pixabay.com

Pokušaji promene Dejtonskog sporazuma predstavljaju pretnju po mir u Bosni i Hercegovini, a time i u celoj Evropi, ocenili su ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i poslanik Levice u nemačkom Bundestagu Aleksandar Vulin. Noj, koji je i član Odbora za odbranu u nemačkom parlamentu, na onlajn sastanku sa Vulinom istakao je da Brisel nije iskren prema Srbiji, kao i da Evropska unija ne želi zemlje Balkana u svom punopravnom članstvu.

– To se posebno odnosi na Srbiju – rekao je poslanik stranke koja se protivi nezavisnosti Kosova i otvoreno podržava Srbiju u borbi da južnu pokrajinu zadrži u svom sastavu.

– Berlin i Brisel ne žele da se pitanje Kosova i Metohije reši po meri srpskih interesa. Nepravda prema Srbima u Bundestagu “može da se uhvati golim rukama” – smatra Noj, koji se protivi rešenju za Kosovo po meri Prištine i zapadnih država. On ukazuje i na paradoks da su Berlin i Brisel za takozvanu državu Kosovo, a da javno odlučuju šta sve Priština sme, a šta ne sme da prihvati u razgovorima sa Beogradom.

Stavovi nemačkog poslanika i njegova spremnost da javno iznosi istinu o Srbiji oduševili su Vulina, koji mu je još jednom zahvalio zbog toga, kao i zbog čvrstog stava u zaštiti poštovanja međunarodnog prava.

Vulin je tokom razgovora ukazao i na situaciju na Kosovu i Metohiji, a posebno na opasnost po mir u regionu ako bi došlo do stvaranja takozvane kosovske vojske.

Na bezbednosne rizike za region u slučaju bilo kakvog prepakivanja postojećih granica, sporazuma i dogovora upozorava i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

– Bilo kakve promene u BiH ne smeju da se dogode bez Hrvatske i Srbije, izvornih potpisnica Dejtonskog sporazuma – poručio je Milanović na samitu NATO u Briselu, gde su se neke zemlje protivile da se u Deklaraciju zapadne alijanse uvrsti formulacija o Dejtonu.

– Tome su se suprotstavljali Nemačka, Italija i niz zapadnih diplomatija. Zapadna Evropa, koja je na nekom toksičnom nivou, jer to nisu čelni ljudi poput Angele Merkel, naprosto pravi gluposti i rastače jedan temelj BiH, koji je obezbeđuje od potresa – zaključio je predsednik Hrvatske.

“Plemenita” prevara

Zoran Milanović kritikovao je deo zapadnih zemalja zbog toga što zastupaju građanski model BiH i što se zalažu da on zameni dejtonski koncept tri ravnopravna naroda.

– To zvuči veoma plemenito, ali je u stvari podvala. Neka to rade kod svoje kuće. BiH je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo je čuvati za Šengen. Planovi za BiH ne mogu da se donose “ispod radara” i mimo Hrvatske i Srbije. Zato sam ljudima koji o tome ne znaju mnogo objasnio šta je posredi kada je reč o Dejtonu i BiH – rekao je Milanović.