U organizaciji parohije Crkvene opštine Svete Petke iz Bondia kod Pariza i vernika Aleksandra Vasiljevića, Bojana Pavlovića, Nenada Antića, Stefana Radosavljevića, Dejana Mihajlovića i Gorana Živkovića, održano je plivanje za Časni krst.

Na zaleđenom jezeru Zokua u mestu Pontpon, pedesetak kilometara od Pariza, okupila se mnogobrojna publika i preko 50 plivača uzrasta od 16 do 70 godina.

Sečenje kolača

Kao i svake godine, plivanju za Časni krst u Parizu prethodila je liturgija. Ona je najpre održana u pravoslavnom hramu Sveti Sava u Parizu, a zatim na mestu gde se plivalo za časni krst. Vladiku Justina su dopratili motoristi kluba “Sveti Lazar” a mladi igrači folklora “Biseri “iz Dransija, Sara Milošević, Klara Stojanović, Miona Čorbić, Teodora Stanisavljević, Nina Đorđević, Lana Jevremović i Vuk Stavrić obasuli su sveštenika crvenim laticama. Po pravom srpskom posluženju usledio je obred uz sečenja kolača, besedu episkopa i blagoslov plivača koji su vrlo raspoloženi ušli u vodu.

Očuvati običaje

Nakon osvešćenja vode i uz hrišćanski pozdrav “Bog se javi”, jezerom su zaplivali hrabri plivači ka Časnom krstu, među kojima i tri dame. Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali i prote Željko i Slaviša. Prvi do Časnog krsta je doplivao Nikola Tešić, maneken i novinar. Iza njega, drugi je bio maloletni Danilo Pečenevović, kome je Nikola ustupio Časni krst, a ovaj uradio to isto, predavši ga najmlađoj učesnici smotre, sedamnaestogodišnjoj Teodori Paunović.

“Ovo mi je prvi put da plivam za Časni krst, puno mi je srce što sam sada doplivao prvi. Velika je čast i ovo mi puno znači. Na ovaj način želim da dam svoj doprinos u očuvanju srpske tradicije i običaja”, izjavio je Nikola. Među prisutnima su bili i Nikolina supruga Marija, majka Slavica i otac Zoran, koji nisu skrivali radost i ponos na Tešićevo plivanje.

Pobednik Nikola Tešić

Učenici dopunske škole

Pored pomoći članova KUD Biseri, bili su zapaženi i učenici dopuske škole na srpskom jeziku, koji su imali i dva svoja plivača, šesnaestogodišnjeg Kristijana StojanoviĆa i sedamnaestogodišnju Teodoru Paunović. Njih je bodrila Marija Praizović, koordinatorka srpske nastave u Francuskoj, Italiji, Sloveniji i Malti, u društvu prijateljice Irene.

Narodno veselje

Po izlasku iz vode, zasvirali su trubači, orkestar Novice Stankovića Vranjanca, čime je napravljeno pravo narodno veselje. Pekao se i vo na ražnju, uz mnogobrojne sponzore koji su pomogli ovu manifestaciju, koja se, inače, peti put održava u Parizu.

Plivalo se i u Nici

Hiljadu kilometara od Pariza, na Azurnoj obali srpska pravoslavna crkva u Nici “Uspenje presvete Bogorodice” sa kolom srpskih sestara “Žene mironosice”,organizovala plivanje za časni krst na Bogojavljnje. Bilo je sedamnaest plivača, a najmlađi ima 14 godina. Prvi do časnog krsta, doplivao je Mihailo Živojinović .Na ovom druženju bili su prisutni i Beli orlovi, udruženje motorista “Agle Blanc” iz Kana.

– Bitno je da u ovo teško vreme pokažemo jedinstvo u veri i istrajnost kako bismo sva iskušenja koja su pred nama, lakše prevazišli. Raduje nas što se ove godine prijavio rekordan broj plivača za časni krst, jer ova manifestacija jeste sportska, ali pre svega duhovna i religiozna, a vidimo da mladi i dalje čuvaju stare običaje i tradiciju, te se nadamo da će iduće godine biti još više plivača, ali i publike – izjavio je Aleksandar Vasiljević, jedan od organizatora skupa.