Jedan izlet u prošlost u svetlu „pokera“ Bajernove gol-mašine Poljaka Roberta Levandovskog protiv „crveno-belih“ (6:0) u Ligi šampiona.

Poljski as Robert Levandovski (31) dao je svom nesuđenom klubu četiri gola, a sedmostruki uzastopni nemački prvak pola tuceta u mreži Milana Borjana, koga je odbrana, nedorasla vihornim i domišljatim Bajernovim igračima, ostavila na vetrometini. Niko Zvezdi u Evropi, a igra u kupovima UEFA 53. sezonu, nije četiri puta zatresao mrežu pojedinačno, a na „Marakani“ šest puta ukupno. Naravno da je tu loptu Levandovski uzeo za sebe kao suvenir.

Dvaput su to bili trostruki strelci. Kada je Zvezda u onoj sjajnoj 1978/79. sumorno krenula u Kupu UEFA, porazom protiv Dinama u Berlinu s 5:2, Hans Ridiger, istočnonemački reprezentativac, dao joj je prvi, treći i četvrti gol. „Crveno-beli“ ne samo da su u revanšu načinili podvig s 4:1 (opet Ridiger strelac) već su dogurali i do finala.

U skorijoj prošlosti Zvezda se 2016. sastala s bugarskim prvakom Ludogorecom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Nada joj je bila raspaljena zbog 2:2 u Razgradu, ali je uzvratnoj utakmici bugarski tim pobedio s 4:2. Brazilac Vanderson, koji i dalje igra tamo, a ima i državljanstvo, postigao je tri gola, a dva odsudna u produžecima.

Ima, međutim, jedan junak koji je i pre Levandovskog četiri puta zatresao Zvezdinu mrežu pred njenom publikom. Bio je to počivši Božidar Boško Janković, jedan od najboljih napadača u istoriji sarajevskog Želje.

U sezoni 1970/71. „plavi“ su vicešampionskom titulom (prvak Hajduk) nagovestili da će već dogodine da postignu najveći uspeh u svojoj istoriji. Uzeli su svoju jedinu titulu jugoslovenskog šampiona.

U vicešampionskoj godini Janković je s hajdukovcem Petrom Nadovezom bio najbolji strelac lige. Dali su po 20 pogodaka. Petinu od toga Boško je postigao na „Marakani“ u Željinoj pobedi s 4:1 u 28. kolu 1. maja 1971.

Mrežu Ratomira Dujkovića pogodio je u 5, 10, 17. i 79. minutu. Utešni pogodak za Zvezdu postigao je Zoran Filipović u 46.

Janković je u februaru 1979. otišao u Midlzbro kao jedan od prvih jugoslovenskih igrača na Ostrvu. Igrao je zatim u Mecu, a 1982. se vratio u svoj Željezničar da završi karijeru. Preminuo je u Kotoru 1993. u 42.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime