B. Miličić
Hor Singidunum

Povodom Nedelje pravoslavlja koncert crkvenog pevanja održalo je 11 horova pravoslavnih crkava koje deluju u Minhenu. Među horovima koji su izvodili po tri-četiri kompozicije bila su i dva naša – Crkveni hor “Sv. Jovan Vladimir”, kojim je dirigovala Jelena Stojković i Hor Singidunum na čelu s dirigentom i kompozitorom Vladimirom Milosavljevićem.

Jelena Stojković, profesor na Muzičkoj akademiji u Augzburgu i dirigent Crkvenog hora “Sveti Jovan Vladimir” kaže da su na njihovom repertoaru bile tri kompozicije: “Očenaš” Josifa Marinkovića, “Dostojno jest” Kornelija Stankovića i “Presvjatjej Bogorodice pomolimsja” Pavela Česnokova.

– Reakcija publike posle našeg nastupa bila je vrlo pozitivna, mnogi su se interesovali za naš program i nastupe – kaže Jelena Stojković koja četvrti put diriguje ovim horom na Svepravoslavnom susretu horova u Minhenu.

Ona dodaje da članove Crkvenog hora krajem maja očekuje uzbudljivo putovanje na Kosovo i Metohiju gde bi trebalo da održe koncert i posete srpske svetinje – crkve i manastire.

Vera Bermel, solista Hora Singidunum takođe ističe pozitivne reakcije publike posle nastupa i izvođenja kompozicija srpskih autora.

– Na repertoaru smo imali tri horske kompozicije naših autora Stevana Mokranjca, Stevana Hristića i Vladimira Milosavljevića. Publika je posebno lepo primila “Heruvimsku pesmu” Vladimira Milosavljevića koju horovi često izvode na raznim takmičenjima – ističe Vera Bermel.

Domaćin Bugarska crkva

Nastupe 11 pravoslavnih horova, a izostao je samo hor Rumunske pravoslavne crkve, pratila je publika koja je ispunila prostor u katedrali St. Johan Baptistu delu grada Lehel.

Ovu katedralu koristi Bugarska pravoslavna crkva. Ovu manifestaciju organizuje Teološki pravoslavni fakultet LMU u Minhenu, a ove godine domaćin je bila Bugarska pravoslavna crkvena opština “Sveti Kliment Ohridski”.