Borislav Ždrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages
Nedeljko Čubrilović

Jedan praznik ponovo deli BiH, ove godine još žešće nego prethodnih jer je godišnjica okrugla. U FBiH danas proslavljaju tzv. dan nezavisnosti, 1. mart, u znak sećanja na referendum nakon kog je BiH postala nezavisna. Reč je o referendumu na koji Srbi nisu izašli, a koji, osim što je nelegitiman, nije sproveden ni u skladu sa zakonom jer na glasanje nije izašlo potrebnih 66 odsto građana bivše Socijalističke Republike BiH.

To, međutim, nije sprečilo bošnjačke zvaničnike da i ovaj put organizuju “prigodne” manifestacije, čak i na području Republike Srpske. Član Predsedništva BiH Šefik Džaferović u Prijedoru je, gde je održana svečana akademija, poručio da je “BiH neupitna”, dodavši da je povratnička sredina “pravo mesto za proslavu ideje celovite i demokratske BiH”.

– Ovo je poseban jubilej za nas. Tri decenije je prošlo otkako je BiH postala samostalna država. Skoro dve trećine građana iz reda svih naroda glasalo je za samostalnu, celovitu i demokratsku državu, državu ravnopravnih građana i naroda, Hrvata, Bošnjaka, Srba, kao i svih ostalih. Ovu odluku odmah je priznao ceo svet, i BiH je primljena u Ujedinjene nacije, kao ravnopravna članica i subjekt međunarodnog prava. Bio je to nesumnjiv dokaz legalnosti i legitimnosti samog čina – rekao je Džaferović.

Sarajevski političari ne ustručavaju se da situaciju u BiH stavljaju u kontekst dešavanja u Ukrajini, pa je tako Ivo Komšić, ratni član Predsedništva BiH (na čelu sa Alijom Izetbegovićem), u Stocu, na tribini povodom nepostojećeg praznika, poručio da je “moguće da noćas snage iz Srbije pređu Drinu i zauzmu RS i da je oni priznaju”.

– Dodik može za dva sata da sazove svoju skupštinu i da proglasi nezavisnost. Ruske snage mogu vazdušnim putem da spuste 50.000 snaga u državu, a niko neće pucati na njih – rekao je Komšić.

Podsetimo, BiH nema zajednički zakon o praznicima, a obeležavanje 1. marta u FBiH pravdaju zakonom iz ratnog perioda koji praktično nikada nije stavljen van snage.

U Srpskoj, pak, ponovo podsećaju da Srbi nemaju nameru da slave dan kada je počeo rat. Predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović poručio je da Srpska, njene institucije i srpski narod nikada neće prihvatiti proslavu 1. marta kao dana nezavisnosti, jer su referendum o otcepljenju BiH od Jugoslavije, protiv volje srpskog naroda, i ubistvo srpskog svata na Baščaršiji bili uvod u tragičan ratni sukob.

– Nijedan naš zakon ne poznaje 1. mart kao praznik, a budući da zakon o praznicima nikada nije donesen ni u Parlamentarnoj skupštini BiH, to nije nikakav državni praznik, kako ga lažno predstavljaju – rekao je Čubrilović.

Ubistvo srpskog svata

Te 1992. godine, 29. februara i 1. marta, u BiH je održan referendum o nezavisnosti na koji su masovno izašli Bošnjaci i Hrvati. Drugog dana referenduma, u nedelju, dogodilo se ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji, što je događaj koji je označio početak krvavog ratnog sukoba koji je trajao sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine.