Savez srpskog folklora Švajcarske
Tresla se bina: Jedan od nastupa

U Dietikonu nadomak Ciriha održan je drugi po redu Festival srpskog folklora Švajcarske, a organizator je i ove godine bio Savez srpskog folklora Švajcarske. Pred oko 3.500 gostiju u gradskoj hali nastupilo je oko 900 učesnika iz 19 udruženja i 35 ansambala. Kao gosti na sceni su zaigrali i članovi KUD-a Zora iz Rojtlingena u Nemačkoj i KUD Oro iz Pariza u Francuskoj.

Festival je ispunio i čak nadmašio sva očekivanja, odlična atmosfera, radost i uzbuđenje videlo se na licima svih učesnika i posetilaca. Sa nestrpljenjem se očekivao svaki nastup, a potom su sledili olakšanje i sreća zbog uspešnog izvođenja i aplauzi publike. Bio je to neverovatan i divan ambijent sa osmehom na licima, kako roditelja u publici tako i učesnika na bini. Svi su uz igru i pesmu uživali u lepoti srpskog folklora. Kao i prošle godine festival nije bio takmičarskog karaktera i sigurno je i to doprinelo opštoj veseloj i opuštenoj atmosferi jer su svi, svako na svoj način, bili pobednici i zadovoljni nastupom. Festival su pratili i štandovi za hranu i piće, gde su najveći doprinos dali članovi klubova “Kikac” Bazel, Kolo Nojhauzen, Ras Lucern i “Vuk Karadžić” Šenenverd. Na kraju je organizator svim društvima podelio simbolične poklone u znak sećanja na festival.

Prepuna sala: Rekordan broj učesnika i publike

Program je otvorio Aleksandar Jeremić, a posle intoniranja himne “Bože pravde” usledilo je nadigravanje. Kako organizatori kažu, festival je bio u svakom pogledu veoma uspešan i nikada ranije nije bilo toliko publike ni učesnika na sličnim manifestacijama.

Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora u Švajcarskoj, izuzetno je zadovoljan festivalom.

Rado viđeni gosti: Ambasador Goran Bradić i konzul Mihajlo Šaulić (treći i drugi zdesna)

– Srce mi je puno jer je Savez srpskog folklora u Švajcarskoj po ko zna koji put dokazao da smo jedna velika porodica koja zajedno funkcioniše u svakom trenutku, i u teškim i u dobrim vremenima. Ponosni smo na to što smo uspeli da napunimo salu i dokazali smo svima da takmičarska Smotra nije najbitnija, već najbitnije je da volimo srpski folklor, našu tradiciju i srpsku kulturu, jer kroz naše vene teče srpski folklor. Stigli smo do tog nivoa da deca i folkloraši isto tako razmišljaju, i to je dokazao i ovaj drugi po redu festival. Toliko društava nije bilo ranije na Evropskoj smotri, koliko sada na ovom našem festivalu, gde je bilo 35 ansambala. Mi kao upravni odbor smo prezadovoljni i naravno idemo dalje – izjavio je Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora u Švajcarskoj, rodom iz Beograda.

Dečji ansambl ANI “Abrašević”

On je zahvalio našem listu.

– “Vesti” su nam velika podrška, prate naš rad 12 godina od kada sam ja predsednik, a i pre toga su nas pratile i, iskren da budem, mnogo nam znači ovde u Švajcarskoj što su “Vesti” uvek uz nas.

Dragi gosti festivala bili su ambasador Goran Bradić i Mihajlo Šaulić, generalni konzul u Cirihu. Oni nisu krili veliko zadovoljstvo masovnošću skupa, prikazanim programom i organizacijom festivala. Pozdravljajući učesnike ambasador Bradić je istakao da je ovo veličanstveni događaj i pravi primer kako treba čuvati identitet, jezik, veru, običaje, istoriju i tradiciju.

Organizatori prezadovoljni: Nenad Milenković (prvi sleva) sa članovima upravnog odbora SSFŠ

– Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam večeras mogao da prisustvujem ovoj manifestaciji. Ovo je praznik za oči, za srce i dušu. Mogu da poručim, pre svega roditeljima i deci, da dalje čuvaju naš identitet učenjem srpskog jezika, korišćenjem ćirilice, poznavanjem istorije i tradicije i verovanjem u naše pravoslavlje – istakao je ambasador Bradić.

Mihajlo Šaulić, generalni konzul u Cirihu, navodi da svaki Srbin treba da bude preponosan ovom priredbom.

KUD Kolo iz Nojhauzena

– Večeras je sve izuzetno i želeo bih da čestitam i zahvalim na ovoj predivnoj manifestaciji svim učesnicima i organizatorima koji su dali svoj maksimum da veru u svoju državu i istoriju prikažu na najlepši i najbolji mogući način. Jedini način da napredujemo je kad smo ujedinjeni, a ovo je večeras pokazatelj da možemo da se ujedinimo – naglasio je Šaulić.

Među učesnicima festivala bili su i članovi KUD-a Vez, najmlađeg člana SSFŠ.

