Drago Fatić
Okretanje slavskog kolača: Porodica Kovač

Srbi u Kraljevini Danskoj su u Kopenhagenu proslavili parohijsku slavu i zaštitnika svoje parohije Svetog Georgija. Uz prisustvo velikog broja vernika liturgiju je služio protojerej stavrofor Milan Gardović.

Posle pričešća pristupilo se sečenju slavskog kolača. Ovogodišnji domaćin je bio mladi desetogodišnji Stefan, sa roditeljima – Milanom i Mikom Kovač.

Za narednu godinu za domaćina prijavio se Radovan Stanić i tim činom je nastavljena tradicija da deca i omladina budu domaćini parohijskih slava i drugih proslava. Po završetku bogosluženja, nakon kratke pauze, započeo je prigodan program i ručak. Nažalost, program je za ovu priliku bio izmenjen zbog tragičnih događaja u Srbiji, pa je izostao planirani nastup folklornog društva Opanak. Ispred Odbora za kulturne aktivnosti “Sv. Sava”, program u izmenjenom obliku je predstavila Mira Nenadović.

Primopredaja slave

– Program koji smo pripremili danas ćemo predstaviti u nešto izmenjenom obliku, sa molitvama Sv. velikomučeniku Georgiju da nam podari snage i učvrsti volju kako bismo ovu propast i aždaju koja se nad vascelim svetom, a sad i našim narodom nadvila, pobedimo i njegovim svemoćnim kopljem ustrelimo – kazala je ona.

Sveti Božji ugodnik, Sveti Georgije, proslavljen je uz program koji je bio isključivo duhovni i molitveni. Njega je opevao crkveni hor, kao i pesmu “Vera naša pravoslavna”, po stihovima našeg Svetog vladike Nikolaja Velimirovića. Pesmu o Đurđevdanu pročitala je Mira Nenadović, a “Prkosnu pesmu”, autora Dobrice Erića pročitala je Jasmina Genčić.

Nastup crkvenog hora

Prigodna trpeza

Vredne ruke Kola srpskih sestara, na čelu sa Jovankom Osmajlić, spremile su i ovoga puta bogatu trpezu i slatko posluženje.