T. Barbulović
Primopredaja slavskog kolača: Otac Milan, Janko Stanić i Stefan Kovač

U slavu i čast Svetoga Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, u prepunoj crkvi u Kopenhagenu vernici parohije Sv. Velikomučenika Georgija, molitveno i svečano su proslavili veliki pravoslavni praznik. Učenici Dopunske škole srpskog jezika na čelu sa učiteljicom Biljanom, svojim pesmama i recitacijama uveličali su program Svetosavske priredbe. Program je započeo pevanjem državne himne “Bože pravde” i “Himnom Svetom Savi”.

Liturgiju je služio paroh Milan Gardović, a posle pričešća je sečen slavski kolač i izabran domaćin za narednu godinu. Po tradiciji parohije domaćini slave su deca, ove godine bio je to Janko Stanić i on je polovinu kolača predao Stefanu Kovaču, narednom domaćinu.

Otac Milan je okupljenom narodu ukazao na značaj najvećeg srpskog sveca.

Učenici sa nastavnicom Biljanom

– Bilo je pre Svetoga Save i škola i bolnica, ali je on prvu srpsku školu i bolnicu otvorio. Bilo je i prava i zakona, ali je on napisao krmčiju, srpski tipik, zakon i pravilo, koje evo osam vekova srpski narod upotrebljava. Sv. Sava, možemo slobodno da kažemo, bio je i diplomata, rečeno ovim današnjim rečima. Odlazio je na mnoga sveta mesta, u sveti grad Jerusalim i Carigrad, odakle je došao sa autokefalnošću Srpske pravoslavne crkve. Šta bi se još moglo reći o Sv. Savi ni knjige ne mogu da zapišu. Izostavimo li Svetog Savu, izgubili smo sve. Istoriju i državljanstvo, veru i kulturu, pismenost i obraz . U našim hramovima vidimo ovu divnu decu koja godinu dana čekaju i spremaju se, učeći prvo srpski jezik, a to je amanet Svetoga Simeona, oca Svetog Save, da ne zaboravimo jezik svoj. Zato zahvaljujemo državi Srbiji koja je imala sluha da daleko od otadžbine naše, podržava naše učiteljice da uče našu decu. Drago mi je da ovaj hram punimo našom decom i ljubavlju, jer deca imaju u sebi tu istinsku ljubav – istakao je sveštenik Gardović.

On je predložio da se u okviru Dopunske škole srpskog jezika održe i časovi veronauke, bar jednom mesečno, iako veruje da roditelji koji dolaze u hramove vaspitavaju svoju decu u duhu pravoslavlja. Na kraju je iskoristio priliku da podeli diplome svima koji su na Bogojavljenje plivali za Časni krst.

Svojim prisustvom ovu svečanost uveličale su Jasmina Mitrović Marić, ambasadorka Srbije u Kraljevini Danskoj, i Biljana Ranković Bekić, šef konzularnog odeljenja.

– Draga moja deco, volim da budem među vama i neobično mi je drago što je otac Milan pomenuo da je Sveti Sava bio i diplomata. Znate li šta se ovog trenutka dešava u Beogradu? Vaši vršnjaci iz Plovdiva i Sofije zajedno sa decom iz Beograda i drugih pravoslavnih gradova i država širom Evrope i sveta došli su u Beograd na Svetosavski turnir. Taj Svetosavski turnir se održava 32 godine i to usred januara hokej na travi, a turnir se zove Slavimo Svetog Savu i to je zapravo veličina našeg Svetog Save koji okuplja decu iz pravoslavnih zemalja u srpskoj prestonici. To nam govori koliko je Sveti Sava bio poštovan ne samo u srpskim zemljama, već u vasceloj Evropi među svim pravoslavnim hrišćanima, pa i muslimanima – naglasila je Jasmina Mitrović Marić.

Ambasadorka uručuje poklon srpskoj školi

Pokloni

Ambasadorka je odrecitovala jednu svoju pesmu, a onda deci uručila prigodne poklone, knjige i poseban poklon uramljene poštanske marke sa likom Petra I i Kristijana X i ukaz srpskog kralja Petra I o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Kraljevinom Danskom i osnivanju ambasade u Kopenhagenu, pre 105 godina. I ovo je svojevrstan poklon deci i školi jer i ovo ide tragom jednog Svetog Save, diplomate. Više knjiga i ovaj put poklonila i parohijskoj biblioteci.

Druženje u crkvenoj sali

Zajednička proslava se nastavila uz ručak u crkvenoj sali. Bilo je to još jedno lepo druženje dece, roditelja i parohijana i dokaz da daleko od domovine nisu zaboravili i da neguju svoju veru, tradiciju, srpski jezik i pismo, kao što su nam zaveštali Sveti Sava i Sveti Simeon Mirotočivi.