Hrabri na sceni: Dečji ansambl KUD “Kikac” iz Bazela

– Kao najmlađi član SSFŠ prvi put smo na ovakvom skupu. Naše društvo postoji osam godina i kao pionir srpskog folklora u Romanskoj Švajcarskoj već je poznato kao pravi predstavnik širenja naše tradicije i čuvar srpske kulture. Sa kvalitetnim radom naših umetničkih rukovodilaca i dobrim idejama i uz veliku podršku roditelja, društvo je svakim danom sve brojnije. U ime našeg društva želim da zahvalim SSFŠ, na čelu sa predsednikom Nenadom Milenkovićem, na veoma uspešno održanom festivalu – kaže Dragan Rakić, predsednik KUD-a Vez iz Lozane.

Podmladak veza iz Lozane_ Aleksandar Lakić i Andreja Rakić

Katarina Čolović, članica KUD-a “Nikola Tesla” iz Lucerna, kaže da su se svi u klubu radovali nastupu na festivalu.

– Imamo naše prostorije u Litauu kod Lucerna već dve godine i oko 120 aktivnih članova u tri ansambla. Od sledeće godine imaćemo opet i veteranski ansambl – najavila je Katarina.

Podrška: Mame iz Bazela na putu za festival

Po završetku nastupa folklora učesnike i posetioce je do ranih jutarnjih časova zabavljao Dona bend.

Ljubiša Mirić sa ćerkom Stefani

Puno srce

– Ponosan sam kada u ovolikom broju vidim mlade koji čuvaju našu tradiciju i kulturu. I pored situacije sa koronom koja nas je ograničavala prethodnih godina, naša omladina je pokazala veliku želju da očuva naše pesme i igre! Tako se angažovanje nas starijih svih ovih godina isplatilo i puno mi je srce kada vidim da smo preneli srpsku kulturu i tradiciju na našu omladinu, koja će je dalje preneti i biti ponosna na svoje potomke, kao što smo i mi sada ponosni na našu sadašnju omladinu – izjavio je Ljubiša Mirić, dugogodišnji predsednik KUD-a “Sveti Sava” iz Altštetena.

Ponosna: Mica Rošković sa Simom i Viktorom

Na sceni sa unucima

Nošnju je obukla i na bini se našla i Mica Rošković, koja inače na nastupima prati svoje unuke Simu i Viktora.

– Uvek sam uz njih dvojicu od kako su počeli da igraju. Gledala sam ih na probama kad su učili prve korake, pomagala i doprinela kako god sam mogla da nastave našu tradiciju, uče srpski jezik, slave krsnu slavu i dočekala sam punim srcem da ih vidim i na ovako veličanstvenom nastupu. Unuk Sima je došao sa probe i pitao da li želim da učestvujem u programu jer im je za koreografiju potrebna starija žena koja će da čara vatru. Ne mogu da vam opišem taj osećaj, srce mi je zaigralo i suze su mi krenule od sreće. Posle 40 godina ponovo sam obukla nošnju i učestvovala u programu i naravno iskoristila priliku da se slikam sa dečicom i mojim unucima koji su već momci – kaže ponosna Mica Rošković koja je rodom iz Isakova kod Ćuprije, a živi u Vinterturu.

Tužne lekcije i pomoć matici

– Želeo bih ovom prilikom da uputim još dve poruke. Prva se tiče marta, koji je nažalost mesec u kojem obeležavamo i neke tužne datume u našoj istoriji. Sedamnaesti mart pogrom na Kosovu i Metohiji, 24. početak bombardovanja i agresije NATO-a na SR Jugoslaviju. To su tužne lekcije iz kojih smo morali da izvučemo pouke, da izađemo još jači, borbeniji, da ojačamo državu, našu nauku, omladinu, sport, finansije, naravno i vojsku, ali ne da bismo ratovali, nego da više niko ne sme da nas napadne. Drugo što želim da napomenem je da pored stranih investicija od oko 3,9 milijardi dolara prošle godine, otprilike isti iznos srpska dijaspora pošalje svake godine u otadžbinu. Od toga je iz Švajcarske oko 10 procenata. Priličan broj mladih ljudi iz Švajcarske otvara firme u Srbiji i taj trend treba da se nastavi i ojačaju ekonomske veze između Srbije i Švajcarske.

Luka iz St. Galena

Dečji ansambl uzdanica

Na sceni su zaigrali i članovi Izvora iz St. Galena. Među njima je i troje Radovančevića.

Dragana Radovančević je ponosna na svoju decu.

– Mi smo iz kluba Izvor iz St. Galena. Imam troje dece, svo troje igraju, a počeli su sa dve godine. Imali smo pre više ansambala, ali posle korone je ostao još samo dečji, što je i najvažnije.

Članice SFD Homolje

Tri ansambla iz Gosaua

Bojan Fusuljević, predsednik SFD Homolje iz Gosaua, kaže da su na festival došli sa tri ansambla i 76 igrača.

– Naš klub želi da se predstavi dobrim nastupima, a drago mi je da je ovoliko puno omladine. Srećni smo svi što smo deo svega ovoga. Mi stariji želimo da pomognemo deci da ne zaborave ko su, šta su, da i ovde gde odrastaju ne zaborave svoje korene.