Lična arhiva
Milan Čubrić s porodicom

Kako se primiče vreme jednog od najvećih hrišćanskih praznika – Božić, ali i Nova godina, to se i naši humani zemljaci širom sveta svojski trude da u duhu svojstvenom baš za te svečane dane, obraduju i daruju sirote, bolesne i usamljene u otadžbini. To potvrđuju i novopristigle donacije posredstvom naših Redakcija, a koje mi s velikim ponosom ovom prilikom beležimo.

S evropskog kontinenta, iz Austrije, stigao je dar našeg vernog čitaoca Srećka Teofilovića od 60 evra za siromašnu porodicu Nuradina Papića iz sela Bačje o čijim smo mukama nedavno pisali.

Isto tako i 50 franaka dobrotvora Milenka Šipke iz Švajcarske za samohranog oca Petra Đurića i njegovog sina Gojka iz Ljeljenče kraj Bijeljine uz pismo u kome između ostalog piše:

„Pre tačno šest godina, kad ste objavili potresnu reportažu o osmogodišnjem Gojku Đuriću iz Ljeljenče, nisam sedeo skrštenih ruku i odmah sam uputio prilog od 50 franaka. Pročitavši skorašnji članak o Gojku, sada momčiću i njegovom ocu Petru, koji iako su rešili stambeno pitanje, žive teško s minimalnim primanjima, odlučio sam da i ovog puta prilog od 50 franaka bude uručen Gojku i njegovom ocu u nadi da istraju u borbi sa teškom svakodnevicom i da zajedničkim snagama savladaju sve nevolje i nedaće koje im stoje na putu. Ne dajte se, momci! Mnogo toplih pozdrava od familije Šipka.“

To, naravno nije sve. Još 300 evra uputila je i naša čitateljka Angela Tadić iz Diseldorfa za troje štićenika Humanitarnog mosta (po 100 evra), među kojima su porodica Zarić iz Trnjaka kod Bijeljine, porodica Pap iz Mužlje kod Zrenjanina i Slobodanka i Tomislav Pešić sa Barelića kod Nove Brezovice. Naravno, kao i svakog puta, uz novac je stiglo i toplo pismo u kome između ostalog piše:

„Približavaju nam se blagdani, pa kao i svake godine, htela bih da unesem malo svetla i radosti u domove porodice Pap iz Mužlje, Zarić iz Trnjaka i uboge, ali dobrotom obdarene bračni par Pešić iz okoline Vranja. Uvek sam u mislima sam sa svim ljudima u nevolji, ali neka mi oproste što sam od svih njih izdvojila ove porodice. Nadam se da će i druge Bog pogledati. Svima njima želim srećne i blagoslovljene praznike, Božić i nadolazeću Novu godinu.“

Nije izostavljena ni siromašna porodica Milana Čubrića iz sela Grab s planine Jelice kraj Čačka, kojima su 100 evra (po 50) uputili su naši zemljaci iz Frankfurta, Dragan Bogdanović i Boško Toprek.

I dok su ovi darovi pristizali iz Evrope, to ni pomoć iz Australije nije izostala.

Baka Ana iz Kanbere uputila je 500 dolara hrabroj samohranoj majci Mihriji Murić iz sela Stup kod Rožaja, dok je Anđelka Đurović iz Melburna po 100 dolara uputila takođe familiji Nuradina Papića i porodici Milana Čubrića. Plemenite Dijana i Silvana nisu zaboravile svog miljenika, a našeg dugogodišnjeg štićenika, slepog dečaka Aleksandra Smukova iz Dobrinaca kod Rume, kao i njegovu porodicu, pa su i one uputile 400 dolara.

Svakako, među ovim divnim ljudima, još jedna dobra duša koja je godinama ne samo uz „Vesti“ već i uz brojne nevoljnike u otadžbini jeste i Rajka Tarlać iz Sidneja, koja je i ovog puta zajedno sa anonimnim sveštenikom Srpske pravoslavne crkve u Australiji i Vojom Rajićem poslala 1.000 dolara. Učinili su to kako bi sa po 250 dolara usrećili malu Sunčicu Ivanković iz Banjaluke, Mihajla Kukića iz Prijedora, Ranka Majstorovića iz Omarske i Svjetlanu Kljajić iz Sključana kod Kozarske Dubice, sa željom da naš Božić i Novu godinu dočekaju s punom trpezom zdravi i vesli.

Sva navedena pomoć, već je na putu onima kojima je namenjena, a koliko ih je usrećila, njihovi dobročinitelji imaće priliku da saznaju iz dana u dan, kako se i uručenja budu odvijala.

Iznenađenje hvale vredno

Liljana i Aleksandar Čolić

I naša čitateljka iz Beča Vesna Milenković, rodom iz Smedereva, obišla je siromašne i bolesne Čoliće iz Ljubesela kod Topole i uručila im 150 evra uz mnogo namirnica. O njenom dobrom delu obavestila nas je majka Ljiljana Čolić, drhtavog glasa punog zahvalnosti i topline kada pomene Vesnino ime.

– Zahvaljujući ovoj predivnoj ženi, koja nas je obišla i podarila donaciju od 150 evra, kupiću tri metra drva za ogrev. Koliko nas je prijatno iznenadila, izlišno je i pričati. Aca i ja, još tri života da živimo, ne možemo joj se dovoljno zahvaliti jer ne samo da nas je spasla zime novčanom donacijom već je kupila sve što bi moglo da nam zatreba (namirnice, prašak za veš, pelene za Acu). Nije žalila ni štedela. Čak je obezbedila i bogat ručak za nas tog dana. I sada sam na ivici da zaplačem kad na to pomislim. Koliko smo joj zahvalni, samo nebo zna – ispričala je Ljiljana Čolić (65) koja duže od dve decenije brine o sinu Aleksandru (45), obolelom od ubrzanog starenja mozga, boljke za koju pravi lek i ne postoji.

Čitaoci „Vesti“ pred Božić i Novu godinu poslali su ukupno 610 EUR, 50 CHF i 2.100 AUD za gladne, bolesne i nemoćne u otadžbini