Tanjug
Premijer Republike Srpske Radovan Višković

Sudski proces protiv predsednika Srpske Milorada Dodika koji se vodi zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, na samom početku je pretvoren u farsu, ali poslednji potezi Suda BiH potvrđuju da nije u pitanju nikakvo suđenje predsedniku, već celoj Republici Srpskoj, mišljenje je zvaničnika u Banjaluci.

To je, kažu, postalo vidljivo, nakon poslednjeg ročišta u ponedeljak kad je iznenada, bez najave, promenjen sudija u postupku, pa je umesto Mirsada Strike imenovana Sena Uzunović, čija je prošlost, smatraju u Banjaluci, više nego sporna. Odbrana je tražila izuzeće Strike, ali niko u timu advokata predsednika nije očekivao da će taj sudija biti zamenjen još gorim. Usledio je novi zahtev za izuzeće, ovog puta Sene Uzunović. Njeno imenovanje ne ostavlja dilemu zvaničnicima u Banjaluci koji tvrde da je reč o klasičnom uplitanju stranaca, pre svih Ambasade SAD.

– Čitala je ono što su joj u američkoj ambasadi napisali. Ona ni po kojem kriterijumu ne bi mogla da učestvuje u ovakvom predmetu koji od početka nosi atribute političkog procesa i progona. Kao građanin smatram da je danas sahranjena BiH i da ona nema budućnost. Ako smo postali robovi jedne ambasade u BiH koja nam kroji sudbinu, na red će doći i Bošnjaci i Hrvati – izjavio je premijer Srpske Radovan Višković.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović kaže da sumnja da je na prethodnog sudiju u postupku vršen pritisak da uradi nešto što kao pravnik nije mogao ili nije hteo, zbog čega je odlučio da ode.

– Sudija Uzunovićeva, koja je preuzela predmet, dobila je nalog da radi ono što prethodni sudija nije hteo – dodala je Cvijanovićeva.

Ministar u Vladi Srpske Željko Budimir izjavio je da je ročište “bilo jezivo” ističući da je ozbiljno zabrinut za budućnost BiH, jer je cilj postupka “političko ubistvo predsednika Srpske”, te da su vetar u leđa tom procesu dali prvenstveno Amerikanci.

– Ono nije sud. Ono je preki sud gde se pokušava predsedniku RS samo formalno završiti suđenje. Presuda je već napisana – rekao je Budimir.

Optužnica za ukaz

Predsednik Srpske je optužen jer je potpisao ukaz u proglašenju zakona kojim je predviđeno da na teritoriji Srpske ne budu poštovane odluke visokog predstavnika u BiH. U istom procesu optužen je direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić zbog toga što je objavio taj zakon u Službenom glasniku. U međuvremenu je proces protiv Lukića razdvojen.