Dragana Udovičić/Beogradsko dramsko pozorište

U Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) proteklog vikenda, na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”, održana je premijera predstave “Božanstvena komedija” u režiji nemačkog umetnika Franka Kastorfa.

To je trenutno jedina predstava koja traje 270 minuta sa pauzom, dakle četiri i po sata. Ovo “magično delo” postavljeno je u roku od dva meseca, a zanimljivost celog procesa je što ni glumci nisu odigrali zajedno celu predstavu jer su probe bile vrlo specifične i trajale su samo dva sata. – Dosad nešto ovako nije viđeno u Beogradu – rekla je glumica Jana Milosavljević,

Osim nje u ovom grandioznom projektu igraju i Aleksandar Jovanović, Aleksandar Radojičić, Bojana Stojković, Dunja Stojanović, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Vasić i Nataša Marković. Danteovo delo korišćeno je u prevodu Dragana Mraovića, scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Adrijana Braga Perecki, a kompozitor Vilijam Minke.

– Premijera “Božanstvene komedije” u Beogradskom dramskom pozorištu u režiji Franka Kastorfa, najvećeg reditelja u Evropi, istorijski je događaj za ovu scenu i čitav naš teatar, a ekskluzivna je i po tome što on u svojoj višedecenijskoj karijeri prvi put režira u jugoistočnoj Evropi, van nemačkog i francuskog govornog područja – kazao je Jug Radivojević, upravnik BDP.

“Božanstvena komedija”, književno delo Dantea Aligijerija, smatra se apsolutno najvećom epskom poemom italijanske literature, kao i jednim od najvećih dela svetske književnosti ikada. Ovaj epski spev napisan je između 1304. i piščeve smrti 1321. Dante je delo nazvao samo “Komedija”, a “Božanstvena” dodao je pesnik Bokačo u njegovom delu o Danteovom životu i on se zvanično upotrebljava tek od 1555. Ovo je ujedno i najpoznatije Danteovo delo koje se smatra prekretnicom u književnosti, jer napušta srednjovekovne, literarne postulate i ukazuje na zaokret ka renesansi.

Prati onostrano putovanje glavnog junaka kroz prikaz čistilišta, pakla i raja u potrazi za apsolutnom srećom, slobodom i prosvetljenjem, a u pratnji Vergilija (razum) i Beatriče (ljubav), uz mnoštvo alegorijskih, teoloških i filozofskih promišljanja. Ovo remek-delo u kojem ima čak 600 različitih likova je bila izvor inspiracije za mnoge umetnike skoro sedam vekova. U muzici Franc List je bio jedan od kompozitora koji su pisali dela zasnovana na tom epu, u skulpturi Ogist Roden je stvarao teme, a bilo je i mnogo referenci u filmovima i kompjuterskim igrama.

Nova izvođenja u novembru i decembru

“Božanstvena komedija” bila je jedan od tri izbora za prvi angažman Franka Kastorfa u ovom delu Evrope. Tokom pregovora sa BDP u “igri” su bila još dva pisca – Dostojevski i Ivo Andrić. Nova izvođenja ove predstave zakazana su za 28. i 29. novembar, kao i na otvaranju festivala Ruta, 1. decembra u BDP.