Privatna arhiva
Ples ga podigao na noge: Lazar Milutinović sa Jelenom Kastratović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uplatio je preostali iznos potreban za operaciju 28-godišnjeg Lazara Milutinovića, sina preminulog veterana 63. padobranske brigade i jednog od heroja bitke na Košarama, Vladana Milutinovića – Jagodinca, čime je humanitarna akcija pripadnika ove specijalne jedinice – uspešno završena!

To je potvrdio i sam Lazar na svom Fejsbuk profilu kratkim obaveštenjem da više nema potrebe da se sakuplja novac za njegovu operaciju.

“Zahvaljujem se veteranima 63. padobranske brigade koji su pokrenuli čitavu akciju za moj oporavak kao i svim humanim i dobrim ljudima iz cele Srbije i iz inostranstva koji su uplaćivali novac za moje izlečenje. Obaveštavam sve da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić preuzeo ostatak troškova za moju operaciju lično na sebe i samim tim humanitarna akcija je završena. Hvala vam od srca svima što ste uvek uz mene”, naveo je Milutinović.

U razgovoru za “Vesti” ovaj mladić objašnjava da su ga ovog vikenda pozvali iz Predsedništva Srbije i rekli da je predsednik nakon tekstova u više medija odlučio da se i sam uključi u akciju.

– Preostali deo novca je odmah uplaćen i od srca mu hvala, kao što se od srca zahvaljujem svima koji su mi do sada pomogli. Naravno, prevashodno veteranima 63. padobranske brigade koji su pokrenuli čitavu akciju – zahvaljuje se Lazar.

Akcija veterana je započela u aprilu, ali tek posle teksta u našem listu priključili su se i drugi mediji u Srbiji koji su takođe prepoznali iskrenu potrebu bivših saboraca Lazarevog oca da pomognu onda kada mu je najpotrebnije.

Da podsetimo, Lazar je rođen prevremeno, u šestom mesecu, ali kao potpuno zdravo dete koje je izvesno vreme moralo da provede u inkubatoru. Međutim, te godine u bolnici u Kragujevcu dolazi do akcidenta u kome se nekoliko inkubatora pokvarilo zbog čega je i Lazar ostao bez kiseonika, što je dovelo do oštećenja centralnog nervnog sistema.

Od tada ima dijagnozu kvadripareza, oštećenje sva četiri ekstremiteta.

Međutim, prevashodno zahvaljujući roditeljima Lazar je od malih nogu strpljivo vežbao.

– Vežbam koliko znam za sebe. Ni sam ne znam koliko su roditelji do sada uložili novca da mi bude bolje, u moj oporavak i lečenje. Zahvaljujući tim vežbama sam i uspeo da hodam, doduše uz pomoć pomagala, ali i to je za mnoge bilo medicinsko čudo. Uveren sam da ću posle ove operacije i ja da budem kao svaki drugi običan mladić.

Lazar je uspeo nemoguće i ustao iz kolica najviše zahvaljujući Miodragu Kastratoviću, takođe nekadašnjem pripadniku 63. padobranske brigade, koji je ujedno i trener plesa.

– U Mataruškoj banji 2009. me je tužno pitao da li će ikada stati na svoje noge. Rekao sam mu da hoće ukoliko se potrudi. Od tada vežba i sa mnom i sa mojom kćerkom Jelenom. Sin heroja je i sam postao heroj, jer je na kraju uspeo da ustane iz kolica – priča Kastratović i dodaje da se to herojstvo vidi i po tome što je završio ekonomsku školu i što se nije predao već je nastavio da se hrabro bori sa životnim nedaćama.

Međutim, sve donedavno bila je naučna fantastika da bi s njegovom dijagnozom mogao i da pomišlja da ima normalan život. S ubrzanim razvojem mikrohirurgije, posebno u Rusiji, i ti snovi su postali stvarnost.

Lazara je pregledao prof. dr Dimitri Popokov, vrhunski specijalista ortopedske hirurgije iz Moskve, koji je odnedavno počeo da radi i u Srbiji.

– Već sam bio kod njega na pregledima, u januaru i maju, urađeni su i kompletni rendgen snimci i kardiološka dijagnostika, a najvažnije je što mi je taj hirurg garantovao da ću nakon operacije 100 odsto biti u mogućnosti da hodam normalno. Već smo imali nekoliko termina za operaciju, ali i pored toga što je ovaj hirurg odlučio da ne naplati punu cenu, nikada nije bilo dovoljno para. Jedva čekam 29. jul kada je termin za operaciju. Jasno, ja ću u ovu kliniku stići nekoliko dana ranije kako bih se pripremio, ali ne očekujem više nikakva iznenađenja i što je najvažnije potpuno sam psihički spreman – ističe Lazar

Tata te čuva sa neba, a mi ovde na zemlji

Humanitarna akcija u slučaju Lazara Milutinovića je bila neophodna zato što domaće zdravstveno zakonodavstvo ne prepoznaje slučajeve poput njegovog, već je fokusirano na lečenje dece do 18 godina starosti.

Njegova majka, Srbijanka Milutinović, priznaje da je bila iskreno dirnuta kada su joj se obratili saborci supruga koji je preminuo 2015. od posledica moždanog udara.

– Nisu oni samo inicirali prikupljanje novca, već su sve vreme sa nama hrabreći nas u borbi da Lazaru bude bolje. Rekli su mu: “Tata te čuva s neba, a mi ovde na zemlji” – kaže Srbijanka.

Ko je bio Jagodinac

Vladan Milutinović – Jagodinac, Lazarov otac bio je jedan od pripadnika 63. padobranske brigade koja je prošla sva ratišta, a svoju hrabrost i vojničko umeće je pokazao i dokazao 1999. godine tokom agresije NATO na Srbiju.

Njegova “63.” je zbog iskazanog junaštva, posebno na Košarama i odlikovana, a Milutinović je važio za vrhunskog specijalca.

Njegovi bivši saborci se sećaju da je imao i neverovatan dar da priča sa zmijama.

– Zvuči neverovatno, ali zviznuo bi i poskok, inače otrovnica, bi mu dogmizala i pustila da je mazim. Neverovatno – priča jedan od Vladanovih saboraca iz jedinice.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.
Izvor:
Đ. Barović