio je posvećen velikom jubileju 800. godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i desetogodišnjici od upokojenja patrijarha Pavla. Program su vodile Mia Marković i Ilinka Marjanović, a najpre se zaorila himna “Bože pravde”.

Sve goste je pozdravila Aleksandra Marković, a zatim je sa sestrama Lanom i Miom govorila stihove o srpskoj slavi. Vanja Jovanović je odlično recitovao o tome kako samo Srbin slavu slavu. O životu svetitelja Đorđa su govorili Sava Matejić i Ena Strugar, a zatim je Ilinka Marjanović recitovalo o svecu mučeniku i pobedonoscu.

Molitvu sa Kosova je govorio Nikola Dragonić. O veri pravoslavnoj imali su šta da kažu: Nikolas, Moris i Lukas Spasojević, Natalia Fridrih, Borislav Marjanović, Darian Branković i Dunja Dragonić, a najdužu pesmu je recitovala Jelena Bikicki govoreći o najvišoj gori, gori pravoslavlja. Kako deda uči svog unuka čulo se od Damjana Jovanovića, a šta moraš znati da bi bio pravi Srbin govorila je Leticia Fridrih. Svoj uspešni debi je imao David Medaković i bez treme je izrecitovao stihove “Ja sam srpsko dete”. “Zdravicu narodu srpskom” je govorila Jelena Lazarević.

Đaci su izveli i mali scenski prikaz na pesmu “Ja posejah lubenice” i pobrali sve simpatije. Svoj nastup su završili uz “Tamo daleko”, a pevali su svi prisutni.

Zvanice

Slavlje su svojim prisustvom uveličali Lidija Ivanović, konzul iz Generalnog konzulata Srbije u Hamburgu, sa suprugom Borisom i sinom Vukom, zatim predsednik Srpskog kulturnog centra Bremen, Borislav Marković sa suprugom Aleksandrom i tri kćerke kao i bivši predsednik SKC Bremen Zoran Borenović sa suprugom Božanom. Sa porodicom je došao i Jovan Pantelić, predsednik Crkvene opštine, bila su tu i dva bivša predsednika CO Stevan Stanković i dr Blažo Gojnić.

KUMOVI SLAVE: Porodica MarkoviĆ

Recitovala mama, pevao prota

U program se uključila i jedna mama, Slavica Milutinović koja je podsetila, citirajući reči patrijarha Pavla, o značaju Kosmeta za srpski identitet, a onda se zaorila pesma posvećena postojbini srpskog pravoslavlja “Oj Kosovo, Kosovo” koju su poveli đaci i prihvatili svi u sali.

Prota Momirović je otpevao pesmu “Srpkinjica” u spomen na patrijarha Pavla čija je to bila omiljena pesma.

Slavlje je proteklo kako valja, a Slavica Milutinović je komentarisala:

– Porodica Marković je kumovala kako Bog zapoveda i bila odličan domaćin. Sve pohvale!

Pričest

Tokom liturgije se pričestilo mnogo vernika, a najviše dece. Prvi u redu za pričest bio je mali David Marković (4), najmlađi član kumovske porodice.

Dar od Grka

Bio je tu i specijalni dar grčkih parohijana, raznovrsne žitarice na velikoj tacni sa likom sveca i zastavama Srbije i Srpske pravoslavne crkve.